ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 

Νέα σοβαρή, και  αρκετά δυσμενής εξέλιξη,  που απειλεί για ακόμα μια φορά την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε επίπεδο κορυφής, προστέθηκε-με άγνωστες ακόμα προεκτάσεις-  στην εδώ και χρόνια υποβόσκουσα κρίση μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε σχετικά ανακοινωθέντα{βλέπε πιο κάτω}  κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της Συνόδου των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που προγραμματίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο(08) με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου και προετοιμάζεται με προσοχή αυτή την περίοδο στην Ρόδο. Στην διαδικασία προετοιμασίας  συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών όμως αιφνιδιαστικά και θορυβοδώς  αποχώρεισε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.  Αφορμή το γνωστό  Εσθονικό ζήτημα -το οποίο είναι άσχετο με τη προετοιμασία της επικείμενης  Συνόδου τον Οκτώβριο- σύμφωνα με όσα αναφέρει το ανακοιωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα ακριβώς αντίθετα υποστηρίζονται στα επίσημα ανακοινωθέντα του Πατριαρχείου Μόσχας. Εδώ η επίσημη απάντηση της Μόσχας.   Από το  official site του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αξίζει πάντως  να σημειωθεί ότι η προγραμματιζμένη για τον Οκτώβριο Πανορθόδοξος Σύνοδος των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπέχει στην ζώσα παράδοση της Εκκλησίας, ιδιαίτερη  βαρύτητα, ακριβώς διότι αποτελεί μέρος και συνέχεια των Μεγάλων Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η συγκεκριμένη Σύνοδος θα πρέπει να πούμε ότι προετοιμάζεται από δεκαετίες πριν και κάτω από διαφορετικές ονομασίες(Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξος Σύνοδος την οποία χρόνια προετοιμάζε ο πρώη Ελβετίας Δαμασκηνός)  και σχεδόν πάντα προσκρούει σε εμπόδια τα οποία  εστιάζονται στις  κρυφές και φανερές αιτιάσεις και  θεωρίες περί Τρίτης Ρώμης που προβάλει η  Εκκλησίας της Ρωσίας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου του οποίου ανοιχτά αμιφισβητεί το Κύρος και την Πρωτοκαθεδρία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Μια μεγάλη διαμάχη η οποία καταγράφεται εδώ και χρόνια στους κόλπους της Ορθοδοξίας και σκιαγραφείται μέσα από σειρά επιστολών που καταδυκνείουν και το μέγεθος της κρίσης που απειλεί τις δυο κορυφαίες Εκκλησίες αλλά κυρίως την Ενότητα των Ορθοδόξων. Ενδεικτική είναι σειρά επιστολών μεταξύ του Οικουνενικού Πατριαρχείου και του πατριαρχείου Μόσχας που όλως τυχαίως επιλεκτικά δίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αντίστοιχως στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας. Στις 18 Ιουνίου 2008 είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας σχετικά με το χρονίζον θέμα της Εσθονίας ιδού η σχετική ανκοίνωση. Το ζήτημα της Εσθνονίας ξεκινά από το 1996 όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενέταξε στα δύπτιχα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της αποσχισθείσα από το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησίας της Εσθονίας. Το ζήτημα φυσικά και δεν είναι απλά εκκλησιαστικό αλλά και βαθιά πολιτικό που εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη ζώνη επιρροής της Ρωσίας από τις πάλαι ποτέ πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.    Στις 10 Ιουνίου 2004 όπως αποκαλύπτει σήμερα το Greek American News Agency είχε προηγηθεί σκληρή επιστολή του Μητροπολίτη Φιλαδελφίας Μελίτων προς τον δεύτερο τη τάξη και ισχυρό ανήρ  στο Πατριαρχείο Μόσχας   Σεβ. Μητροπολίτην Σμολένσκ καί Καλλίνινγκραντ κύριον Κύριλλον, Πρόεδρον τοῦ Τμήματος ἐξωτερικῶν ἐκκλησιαστικῶν σχέσεων τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας. Αντίστοιχου ύφους  και με σαφείς υπαινιγμούς έναντι πράξεων Αρχιερέων της Ρωσικής Εκκλησίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που επίσης καταδεικνύει το μέγεθος της χρόνιας υποβόσκουσας κρίσης μεταξύ των δυο Πατριαρχείων είναι η επιστολή με αριθμό πρωτοκόλου 921 του 2004 που απέστειλε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο στις 27 Μαϊου 2004.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι συμμετέχομε στις εργασίες της Διορθοδόξου Επιτροπής για την προετοιμασία της Συνάξεως των Προκαθημένων που θα συνέλθουν στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Οκτώβριο, εκφράζομε την έκπληξή μας για τις ανακρίβειες της δηλώσεως της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σχετικά με την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας από τις εργασίες της Επιτροπής.

Τα γεγονότα δεν έγιναν όπως περιγράφονται στην παραπάνω δήλωση. Όλοι οι εκπρόσωποι εξέφρασαν την λύπη τους για την απόφαση της ρωσικής αντιπροσωπείας να αποχωρήσει, την εκάλεσαν δε να παραμείνει στη διάσκεψη, δηλώνοντας ότι το εσθονικό πρόβλημα δεν θα λυθεί στη Ρόδο, αλλά με τις διαπραγματεύσεις των δύο Πατριαρχείων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο Πρόεδρος μάλιστα κάλεσε την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας να δηλώσει, εάν η παρουσία της στη Προπαρασκευαστική Συνάντηση στη Ρόδο σημαίνει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει αλλάξει θέση και θα συμμετάσχει στη Σύναξη των Προκαθημένων  κατά τον προσεχή Οκτώβριο, διαφορετικά να παραμείνουν ως παρατηρητές. Αντ᾽ αυτού έκριναν καλύτερο να αποχωρήσουν. Λυπούμεθα για την επιχειρηθείσα διαστρέβλωση των γεγονότων.

 Ρόδος, 20-6-2008

COMMUNIQUE

We, the Representatives of the Orthodox Churches who participate in the works of the Panorthodox Preparatory Committee for the the Synaxis of the Primates, who will come together in Constantinople this coming October, express our astonishment for the inaccuracies of the Statement of the Press Office of the Department of Church Relations of the Patriarchate of Moscow, with regards to the withdrawal of the delegation of the Church of Russia from the works of this Committee.

The events did not take place, as they have been described in the aforementioned Statement. All the representatives have expressed their sadness for the decision of the Russian delegation to walk out, and invited them to remain at this meeting, stating that the Estonian problem will not be resolved in Rhodes, but with the negotiations between the two Patriarchates, the Ecumenical Patriarchate and the Patriarchate of Moscow.

Moreover, the President called upon the delegation of the Patriarchate of Moscow to state, whether their presence in the Preparatory Meeting in Rhodes means that the Patriarchate of Moscow has changed its position and will participate in the Synaxis of the Primates that will take place this coming October, otherwise they can remain as observers. Instead, they decided that it was better for them to walk out. We are saddened by this attempted distortion of these events.

Rhodes, 20 June 2008