EΙΡΗΣΘΩ

TOY ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Τ Σ Ι Μ Ε Ν Τ Ω Μ Α των βρετανικών στρατηγικών συμφερόντων και των Βάσεων στην Κύπρο επιτυγχάνει το Λονδίνο, από της ανόδου του κ. Χριστόφια στην εξουσία. Αυτό ήταν το σχόλιο της στήλης 8.6.08, μετά το «Μνημόνιο Συναντίληψης» που υπέγραψε, τρεις μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 5.6.08, ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν.

 

Η στήλη, επίσης, σχολίασε πλειστάκις στο παρελθόν την «αντι-αποικιακή» – στα λόγια – και τη φιλο-βρετανική – στην πράξη – πολιτική της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στο θέμα των Βάσεων. Επισύροντας, κατά καιρούς, την «οργισμένη» αντίδραση αρθρογράφων της «Χαραυγής». Εξυπηρετική στην πράξη, για τα βρετανικά συμφέροντα, υπήρξε η πολιτική των ηγεσιών κι άλλων κομμάτων. Ιδίως του ΔηΣυ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του οποίου, ήταν κι ο πρώτος στην ιστορία που εκφώνησε στην ολομέλεια της Βουλής, 21.12.06, τον «Υπέρ Βρετανίας Ακάθιστον Ύμνον» («Ειρήσθω» 23.12.06).
Γ Ι Α ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ μελέτη του θέματος «ΑΚΕΛ & Βρετανικές Βάσεις» υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο βιβλίο του καθηγητή Βαγγέλη Κουφουδάκη «Κύπρος: ένα σύγχρονο πρόβλημα σε ιστορική προοπτική». Στην παρουσίαση του βιβλίου, 29.5.08, που έκαμε η πρώην υπ.Εξ. πρέσβειρα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ήταν παρών και ο ακελιστής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου. Στο κεφάλαιο για τις Βάσεις, σελ. 187, ο Κουφουδάκης γράφει και τα εξής:
«Στις βάσεις απασχολείται εργατικό δυναμικό από το νησί, μεταξύ των οποίων και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι οργανωμένοι κυρίως σε αριστερά συνδικάτα. Το γεγονός αυτό ίσως να ερμηνεύει γιατί το ΑΚΕΛ, το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου, ήταν απρόθυμο να προβεί σε πλήρη αμφισβήτηση αυτών των "ιμπεριαλιστικών" εγκαταστάσεων»…
ΣΗΜΕΙΩΘΗΤΩ ότι ο Κουφουδάκης μνημονεύεται προσωπικά από τον προηγούμενο Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ, τον μ. Εζεκία Παπαϊωάννου, ως αξιόπιστος συνομιλητής του. Στο βιβλίο του «Ενθυμήσεις από τη ζωή μου» (εκδ. Πυρσός, 1988), ο Εζεκίας έγραφε, σελ.125, ότι: «Ένας Ελληνοαμερικανός καθηγητής, ο κ. Κουφουδάκης, που επισκέφθηκε δύο φορές την Κύπρο μετά το χουντοφασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και στον οποίο κατά λάθος δόθηκε αυτό το σχέδιο [Άτσενσον] ενώ διενεργούσε κάποια έρευνα, μου αποκάλυψε ότι το σχέδιο προνοεί το διαμελισμό της Κύπρου»… Στοιχείο δηλαδή που επαυξάνει, καθ' ύλην, την εγκυρότητα και τις γνώσεις του καθηγητή Κουφουδάκη.