ΕΤΑΙΡΟ «μεγάλης αξίας» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και στις ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας.

Tη συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στον αγωγό αερίου South Stream υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Βίκτωρ Κριστένο.

Σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι το σχέδιο του «South Stream» προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με βασική διακλάδωση από τη Ρωσία ως την Ιταλία. Η κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου έχει συμφωνηθεί να γίνει σε ισότιμη βάση μεταξύ της ιταλικής ΕΝΙ και της ρωσικής Γκαζπρόμ και το συνολικό κόστος κινείται στα περίπου 9 δισ. ευρώ.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα καταλήγει μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και θα έχει μήκος περί τα 900 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης του αγωγού τα 2 χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι προσιτό μέσω του αγωγού στους καταναλωτές της Νότιας Ευρώπης το 2013.

«Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού South Stream αποτέλεσε το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα (των συνομιλιών)», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Χαρακτήρισε επίσης ρεαλιστική την προσέγγιση της ελληνικής πλευράς που θα ωφελήσει την ίδια και τα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο αγωγός South Stream έρχεται να καταστήσει ακόμη πιο στενή τη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και πως η Ελλάδα καθίσταται δίοδος ενεργειακών πόρων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις επικρίσεις περί «ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από τη Ρωσία», ο κ. Καραμανλής τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα παίρνει φυσικό αέριο και από την Τουρκία (ελληνοτουρκικός αγωγός) και από την Αλγερία (σε υγρή μορφή)», ενώ χαρακτήρισε τον αγωγό South Stream «ζωτικής σημασίας» για την ελληνική ενεργειακή αγορά.

«Οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν σαν αποκλειστικό γνώμονα την ενεργειακής ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και των ευρωπαίων εταίρων μας μέσω της οργάνωσης μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το έργο προχωρεί κανονικά. «Άλλες χώρες προσπάθησαν να τορπιλίσουν τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά εμείς τα καταφέραμε… Βούληση της ρωσικής πλευράς είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Κατά τη συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν συζητήθηκε επίσης η προώθηση της ελληνορωσικής συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι επενδύσεις και οι κατασκευές εν όψει και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Μόσχα, 29 Απριλίου 2008

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

κ. VLADIMIR PUTIN

ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Vladimir Putin, για την πρόσκλησή του να επισκεφθώ τη Μόσχα και για την ευκαιρία που μας δίνεται να εξετάσουμε την πορεία της στενής μας συνεργασίας. Χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα που θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου εδώ, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Dmitry Medvedev, με τον οποίο είμαι σίγουρος ότι θα διατηρήσουμε επίσης την εξαιρετική, την πολύ εποικοδομητική συνεργασία που εγκαινιάσαμε και βέβαια θα συνεχίσουμε με τον Πρόεδρο Putin.

Συνεχάρην τον Πρόεδρο Πούτιν για το σημαντικό και επιτυχημένο έργο του στην ηγεσία της χώρας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της οικονομία της και για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της, προς όφελος του φίλου ρωσικού λαού. Η συνάντησή μας, τη στιγμή αυτή, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, επιβεβαιώνει την μεταξύ μας εξαιρετική προσωπική σχέση, τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών μας και τη δέσμευσή μας να τις ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Η διμερής μας συνεργασία με την Ρωσία δεν βασίζεται μόνο σε σταθερά ιστορικά και πολιτιστικά θεμέλια, αλλά διακρίνεται και από ευοίωνες προοπτικές. Έχουμε, επίσης, κοινές αντιλήψεις, όπως ήδη ειπώθηκε, σε πολλά θέματα διεθνούς πολιτικής.

Συζητήσαμε σήμερα τρόπους επέκτασης των πολιτιστικών μας σχέσεων, με αφορμή και την ανακήρυξη του έτους 2013 ως έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για το έτος προετοιμασίας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Αποφασίσαμε να προβάλλουμε τα πολιτιστικά στοιχεία που μας ενώνουν, την πλούσια κληρονομιά, αλλά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση και των δύο χωρών. Ακόμα, μας απασχόλησε η προώθηση της συνεργασίας μας σε εξαιρετικά ενδιαφέροντες οικονομικούς τομείς, όπως αυτοί των επενδύσεων, των εισαγωγών ελληνικών και ρωσικών προϊόντων αντίστοιχα, του τουρισμού και των κατασκευών, ενόψει και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. 

Όσον αφορά την ενεργειακή μας συνεργασία, εξετάσαμε κατ' αρχάς την πορεία υλοποίησης του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, του οποίου οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Η ενεργειακή μας συνεργασία έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική, που καταδεικνύεται και από τα νέα σχέδια που προωθούμε. Μας δίνει συνεπώς μεγάλη ικανοποίηση σήμερα το γεγονός ότι υπογράψαμε πριν λίγο την Ελληνο-Ρωσική Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Η εξέλιξη αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι εντατικές και συστηματικές μας προσπάθειες αποδίδουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα, προς όφελος των δύο χωρών μας. Και τα δύο αυτά έργα συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης, εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική μας για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και καθιστούν την Ελλάδα σημαντική δίοδο ενεργειακών πόρων.

Μας απασχόλησαν βεβαίως και ευρύτερα διεθνή ζητήματα. Όπως γνωρίζετε,  παρατηρείται αυτόν τον καιρό νέα κινητικότητα στο Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ και θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα το ρωσικό ενδιαφέρον και τη στάση που διαχρονικά κρατά στο ζήτημα αυτό η φίλη Ρωσία.

Συζητήσαμε, επίσης, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα το θέμα του Κοσόβου. Από την πλευρά μου, ενημέρωσα τον Πρόεδρο Πούτιν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της FYROM, μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Και τέλος, συζητήσαμε για τη νέα συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας, που θα πρέπει να αντανακλά και τη νέα δυναμική των ευρω-ρωσικών σχέσεων.

Για μια ακόμα φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο Vladimir Putin για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και για την σημαντική του συμβολή στην ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήσατε για τη σπουδαιότητα της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, όσον αφορά τη δημιουργία του αγωγού αερίου South Stream. Τελευταία εκφράζονται πολλοί φόβοι ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μια ενδυνάμωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, λόγω του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι ευάλωτες. Τι θα μπορούσατε να απαντήσετε σε τέτοιους φόβους που εκφράζονται; Και ποια είναι η γνώμη σας; Θα είναι πραγματικά επικερδείς αυτές οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας και όλη αυτή η συνεργασία της Ρωσίας με την Ε.Ε; Θα ήθελα ένα σχόλιο της Ρωσίας πάνω σ' αυτό.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατά την άποψή μου το σχέδιο του South Stream είναι ένα από τα σημαντικότερα για τις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης και εντάσσεται στη στρατηγική της διαφοροποίησης όδευσης του φυσικού  αερίου. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα  κρίνει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την κατασκευή υποδομών με βάση τις συνθήκες αυξανόμενης ζήτησης του αερίου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, μετά  βέβαια την συμφωνία για την κατασκευή  του αγωγού  πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη και  τις διαπραγματεύσεις για την παράταση μέχρι το 2040 της διακρατικής συμφωνίας φυσικού αερίου, έρχεται να καταστήσει ακόμα πιο στενή τη συνεργασία των δύο χωρών μας στον ενεργειακό τομέα.

Οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν σαν αποκλειστικό γνώμονα  την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας μας, όσο και των ευρωπαίων εταίρων μας, μέσω της οργάνωσης μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας.

Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι εκτός από τη Ρωσία, η Ελλάδα εισάγει φυσικό αέριο και από την Τουρκία, μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, αλλά και από την Αλγερία σε υγρή μορφή.

Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να πω και δύο στοιχεία παραπάνω. Το 2007 η  κατανάλωση φυσικού αερίου στην χώρα μου έφτασε τα 3,8 δις κυβικά μέτρα. Το 2008 αναμένεται να φτάσει τα  4,7 δις., ενώ για το 2010 θα ξεπεράσει τα 7 δις κ.μ. Εκτός από τα νοικοκυριά, η ελληνική βιομηχανία απορροφά μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ αυξανόμενη είναι και η τάση για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση φυσικού αερίου. Η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο  καθιστούν -και το λέω αυτό συμπερασματικά- το φυσικό αέριο και συνεπακόλουθα τον αγωγό South Stream ζωτικής σημασίας για την ελληνική ενεργειακή αγορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στα δυτικά Βαλκάνια υπάρχει κίνδυνος αστάθειας. Υπάρχουν τέτοιες πηγές αστάθειας, όπως το Κοσσυφοπέδιο -η κατάσταση εκεί μετά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας- και υπάρχει και κάτι που ενδιαφέρει πολύ την ελληνική διπλωματία: είναι το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της FYROM. Σίγουρα θα έχετε συζητήσει αυτό το σημείο και θα ήθελα να ακούσω την θέση σας πάνω σ' αυτά τα δύο ζητήματα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν έχει χαρακτήρα ψυχολογικό ή συναισθηματικό και βέβαια δεν είναι πρόσφατο. Έχει ιστορικές ρίζες, είναι ένα πρόβλημα εξόχως πολιτικό και η εκκρεμότητα επίλυσής του πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους όρους σταθερότητας στην ευρύτερη ευπαθή περιοχή των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα – και το έχουμε πει πολλές φορές-  θέλει, επιδιώκει λύση κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, συνεκτική και εφαρμόσιμη, σε όλες τις πτυχές και έναντι πάντων, αυτό που λέμε «erga omnes». Λύση που θα φέρει τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την FYROM στη Συμμαχία ευθύς μόλις λυθεί το ονοματολογικό πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων θα ανταποκριθεί στην ειλικρινή επιθυμία μας για συμβιβασμό, παραμερίζοντας εθνικιστικές λογικές και ιδεολογήματα του παρελθόντος, που άλλωστε μόνο στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος και τη σταθερότητας δεν συμβάλλουν.

Και είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, υπό την ιδιότητά της ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεών του και ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, δική μας θέση ήταν πάντοτε η επίτευξη συμφωνημένων λύσεων και όχι η δημιουργία τετελεσμένων. Αλλά και μετά τη νέα κατάσταση που έχει προκύψει στο Κόσοβο, που ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, οι κύριοι προβληματισμοί μας εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιοι:

Πρώτον, πως θα διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πώς θα διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον αυτής της περιοχής.

Δεύτερον, πως θα οικοδομήσουμε, πώς θα φτιάξουμε ένα περιβάλλον ευημερίας για τις χώρες και τους λαούς της περιοχής και

Τρίτον, πως θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την πολιτιστική κληρονομιά.

Όπως ξέρετε επίσης, σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης της νέας κατάστασης, που αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, εμείς τις αποφάσεις μας θα τις πάρουμε μετά από λεπτομερή εξέταση όλων των εξελίξεων, και βεβαίως όλων των παραμέτρων και των συνεπειών που οι εξελίξεις αυτές είναι δυνατόν να επιφέρουν στην περιφερειακή ασφάλεια και βέβαια στα εθνικά μας συμφέροντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι λόγω της έντασης των χαρακτήρων σας, οι σχέσεις σας πλέον δεν είναι απλώς εταιρικές ή συνεργατικές, αλλά και πιο προσωπικές. Και ένας τέτοιος προσωπικός χαρακτήρας σχέσεων έχει προκαθορίσει και την αποτελεσματικότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύετε ότι αυτό πράγματι παίζει ρόλο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατά την εκτίμησή μου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν στενοί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Δεύτερον, υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία τα συμφέροντά μας είναι κοινά ή συγγενικά και οι απόψεις μας συγγενικές. Αυτό, λοιπόν, είναι το πολιτικό υπόβαθρο που δημιουργεί μια ευοίωνη προοπτική στενής συνεργασίας. Από κει και πέρα βεβαίως, θα σας πω ότι παίζει σημαντικό ρόλο η σχέση όχι μόνο καλής προσωπικής φιλίας, αλλά η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται σε αυτά τα ζητήματα.

Και πρέπει να πω ευθέως ότι εγώ στο πρόσωπο του Προέδρου Πούτιν αναγνωρίζω έναν άνθρωπο ο οποίος έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανόρθωση και στην καλή πορεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναγνωρίζω έναν πάρα πολύ αξιόπιστο συνομιλητή και παρτενέρ και έναν άνθρωπο που έχει παίξει καίριο ρόλο στην σημαντική, στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον, βεβαίως με τον διάδοχο του κ. Πούτιν, αλλά προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας και με τον ίδιο τον σημερινό Πρόεδρο, που άλλωστε έχει βάλει αυτά τα μεγάλα, σημαντικά θεμέλια και νομίζω ότι είναι και εγγυητής αυτής της πορείας στο μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρώτ' απ' όλα, πριν κάνω μια ερώτηση στον Πρόεδρο Πούτιν εκ μέρους των Ελλήνων δημοσιογράφων ένα «ευχαριστώ» για τα τόσο χρόνια που μας δέχτηκε, που απαντούσε στις ερωτήσεις μας και για τη φιλοξενία του. Πριν από οκτώ χρόνια, όταν αναλάβατε κ. Πρόεδρε, υπήρχε το θέμα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Αυτό υπάρχει και σήμερα με άλλες διαστάσεις. Μπορείτε να μου δώσετε την προοπτική, την πρόοδο, το τέρμα αυτού του αγωγού; Και γιατί σας κάνω μια ερώτηση η οποία ακούστηκε και από άλλους. Στην Ελλάδα, αλλά και όχι μόνο, αυτή η καθυστέρηση, η οποία οφείλεται σε διάφορους λόγους, έχει προκαλέσει μια ρευστότητα, μια αντίληψη ρευστότητας για όλη την περιοχή της Νοτιαοανατολικής Ευρώπης. Θα ήμουν πάρα πολύ ικανοποιημένος αν μου δίνατε ένα περίγραμμα των Ρωσικών αντιλήψεων για την ευρύτερη δική μας περιοχή. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει βασιμότητα η άποψη ότι υπήρξε μακρά περίοδος καθυστερήσεων, η οποία όμως δεν αφορά την τελευταία περίοδο. Πράγματι μέχρι το 2006, για 12 – 13 χρόνια υπήρχε μια εικόνα λιμνάζουσα. Από το Σεπτέμβριο του 2006, όταν ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε τότε την Ελλάδα και αποφασίσαμε να δώσουμε μια ώθηση πραγματικά πολιτική στο ζήτημα, το Μάρτιο του 2007 υπεγράφη η διακρατική συμφωνία και μόλις το Γενάρη του 2008, δηλαδή προ τετραμήνου, υπεγράφη η συμφωνία μετόχων στη Σόφια, που σημαίνει πλέον ότι έχει συσταθεί από τις εταιρείες των τριών πλευρών και η διεθνής εταιρεία του έργου. Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας εταιρείας και τώρα γίνεται η ανάθεση της επικαιροποίησης του έργου. Αυτό σημαίνει ότι, βεβαίως και θέλει «σπρώξιμο» και αυτό και διαρκή εποπτεία, αλλά μπαίνουμε πια στην τελική φάση της κατασκευής του έργου, για το οποίο μου δίνεται και η ευκαιρία να πω ότι γίνεται με στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και βέβαια λαμβάνοντας υπόψιν την προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σχετικά ρεπορτάζ και αναλύσεις

Υπεγράφη το μνημόνιο για τον αγωγό
SKAI.gr – Πριν από 11 λεπτά
Υπεγράφη το μνημόνιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. "Ζωτικής σημασίας" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός
Υπογραφή συμφωνίας για το νέο αγωγό
Alpha tv – Πριν από 1 ώρα
Συμφωνία σταθμό για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου υπέγραψαν την Τρίτη οι υπουργοί Ανάπτυξης Ελλάδας και Ρωσίας. Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού θα
Στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων – Πριν από 1 ώρα
Στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας και στη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας, αναφέρθηκαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο
Υπογράφουν τον «ενοχλητικό» αγωγό Καραμανλής-Πούτιν
Πρώτο ΘΕΜΑ – Πριν από 3 ώρες
Η Ελλάδα και η Ρωσία υπογράφουν τη συμφωνία για την ελληνική συμμετοχή στον Ρωσο-Ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου "South Stream". Η διακυβερνητική συμφωνία που
Καραμανλής: Ενισχύεται η συνεργασία με Ρωσία
Euro2day – Πριν από 29 λεπτά
Με την παρουσία των Βλ. Πούτιν και Κ. Καραμανλή αλλά και των αρμοδίων υπουργών Χρ. Φώλια και Β. Χριστένκο υπεγράφη στη Μόσχα η συμφωνία για την ελληνική
Καραμανλής – Πούτιν βάζουν υπογραφές
Ελευθεροτυπία – Πριν από 3 ώρες
Με μια νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση διαμετακομιστικού αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου από το ελληνικό έδαφος,
Υπογράφουν για τον South Stream Βλ. Πούτιν και Κ. Καραμανλής
Ημερησία – Πριν από 8 ώρες
Στην έβδομη κατά σειρά συνάντησή τους ο Κ. Καραμανλής και ο Βλ. Πούτιν θα υπογράψουν για τον νέο διεθνή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θα
Σε καλό… αγωγό η συμφωνία
Ελεύθερος Τύπος – 24 Απρ. 2008
Στον αστερισμό του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα βρεθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα την
"Κλειδώνει" η ελληνική συμμετοχή στον South Stream
Newsnow – Πριν από 3 ώρες
Νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία ανοίγει η υπογραφή της συμφωνίας για την ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο
Ο αγωγός South Stream και η ΠΓΔΜ στην ατζέντα Καραμανλή-Πούτιν
Ο Φιλελεύθερος – Πριν από 4 ώρες
Κρεμλίνο: Η αναβαθμισμένη ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, με την υπογραφή στρατηγικής σημασίας συμφωνίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού
Ρωσική σφήνα με δεύτερο αγωγό αερίου
Τα Νέα Οnline – Πριν από 9 ώρες
Έπειτα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσίας, έκλεισε τελικά χθες το μεσημέρι η συμφωνία για τη συμμετοχή
Το μεγάλο παζάρι για τους δρόμους του αερίου
Το Βήμα Online – 25 Απρ. 2008
Τα τέσσερα συστήματα που οδηγούν το καύσιμο από την Κασπία και την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη. Τα παιχνίδια των ΗΠΑ Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο
Ο South Stream μάς φέρνει πιο κοντά
Ελεύθερος Τύπος – 26 Απρ. 2008
Η εμπέδωση της «στρατηγικής σχέσης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα,
Με Πούτιν για αγωγούς – Σκόπια
Έθνος – Πριν από 7 ώρες
Με δυο… πασχαλιάτικα δώρα υποδέχεται σήμερα ο Πούτιν τον Καραμανλή στο Κρεμλίνο. Τη ρωσική στήριξη της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την
Δίνουν τα χέρια Καραμανλής – Πούτιν
Ελεύθερος Τύπος – Πριν από 9 ώρες
Η ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, στη Μόσχα με την
Στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία
Το Βήμα Online – 25 Απρ. 2008
Στην ανακαινισμένη και ακόμα πιο μεγαλοπρεπή αίθουσα υποδοχής του Κρεμλίνου θα συναντηθούν την Τρίτη για τελευταία φορά ο κ. Κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο
Επισφραγίζεται η συμφωνία για τον αγωγό
Η Καθημερινή – 25 Απρ. 2008
Μάχη με τον χρόνο, ακόμα και λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση, έδιναν οι εμπειρογνώμονες Ελλάδας και Ρωσίας, προκειμένου στη συνάντηση που θα έχουν την
Επισκόπηση ελληνικού Τύπου
Nαυτεμπορικη – Πριν από 9 ώρες
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η αναμενόμενη σήμερα υπογραφή διέλευσης από την Ελλάδα του νέου αγωγού φυσικού αερίου «South Stream»,
Πέφτουν υπογραφές για τα ενεργειακά στην Μόσχα
Πρώτο ΘΕΜΑ – Πριν από 20 ώρες
Ένας νέος γύρος σημαντικών επαφών για την θέση της Ελλάδας στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι βρίσκεται από σήμερα σε εξέλιξη στην Μόσχα, στο πλαίσιο της
Υπογράφεται τελικά η συμφωνία South Stream στη Μόσχα
ephemerida.gr – Πριν από 15 ώρες
Αρχίζει σήμερα η επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μετά από πρόσκληση του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν. Πρόκειται για την έβδομη
Η κίνηση-ματ στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα
Capital.gr – Πριν από 8 ώρες
Κίνηση-ματ στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα επιχειρεί να κάνει με τη σημερινή επίσκεψή του στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Βασικός στόχος της
Νέα ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας
Fokidanet.com – Πριν από 7 ώρες
Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα υπογράψει νέα ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας με τον
Ελλάς-Ρωσία συμμαχία
Ελευθεροτυπία – 25 Απρ. 2008
Την Τρίτη του Πάσχα, ο Κ. Καραμανλής θα βρίσκεται στη Μόσχα για να συναντήσει για έβδομη και τελευταία φορά στη θέση του προέδρου τον Βλ. Πούτιν (η επίσκεψη
Στρατηγικής σημασίας η συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας
EMEA Business Monitor – Πριν από 7 ώρες
Για ένα πολυμετοχικό Παναθηναϊκό έκανε λόγο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο. Η SAS διοργανώνει στις 29
Νέα ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας
Euro2day – Πριν από 5 ώρες
Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Μόσχα ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο πρόεδρο Πούτιν και το νέο πρόεδρο
Συμφωνία για South Stream από Κ.Καραμανλή και Βλ.Πούτιν
Ημερησία – Πριν από 22 ώρες
Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream), σχεδιάζεται να
"Διεύρυνση της συνεργασίας"
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων – 25 Απρ. 2008
Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο πρόεδρο Πούτιν και το νέο πρόεδρο