19.04.2008: Μερική άποψη των παρευρεθέντων στην Πομάκικη βραδυά.

 

Το να αναφέρεται κανείς σε μία εκδήλωση ενός πολιτιστικού συλλόγου της πατρίδας μας με πανηγυρικά λόγια, ίσως θεωρηθεί υπερβολή και παράξενο. Όταν όμως πρόκειται για την πρώτη ανοικτή εκδήλωση του Συλλόγου Πομάκων του νομού Ξάνθης, τότε τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά.

Δεν είναι μακρυά στο παρελθόν ο καιρός που ο αλήστου μνήμης Αχμέτ Σαδίκ έλεγε κομπάζοντας: «Βρείτε μου έναν, μόνο έναν, μουσουλμάνο της Θράκης, που να δηλώνει οτιδήποτε άλλο εκτός από Τούρκος»! Δεν είχε άδικο… Όχι γιατί δεν υπήρχαν, αλλά γιατί φοβόνταν!

 

19.04.2008: Μερική άποψη των παρευρεθέντων στην Πομάκικη βραδυά.

19.04.2008: Βαγγέλης Δωρόπουλος και Εμινέ Κόντε στην Πομάκικη βραδυά.

19.04.2008: Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και ο Σεμπαϊδίμ Καραχότζα στην Πομάκικη βραδυά.

Χρειάστηκε το θάρρος, η αυταπάρνηση, η αποφασιστικότητα μερικών δεκάδων νέων ανθρώπων, που με τη συμπαράσταση λίγων χριστιανών συμπατριωτών τους μπήκαν μπροστά και σήκωσαν το λάβαρο της αντιστάσεως στον επιχειρούμενο εκτουρκισμό τους, που δυστυχώς προχωρούσε με ταχύτατους ρυθμούς εξαιτίας κυρίως της αδράνειας, αν όχι και της συνηγορίας, του ελλαδικού κράτους.

Οι Έλληνες Πομάκοι της Ξάνθης, αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας και τις επιθέσεις των εγκαθέτων της ¶γκυρας, εδώ και δύο περίπου χρόνια πέτυχαν πολλά.

Πρώτα απΆ όλα, ενεργοποίησαν σε σημαντικό βαθμό τα ανακλαστικά των συμπατριωτών τους και βρέθηκαν έτσι πολλές φωνές που συμπαρατάχθηκαν στον αγώνα τους. Η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της συνειδησιακής εξεγέρσεως ήταν η αναφορά, για πρώτη φορά, στην έκθεση του State Department, ειδικής παραγράφου για την ύπαρξη στην ελληνική Θράκη Ελλήνων μουσουλμάνων, που δηλώνουν πως δεν είναι Τούρκοι.

Αναφερθήκαμε ήδη και στην γενναία στάση τους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας και διέσωσαν με την παρουσία τους την εξιοπρέπειά της, στην ανθελληνική σύναξη Τούρκων και φιλοσκοπιανών, τη στιγμή που το ελληνικό κράτος, οι αρμόδιοι φορείς του, αλλά και οι Έλληνες ευρωβουλευτές (πλήν του Γ.Γεωργίου του ΛΑ.Ο.Σ.) απουσίαζαν!

Ήρθε λοιπόν ο καιρός, οι «ανύπαρκτοι» μέχρι πρότινος (για τους Τούρκους και τους εγκαθέτους τους στη Θράκη) Έλληνες Πομάκοι να κάνουν την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους με μία ανοικτή εκδήλωση. Η «Πομάκικη βραδυά», που διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο «Αγριανή» στις 19 Απριλίου, ανησύχησε έντονα την ¶γκυρα. Η εντολή ήταν σαφής: «Κάντε ό,τι μπορείτε για να αποτύχει».

Έτσι, άρχισε ένας τρομερός πόλεμος απειλών, εκβιασμών, πιέσεων, ακόμη και προπηλακισμών.. Φημολογίες για τραμπουκισμούς την ημέρα της εκδηλώσεως έδιναν και έπαιρναν. Όταν είδαν ότι αυτά δεν έπιαναν, αποφάσισαν να διοργανώσουν την ίδια ημέρα και ώρα, αντιεκδήλωση στο χωριό Μύκη. Απέτυχαν!

Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία και την τίμησαν τόσο Πομάκοι όσο και χριστιανοί. Πάνω από 400 άτομα παραβρέθηκαν, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα όμορφα πομακικά τραγούδια, να χορέψουν τους καλισικούς θρακιώτικους χορούς τους (αλλά και κάποιους καθαρά πομακικούς), να γευθούν εδέσματα της πομακικής κουζίνας και να παρακολουθήσουν το γνωστό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη κ. Κιτσικούδη, για τη δύσκολη ζωή των ορεσίβιων αυτών συμπατριωτών μας.

Περιορισμένη ήταν (όπως αναμενόταν εξάλλου) η παρουσία επισήμων προσώπων και φορέων. Από τους ντόπιους πολιτικούς παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης Εμμ.Τσέπελης και ορισμένοι εκπρόσωποι κομμάτων. Εντυπωσιακή ήταν όμως η παρουσία του κλιμακίου του ΛΑ.Ο.Σ., αφού παρέστη σύσσωμη η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης και εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος κ. Καραποστόλου, που εκπροσώπησε τον Γ.Καρατζαφέρη, ενώ παρέστη με πρωτοβουλία του και ο βουλευτής Σερρών Ηλίας Πολατίδης.