Οι μέρες του Μαΐου κάθε χρόνο αποτελούν για μας τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό, μέρες συλλογισμού, ιερής μνήμης και απόδοσης τιμής, αλλά και άντλησης αποφασιστικότητας και αγωνιστικότητας για ένα θέμα που έμεινε επί δεκαετίες θαμμένο στις καλένδες της κρυφής ιστορίας, θύμα πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Ένα θέμα που σχετίζεται με τη φυσιογνωμία, το χαρακτήρα, το ηθικό και πολιτικό βάρος της ίδιας της Ελλάδος. Πρόκειται για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα κληθούμε να τιμήσουμε επετειακά τη Δευτέρα, 19 Μαΐου, και επίσημα την Κυριακή, 25 Μαΐου 2008, στη Μητρόπολη Αθηνών.

         

 Φυσικά και φέτος οι γιορτές μνήμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό γίνονται υπό τη σκιά της αδυναμίας να σπάσουμε τα κεμαλικά δεσμά χειραγώγησης που φθάνουν μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεσμά που υποχρεώνουν τη χώρα μας και κατ' επέκταση το σύνολο του ελληνικού λαού, να αδυνατεί να ορθώσει πειστικά το ανάστημά της απέναντι σε πολιτικές που στην ουσία αποτελούν συνέχεια των πολιτικών που προκάλεσαν τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας. Δεσμά που οπλίζουν τα χέρια «συμβούλων» και κονδυλοφόρων στην Αθήνα, που όχι μόνο αμφισβητούν το αδιάψευστο γεγονός της Γενοκτονίας, αλλά τολμούν και εκτοξεύουν λοιδορίες εναντίον όσων έχουν το «θράσος» να μάχονται τη βαρβαρότητα του κεμαλισμού και των γενοκτόνων πολιτικών που συνεχίζονται αμείωτα όλα αυτά τα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο, την Τένεδο, την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη, με τραγικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό.

          Οι κύκλοι της αμφισβήτησης και συνοδοιπόροι του κεμαλισμού παρουσιάζουν τις προσπάθειες που γίνονται για την πολιτική ανάδειξη της Γενοκτονίας ως ένα οπισθοδρομικό και αντιδραστικό εγχείρημα, που θέτει σε κίνδυνο την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική τους, για να «ομαλοποιηθούν» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει τη φορά αυτή να θυσιαστεί η απαίτηση των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας για δικαίωση, στους σύγχρονους βάρβαρους στόχους του τουρκικού κεμαλικού επεκτατισμού εναντίον του Ελληνισμού.

Όμως, σύμφωνα με την άποψή μας, η απαίτηση και ο αγώνας για την ανάδειξη της Γενοκτονίας, που πιστεύουμε ότι είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες, αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό, όχι μόνον δεν είναι αντίδραση και οπισθοδρόμηση, αλλά αποτελεί μια κατ' ουσίαν προοδευτική πολιτική πράξη που αποσκοπεί στη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει ενεργά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έννοιες που απειλούνται από τον τουρκικό κεμαλικό επεκτατισμό. Αν είχαμε εγκαίρως διεκδικήσει πολιτικά την καταδίκη της Γενοκτονίας, είναι σίγουρο ότι δεν θα είχαμε το Βαρλίκ Βεργκισί, το 1942, τα τραγικά γεγονότα της 5-7 Σεπτεμβρίου του 1955, τις απελάσεις του 1964, την εισβολή του Αττίλλα, το 1974. Δεν θα είχαμε τις συνεχιζόμενες σε κάθε επίπεδο απαράδεκτες προκλήσεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θράκη. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά.

          Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συστρατευθούμε γύρω από τον αγώνα για την πολιτική ανάδειξη της Γενοκτονίας όλες οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, όχι για να ενσπείρουμε αισθήματα μίσους και εκδίκησης προς τους γείτονές μας, αλλά για να οικοδομήσουμε ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον. Μόνον όταν συστρατευθεί γύρω από αυτόν τον αγώνα το σύνολο του ελληνικού λαού θα ηττηθούν οι δυνάμεις της υποτέλειας και της υποκρισίας και θα πάψουν οι κεμαλιστές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να ασελγούν στη μνήμη των 353.000 νεκρών μας. Μόνον όταν υψώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας, θα πάρει το σωστό μήνυμα και θα υποχρεωθεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να στηρίξει το ζήτημα της ανάδειξης της Γενοκτονίας, με στόχο τη μελλοντική προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.

          Με βάση το παραπάνω σκεπτικό η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών καλεί τα μέλη της και τους απανταχού φίλους της να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους όλες τις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό και να συμβάλλουν με λόγους και κείμενα (σε εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης, εφημερίδες, διαδίκτυο κλπ) στην πολιτική ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας, με στόχο αυτό να γίνει υπόθεση και εθνικό καθήκον του κάθε Έλληνα στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών

Ψαρομηλίγκου 29, Κεραμεικός, Αθήνα, Προσωρινή Διεύθυνση: Φιλελλήνων 14

τηλ. 2103316036, φαξ:2103250421, e-mail: efxinos@infognomon.gr