ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗΝ 16Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΕ
Ο ΣΕΤΕ, μέσα από την πολύχρονη δράση του, έγινε θεσμικός πόλος, αλλά και ουσιαστικός παράγοντας στην Τουριστική Ανάπτυξη του Τόπου μας. Προσφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού Τουρισμού. Αλλά και στην ανάδειξη της σημασίας του, τόσο στην Οικονομία, όσο και στην Κοινωνία μας. Με τη διεύρυνση που πέτυχε, τα τελευταία χρόνια, και την πρόσφατη ένταξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εκπροσωπεί, σήμερα, το σύνολο του Τουρισμού και ενδυναμώνει, ακόμη περισσότερο, το ρόλο του.
Θέλω να συγχαρώ θερμά το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρόεδρό του κ. Σταύρο Ανδρεάδη, αλλά και να καλωσορίσω, με τις καλύτερες ευχές, το νέο Συμβούλιο και τον πρόεδρό του κ. Νίκο Αγγελόπουλο. Έρχονται σε μια δυσμενή συγκυρία για την Παγκόσμια Οικονομία και έχουν δύσκολο έργο μπροστά τους. Έργο στο οποίο η Πολιτεία είναι (και θα είναι) αρωγός και συμπαραστάτης.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Κόσμος, σήμερα, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, με άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
-
Αναφέρομαι, κυρίως, στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την αλλαγή του κλίματος. Στην ανατροπή της μεταξύ τους ισορροπίας και την ένταση των αμφίπλευρων αρνητικών επιπτώσεων. Στους κινδύνους που δημιουργούνται για την ανάπτυξη, την ποιότητα της ζωής, ακόμη και για το μέλλον του Πλανήτη.
-
Αναφέρομαι στην άντληση σημαντικών ενεργειακών πόρων και πρώτων υλών από αναδυόμενες αγορές (όπως η Κίνα). Στην αυξανόμενη ζήτηση βασικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και τη μείωση των καλλιεργειών για τρόφιμα, εξαιτίας της διπλής κλιματικής και ενεργειακής πρόκλησης.
-
Αναφέρομαι στη συνεχή ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού. Στις αλυσιδωτές εκρήξεις που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, των βασικών αγροτικών προϊόντων και, παν' απ' όλα, του πετρελαίου. Η τιμή του, από τα 26 δολ. το 2003, ξεπέρασε ακόμη και τα 130, σήμερα. Είναι μια σοβαρή, μια κρίσιμη επιβάρυνση στην Παγκόσμια Οικονομία.
Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπιέζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Όλα αυτά απαιτούν καθαρή και ψύχραιμη οπτική, με βαθειά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Απαιτούν αυξανόμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση του νερού, τη διασφάλιση εναλλακτικών και Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απαιτούν επανεκτίμηση στις πολιτικές για τη γεωργία, τις μεταφορές, το εμπόριο, τον τουρισμό. Απαιτούν, από όλους, ουσιαστική συμβολή στη συγκράτηση των τιμών.
Την ίδια στιγμή, η παγκοσμιοποιημένη οικονομία…
-
– υποδεικνύει την ανάγκη για διεθνείς συνεργασίες, επιχειρηματικές συνέργιες και στρατηγικές συμμαχίες.
-
– Υπαγορεύει έμφαση στην εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, την ελκυστικότητα της Χώρας.
-
– Αξιώνει προϊόντα και υπηρεσίες με διακριτή ταυτότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτές τιμές.
Κυρίες και κύριοι,
Οι προκλήσεις για ολόκληρο τον Κόσμο είναι πολλές. Και οι προκλήσεις δεν μπορεί να αγνοούνται από κανένα. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αφήνονται οι ευκαιρίες να μας προσπερνούν και να χάνονται. Γι' αυτούς, ακριβώς, τους λόγους, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές όσο ποτέ στο παρελθόν. Είναι βασικός γνώμονας της πολιτικής μας. Είναι η αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή μας. Στρατηγική που αποδίδει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Παρά τα μεγάλα βάρη του χτες, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η Ελλάδα ξεκίνησε (και συνεχίζει) δυναμική πορεία ανάπτυξης. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή ισχύει, προπάντων, για την Τουριστική Βιομηχανία μας. Η Ελλάδα, η Πατρίδα μας, λειτουργεί (από τα πανάρχαια χρόνια) ως σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών. Διαθέτει μοναδικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Είναι η πύλη για την είσοδο της Ανατολής στην Ευρώπη, αλλά και για την έξοδο των βορείων γειτόνων μας στη Μεσόγειο.
Η σύγχρονη Ελλάδα…
-
– με τη σταθερότητα που κατέκτησε, την ισχυρή οικονομία που χτίζει, τη γεωπολιτική της θέση λειτουργεί ως οικονομικό, εμπορικό και τραπεζικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
-
– Με τις ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε (τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το Νότιο Ευρωπαϊκό Δακτύλιο Φυσικού Αερίου, αλλά και τη συμφωνία για το Σάουθ Στριμ) μετεξελίσσεται σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο.
-
– Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων, την κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, τα σχέδια αξιοποίησης των μεγάλων λιμανιών της, εξελίσσεται σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο.
-
– Με τη σπάνια φυσική ομορφιά, τη μοναδικότητα των νησιών, τον απαράμιλλο πολιτισμικό και μνημειακό πλούτο της, αλλά και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της, αναδεικνύεται σε παγκόσμια καταξιωμένο τουριστικό προορισμό.
Η Ελλάδα αυξάνει, σήμερα, την ελκυστικότητά της. Μπορεί να απευθύνεται στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, στις αναπτυσσόμενες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, αλλά και στις χώρες της Μέσης και της Άπω Ανατολής. Μπορεί να καλύπτει, πέραν των παραδοσιακών, πολλές άλλες μορφές Τουρισμού. Να επεκτείνει την τουριστική βιομηχανία της, δημιουργώντας νέους αναπτυξιακούς θύλακες. Να λειτουργεί ως προορισμός υψηλού επιπέδου, όλες τις εποχές του χρόνου.
Αυτοί είναι οι στόχοι μας. Και οι στόχοι αυτοί, είναι υπόθεση όλων.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι ο Τουρισμός είναι κάτι παραπάνω από μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα μας. Είναι (μαζί με τη Ναυτιλία) οι πιο εξωστρεφείς τομείς. Είναι βασικός πυλώνας της Οικονομίας μας και δυναμικός μοχλός ανάπτυξης σ' ολόκληρη τη Χώρα.
-
Φέρνει έσοδα που συμβάλλουν, σημαντικά, στην αύξηση του ΑΕΠ.
-
Ενδυναμώνει πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς, αναζωογονεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στηρίζει την τοπική γεωργική παραγωγή.
-
Δημιουργεί, έτσι, μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Ιδίως, μάλιστα, για τις νέες γενιές και τις γυναίκες.
-
Δίνει πνοή σε περιοχές της Πατρίδας μας (στα νησιά μας και τους ορεινούς όγκους) που υστερούν σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
-
Είναι, ταυτόχρονα, δύναμη που λειτουργεί ως σύνδεσμος της Χώρας μας με τον απόδημο Ελληνισμό, αλλά και με εκατομμύρια ανθρώπους, σ' ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι δύναμη προσέγγισης Λαών και Πολιτισμών. Δύναμη Ειρήνης.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Διακυβέρνησης, θέσαμε την Τουριστική Βιομηχανία, (ως κατ' εξοχήν βιομηχανία της αποκέντρωσης) στο κέντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Κινηθήκαμε (και κινούμαστε) σε τρεις παράλληλους άξονες:
Άξονας πρώτος:
-
– Ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς, με νέες και διαφορετικές μορφές τουριστικών υπηρεσιών.
-
– Η διεύρυνση και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος μας.
-
– Η επέκτασή του παντού στην Ελλάδα.
-
– Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σ' ολόκληρο το χρόνο.
Ακολουθούμε, για το σκοπό αυτό, συγκροτημένη στρατηγική, που ενσωματώνει εννέα επιμέρους τομείς Τουρισμού: τον παραθεριστικό, το θαλάσσιο, τον πολιτιστικό, τον περιηγητικό, το συνεδριακό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, τον Τουρισμό Πολυτέλειας, τον Τουρισμό πόλεων, τον Τουρισμό Υπαίθρου και ειδικότερα τον Αγροτουρισμό.
Στόχος μας είναι η πολυμορφία του τουριστικού προϊόντος και η στόχευση πολλών και διαφορετικών αγορών. Στόχος είναι ένα ισχυρό τουριστικό πρότυπο, που προβάλλει τη δυνατότητα της Πατρίδας μας να δέχεται επισκέπτες με διαφορετικά ζητούμενα και αυξημένες απαιτήσεις.
Άξονας δεύτερος:
Η στοχευμένη προβολή των ελληνικών τουριστικών προορισμών. Εφαρμόζουμε σύγχρονη στρατηγική επικοινωνίας για την προβολή της Χώρας μας, τόσο στις παραδοσιακές, όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Η Ελλάδα…
-
– συμμετέχει, σήμερα, σε εκθέσεις ειδικών μορφών τουρισμού, που ανοίγουν το δρόμο σε νέες αγορές.
-
– Προβάλλεται μέσα από τα εγκυρότερα διεθνή έντυπα και τις πιο ισχυρές ιστοσελίδες σ' ολόκληρο τον Κόσμο.
-
– Αποδεικνύει τη δυνατότητά της να διοργανώνει (με εκπληκτική επιτυχία) μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις, όπως έκανε το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όπως προετοιμάζεται, τώρα, για τους Μεσογειακούς Αγώνες.
-
– Εκπέμπει, παντού, την εικόνα μιας σύγχρονης, φιλόξενης και ασφαλούς Χώρας, ικανής να χαρίζει αληθινές εμπειρίες στους επισκέπτες της.
Άξονας τρίτος:
Η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η Ελλάδα, ανάμεσα σε 130 Χώρες, κατέχει, σήμερα, (σύμφωνα με το World Economic Forum) την 22η θέση στο Δείκτη της Τουριστικής και Ταξιδιωτικής Ανταγωνιστικότητας. Κατατάσσεται, μάλιστα, στις πρώτες θέσεις, σ' ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και την πρόταξη του Τουρισμού στις πολιτικές μας προτεραιότητες.
Κοινός στόχος είναι να κάνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά, τα συγκριτικά, τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της Χώρας. Δημιουργούμε, για το σκοπό αυτό, νέους θεσμούς, νέες υποδομές, νέα αναπτυξιακά εργαλεία. Επενδύουμε, προπάντων, στο τρίπτυχο «Περιβάλλον, Πολιτισμός, Ποιότητα». Στο τρίπτυχο, δηλαδή, που διασφαλίζει, τόσο τη βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης, όσο και το ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Πρώτη προτεραιότητα και εθνικής σημασίας υπόθεση είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσονται, ήδη, οριζόντιες πολιτικές και προωθούνται αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
-
– Διατίθενται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου περισσότερα από 4 δις ευρώ, για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
-
– Θεσμοθετείται, άμεσα, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ενώ έχουν, ήδη, καταρτιστεί Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, ανάμεσα στα οποία και αυτό για τον Τουρισμό. Σύντομα, μάλιστα, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό εισέρχεται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Στόχος είναι το άνοιγμα νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων, μέσα από τη θεματική, τη χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας. Στόχος είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων κατευθύνσεων, τόσο για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών Τουρισμού, όσο και για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων υποδομών σταθερού παραθερισμού.
Στόχος είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, η απλοποίηση των διαδικασιών, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, η προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος μας στις απαιτήσεις του αύριο.
Ανεκτίμητη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη, παρέχει η πολιτιστική κληρονομιά και, γενικότερα, η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού: Ακρόπολη, Ολυμπία, Δελφοί, Μυκήνες, Κνωσός, Βεργίνα, είναι σταθμοί στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ελλήνων, που ελκύουν το ενδιαφέρον ολόκληρου του Κόσμου.
-
– Εξελίσσονται, ήδη, συγκροτημένες δράσεις, για την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων και των χώρων-συμβόλων του ελληνικού Πολιτισμού.
-
– Προετοιμάζεται για να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του, μέσα στο 2008, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
-
– Αναβαθμίζεται, συνεχώς, το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Αθήνα και την Επίδαυρο και προσφέρει μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες μας. Ο πολιτισμός λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης, έλξης και προσφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην ποιότητα. Η Πολιτεία στηρίζει κάθε σχετική πρωτοβουλία. Η ποιότητα, όμως, εξαρτάται από το σύνολο των εντυπώσεων, που αποκομίζει κάθε επισκέπτης. Αφορά κάθε Κεντρική Υπηρεσία, κάθε Νομαρχία, κάθε Δήμο. Αφορά κάθε φορέα, επιχειρηματία και εργαζόμενο, που εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, στο πεδίο της τουριστικής βιομηχανίας. Είναι υπόθεση όλων. Κι αυτό σημαίνει ότι ο Τουρισμός είναι, τελικά, υπόθεση όλων. Όχι μόνον διότι κερδίζεται με τη συμβολή όλων, αλλά και διότι όλοι κερδίζουμε από αυτόν. Οφείλουμε, λοιπόν, να αποφύγουμε τα λάθη κρατών που θυσίασαν, στο «γρήγορο κέρδος», το «μακροχρόνιο όφελος». Οφείλουμε να αποφύγουμε, και τα λάθη του δικού μας παρελθόντος. Οφείλουμε να κοιτάμε διαρκώς μπροστά. Να κοιτάμε τον άνθρωπο δίπλα μας.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα έχει, ήδη, ανοίξει καινούριους δρόμους για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.
-
– Ενθαρρύνει έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα.
-
– Αναβαθμίζει, συμπληρώνει, βελτιώνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
-
– Δημιουργεί σύγχρονες υποδομές.
-
Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για τη νέα προγραμματική περίοδο, με συνολικούς (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους που ξεπερνούν τα 36 δις ευρώ, κατευθύνει πάνω από το 80% των αναπτυξιακών δράσεών του στην ελληνική περιφέρεια.
-
Το νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» αυξάνει σημαντικά τους πόρους για την Τουριστική Ανάπτυξη.
-
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στηρίζει τουριστικές επενδύσεις σ' ολόκληρη τη Χώρα. Σημειώνω ότι, έως σήμερα, έχουν εγκριθεί συνολικά, περίπου, 880 εκ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα του Τουρισμού και έχουν ωφεληθεί γύρω στις 6.000 τουριστικές επιχειρήσεις.
-
Προωθούνται, ταυτόχρονα, καίριας σημασίας δομές και σύγχρονες υποδομές, που υπηρετούν κοινούς στόχους.
-
Ξεκίνησε η κατασκευή των «Δρόμων της Ανάπτυξης», που μειώνουν τις αποστάσεις και πηγαίνουν την ανάπτυξη σ' ολόκληρη τη Χώρα.
-
Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων, με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
-
Προετοιμάζεται, παράλληλα, συγκροτημένο σχέδιο εκσυγχρονισμού σειράς αεροδρομίων είτε με συμβάσεις παραχώρησης ορισμένου χρόνου, είτε με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, χωρίς να θίγεται το καθεστώς των εργαζόμενων. Επιδιώκεται η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν και η αναβάθμιση της εικόνας που δίνει η Χώρα μας στα μάτια του επισκέπτη. Επιδιώκεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη πρόσθετων επενδυτικών δράσεων γύρω από αυτά και η δημιουργία νέων τουριστικών πόλων.
-
Προχωρούμε, παράλληλα, στη χωροθέτηση τουριστικών λιμανιών και την προκήρυξη πλειοδοτικών διαγωνισμών για τους φορείς της διαχείρισής τους, έτσι ώστε να υπάρξει ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και αξιοποίηση των τοπικών θυλάκων τουριστικής ανάπτυξης.
-
Συνεχίζουμε, ταυτόχρονα, τη δυναμική πορεία που ξεκινήσαμε για την πλήρη αξιοποίηση της ακίνητης Τουριστικής Περιουσίας. Είναι, ήδη, σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες που στόχο έχουν να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία, μαρίνες, ιαματικές πηγές.
-
Προετοιμάζονται, στο μεταξύ, νέοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση σειράς τουριστικών ακινήτων, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για την αναβάθμιση υποδομών που διαχειρίζεται η ίδια, (στον Παρνασσό, τον Καϊάφα, την Κεντρική Ελλάδα, τη Χαλκιδική, αλλά και την Αθήνα, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του Εκθεσιακού Κέντρου Ελληνικού). Χιονοδρομικά και Ιαματικά Κέντρα, έργα που αφορούν στον Πράσινο Τουρισμό, τον Οικοτουρισμό, τον Αθλητικό, αλλά και το Συνεδριακό Τουρισμό είναι προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής μας.
-
Προωθούμε, παράλληλα, το αναγκαίο οργανωτικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, με σύγχρονους όρους και ποιοτικές προδιαγραφές. Στηρίζουμε ένα ελληνικό τουριστικό προϊόν, θελκτικό 12 μήνες το χρόνο, που ενισχύει το αγροτικό εισόδημα, συμβάλλει στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, αναζωογονεί τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά μας.
-
Προωθούνται, ταυτόχρονα, λύσεις σε χρόνια προβλήματα του ελληνικού Τουρισμού και καθολικά αιτήματα του τουριστικού κόσμου.
-
– Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια εργαζόμενων και επισκεπτών.
-
– Προχωρά η καταγραφή όλων των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και η αποτύπωση των χαρακτηριστικών τους, έτσι ώστε να θεσπιστεί ένα αντικειμενικό σύστημα (αστεριών και κλειδιών) για την ταξινόμησή τους.
-
– Καθορίζονται οι προδιαγραφές για τη λειτουργία τουριστικών κατασκηνώσεων (κάμπινγκ) και την κατάταξή τους σε κατηγορίες αστέρων.
-
– Δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας, το διαρκή εμπλουτισμό, τη χωρική επέκταση του τουριστικού προϊόντος μας.
Έχουμε, ωστόσο, να κάνουμε πολλά ακόμη. Κεντρική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικές ομάδες και τουριστικές επιχειρήσεις οφείλουμε να λειτουργούμε κοιτώντας διαρκώς μπροστά! Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις με σχεδιασμό, ευελιξία, προσαρμογή!
Ξέρουμε όλοι ότι η χρήση του διαδικτύου επεκτείνεται σταδιακά (πέρα από την προβολή και την επιλογή προορισμών) στην κράτηση θέσεων. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, που καθιστά επιτακτική την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Ξέρουμε όλοι ότι η διεθνής συγκυρία δεν είναι, σήμερα, ευνοϊκή.
-
– Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Αμερική και οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, περιορίζουν τα διαθέσιμα οικονομικά των νοικοκυριών σε βασικές παραδοσιακές αγορές, για τον Τουρισμό μας.
-
– Το «ακριβό» ευρώ μειώνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών της Ευρωζώνης, σε σχέση με τους εκτός Ζώνης ανταγωνιστές μας.
-
– Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, στην Αυστρία και την Ελβετία, προσελκύουν το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού επισκεπτών.
Ξέρουμε, ωστόσο, όλοι ότι έχουμε απαράμιλλο τουριστικό προϊόν. Θέλω, γι' αυτό, να υπογραμμίσω, άλλη μια φορά, την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του εσωτερικού Τουρισμού. Και αυτό αφορά, όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, που εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, στο τουριστικό προϊόν. Συγκρατώντας τις τιμές, διευκολύνονται οι Έλληνες «να επιλέγουν Ελλάδα», έγκαιρα, όλο το χρόνο. Συγκρατώντας τις τιμές, κερδίζει η Οικονομία, αλλά και ολόκληρη η ελληνική Κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Όλοι, ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται, οφείλουμε να αποδεικνύουμε, στην πράξη, ουσιαστική κοινωνική ευθύνη.
Κυρίες και κύριοι,
Η στρατηγική μας είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις. Είναι στρατηγική που προτάσσει το κοινωνικό αποτέλεσμα. Στρατηγική δημιουργική και προοδευτική. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις, για δυναμική ανάπτυξη σ' ολόκληρη τη Χώρα. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις για το παρόν και το μέλλον, για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Συνεχίζουμε με απαράβατο γνώμονα το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον.