ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Στην διάρκεια μίας συζήτησης με Αμερικανό διπλωμάτη, που εξέφραζε παράπονα για τον «αντιαμερικανισμό» των Ελλήνων δημοσιογράφων, αντέταξα το επιχείρημα ότι στο εξής θα μεταφράζουμε τα σχόλια και τα άρθρα σημαντικών εφημερίδων και αρθρογράφων στις ΗΠΑ για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αλλά και για την κοινωνική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, και θα …καθαρίζουμε! Ετσι, δεν θα μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς για «αντιαμερικανισμό».

Η απάντηση του Αμερικανού διπλωμάτη, τα έλεγε όλα: «Οχι, προς Θεού»… Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003, έλαβα ηλεκτρονικό μήνυμα από ανώτερο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος ισχυρίστηκε χωρίς κανένα στοιχείο ή απόδειξη, ότι οι ανταποκρίσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων «ήταν γεμάτες με ψέμματα» "full of lies"). Ο ψευδέστατος ισχυρισμός του αποτέλεσε την έναρξη μίας μεγάλης αντιπαράθεσης, που συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή του από την πρεσβεία και κράτησε μέχρι πρόσφατα. Την περασμένη εβδομάδα, του έστειλα το πόνημα του Σκότ Μακλέλαν, του πρώην εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου. Τίτλος του βιβλίου: «Τι συνέβη» και υπότιτλος: «Μέσα στον Λευκό Οίκο του Μπους και τι πάει στραβά στην Ουάσιγκτον»… Ενας εκ των πλέον στενών συνεργατών του σημερινού προέδρου -ήταν μαζί του πριν ακόμα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο- ο κ. Μακλέλαν, αποτέλεσε τον απολογητή του πλανητάρχη σε κρίσιμες στιγμές του αμερικανικού Εθνους και για πολύ σημαντικά θέματα. Δεν σήκωνε μυίγα στο σπαθί του, ιδιαίτερα όταν οι δημοσιογράφοι έθεταν θέματα που αφορούσαν αυτή καθ' αυτή την αλήθεια. Οπως ο ανώτερος διπλωμάτης στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, έτσι και ο κ. Μακλέλαν, κατηγορούσε τους αμφισβητίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με το σαθρό επιχείρημα ότι είναι «αντιαμερικανοί».

Διαβάζοντας το βιβλίο του, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται από την πρώτη σελίδα, ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Μακλέλαν που ζούσε μέσα στο ψέμμα. Το χειρότερο βέβαια, δεν είναι ότι ο κ. Μπους δεν έλεγε την αλήθεια. Οι απαράδεκτοι και ελεεινοί ήταν οι ίδιοι οι συνεργάτες του, ανάμεσά τους και ο κ. Μακλέλαν, που ανελάμβαναν να διαρρέουν τα ψέμματα στους δημοσιογράφους και αυτοί να τα γράφουν στις εφημερίδες τους και να τα μεταδίδουν από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται και ο σχεδιασμός επιβολής στη κοινή γνώμη των θέσεων της κυβέρνησης Μπους, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν προσβολή των αδύνατων λαών. Οι καταγγελίες του κ. Μακλέλαν, του πιό πιστού συνεργάτη του κ. Μπους, προβλημάτισαν πολύ τους δημοσιογράφους, που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο και τα βασικά υπουργεία, των Εξωτερικών, Αμυνας και Δικαιοσύνης. Ποιά είναι η αλήθεια; Και που τελειώνει το ψέμμα; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, αν και οι έμπειροι δημοσιογράφοι εύκολα αντιλαμβάνονται πότε η ενημέρωση καθοδηγείται από πολιτικές σκοπιμότητες της υπερδύναμης. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περίφημες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνιελ Φρίντ -τότε ήταν μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας- ο οποίος ωμά ομολόγησε ότι το σχέδιο Ανάν ήταν στο πακέτο επιβράβευσης της Τουρκίας για την βοήθεια που τελικά ΔΕΝ έδωσε στην Ουάσιγκτον, στον πόλεμο του Ιράκ.

Οταν στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ κατάλαβαν ότι η ομολογία του δικαίωνε τις θέσεις των …εθνικιστών, άρχισαν να τηλεφωνούν σε όσους ήταν παρόντες στην κλειστή ενημέρωση. Ταυτόχρονα, έστησαν -χωρίς επιτυχία- ένα ολόκληρο μηχανισμό στην Αθήνα και την Λευκωσία για να απαξιώσει όσους αναφέρθηκαν στην δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου. Και είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι ακόμα και τώρα, κάθε φορά που κάποιος δημοσιογράφος ή αρθρογράφος αναφερθεί σε εκείνη τη δήλωση του κ. Φρίντ, δέχεται μέσα σε ώρες (όχι μέρες) άθλια επίθεση από τον μηχανισμό, που είχε στήσει ο διπλωμάτης Μάθιου Πάλμερ. Ο κ. Μακλέλαν υπήρξε για αρκετά έτη η δημόσια φωνή του Λευκού Οίκου. Κάθε μεσημέρι ανέβαινε στο βήμα και εξέφραζε την πολιτική για την Αμερική και τον κόσμο. Τώρα, στο 341 σελίδων βιβλίο του, παραδέχεται πως όλα αυτά τα χρόνια, μας είχε φλομώσει στο ψέμμα. Ντροπή του…

mignatiou@aol.com