Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε σήμερα το μεσημέρι στο Φανάρι το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Υποδεχόμενος τα Μέλη του Προεδρείου στην Αίθουσα του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Παναγιώτατος τους καλωσόρισε εγκάρδια ζητώντας τους να μεταφέρουν τους χαιρετισμούς του σε όλους τους Έλληνες που εκπροσωπούνται στο ΣΑΕ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις σχέσεις ομόνοιας και συνεργασίας που επιθυμεί να έχει το Ορθόδοξη Εκκλησία με το θεσμό, υπενθυμίζοντας ότι η Εκκλησία μας ήταν αυτή, που πριν από την ίδρυση του Συμβουλίου, έδωσε πνοή, όπως είπε, στον απόδημο Ελληνισμό. Ζήτησε επίσης από τους Συντονιστές των επτά Περιφερειών να έχουν στενότερη επαφή με την Εκκλησία για το καλό όλων των Ελλήνων. Εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την εκλογή στην Προεδρεία του ΣΑΕ του κ. Ταμβάκη, ο οποίος χαίρει εκτίμησης, όπως είπε, εκφράζοντας την ευχή στην παρούσα θητεία του να γίνουν πολλά θετικά βήματα και να υπάρχει ομόνοια και συνεργασία με το ΣΑΕ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ εξέφρασε την εκτίμηση που τρέφουν οι Απανταχού Έλληνες στο πρόσωπό του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον οποίο ευχαρίστησε για την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά με όλα τα Μέλη του Προεδρείου, μετά από δώδεκα χρόνια. Ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι το ΣΑΕ και ο Απανταχού Ελληνισμός ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε αρωγοί στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ.κ. Βαρθολομαίου , ένα έργο η συνέχιση του οποίου, όπως είπε, μας αφορά όλους.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε το Προεδρείο τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων, όπως και για τη παρουσίαση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων της Ετήσια Έκθεσης του ΣΑΕ για το 2007, τονίζοντας, ότι το Συμβούλιο θέλει όλους τους ομογενειακούς φορείς ισότιμους συνομιλητές και ότι «η Εκκλησία μας, που είναι μέσα στους κόλπους του ΣΑΕ, είναι πάντα στην ψυχή μας».

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Κυπαρισσίδης, ο οποίος ήρθε στην Κωνσταντινούπολη με το προεδρείο του ΣΑΕ για την ονομαστική εορτή του κ.κ. Βαρθολομαίου, την οποία τίμησαν εχθές μαζί με πλήθος ομογενών και φίλων προσκυνητών από την Ελλάδα.

Ο κ. Κυπαρισσίδης μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τους θερμούς χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Θεόδωρου Κασσίμη, τονίζοντας-μεταξύ άλλων- ότι είναι γνωστή και δεν αλλάζει η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης. Το ΣΑΕ, είπε, πάντα με τι δική σας συνεργασία, μπορεί να διευρυνθεί και να αγκαλιάσει όλους, βάσει του νέου εκτελεστικού νόμου του ΣΑΕ.

Εκ΄ μέρους του προεδρείου του ΣΑΕ ο κ. Ταμβάκης προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως δώρο ένα ειδικό αντίγραφο αλαβάστρινου δοχείου, με επένδυση από ασήμι και ημιπολύτιμους λίθους, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο σκευοφυλάκιο του Αγίου Μάρκου. Το πρωτότυπο λαφυραγωγήθηκε από τους Σταυροφόρους από το σκευοφυλάκιο της Αγίας Σοφίας το 1204.

Στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη παραβρέθηκαν ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

  • Συνάντηση με την ομογένεια

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του προεδρείου του ΣΑΕ στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ ζήτησε να γίνει συνάντηση και με εκπροσώπους της ομογένειας. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση γνωριμίας, οι ομογενείς υποδέχτηκαν με χαρά τα Μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που διαμορφώνονται, ειδικότερα μετά από το συνέδριο που διοργάνωσαν το καλοκαίρι του 2006 με θέμα «Συνάντηση στην Πόλη, το παρόν και το μέλλον». Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου Σχολής κ. Παντελής Βίγκας οι προοπτικές είναι πολύ θετικότερες και με ικανοποίηση διαπιστώνουν ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες τους επιστρέφουν και αναζητούν επαφή.

Οι ομογενείς μας με χαρά άκουσαν τον Πρόεδρο του ΣΑΕ να τους μιλάει για το Όραμα, που ενώνει τους απανταχού Έλληνες και το κάλεσμά του να ενταχθούν στο μέλλον και οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης στον Οργανισμό.

«Διαπιστώνουμε ότι η Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού, που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Το σύνθημά μας είναι ενωμένοι για το Όραμα και με αυτό ζούμε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού», είπε ο κ. Ταμβάκης, τονίζοντας ότι το ΣΑΕ δεν έρχεται να αντικαταστήσει κανένα οργανισμό και στη νέα εποχή έχει ως στόχο να επιτελέσει τον πολλαπλό του ρόλο, σε συνεργασία με όλους τους ομογενειακούς οργανισμούς. Ανέφερε επίσης ότι «στη νέα πορεία που έχει χαράξει το ΣΑΕ θα μετονομαστεί σε Συμβούλιο Απανταχού Ελλήνων με στόχο να αγκαλιάσουμε όλο τον Ελληνισμό της διασποράς, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είσαστε και εσείς, που έχετε προσφέρει τα μέγιστα στο όραμα αυτό στο διάβα της ιστορίας».