Του Βασίλειου  Σταθάκου* 

Όπως τις περισσότερες φορές, έτσι και σήμερα φαίνεται να βιάζονται οι δήθεν ειδικοί για την τύχη των ομογενών στα πέρατα του κόσμου. Και αναφέρω την έκφραση «τις περισσότερες φορές», αφού τουλάχιστον για το πολύπλοκο θέμα των αποδήμων, όλοι εκεί στην πατρίδα θεωρούνται ειδικοί, ακόμη ειδικότεροι να σχεδιάζουν και να ομιλούν θεωρούνται κάποιοι αδοκίμαστοι, όπως αποδεικνύονται από τις πρόσφατες προτάσεις τους που εκπροσωπούν την απανταχού ελληνική ομογένεια. Αυτοί είναι το λεγόμενο συμβούλιο του ΣΑΕ. Άλλωστε έτσι τους έχρισαν ακόμη και στο συνταγματικά, όργανο συμβουλευτκό, γνωμοδοτικό και μάλλον μέσα στο σημερινό πολιτικό κλίμα της ελλαδικής πολιτείας, ίσως για να είναι όλοι σύμφωνοι και πρώτοι, πρέπει να τους ονομάσουν και όργανο διοικητικό, αφού όταν εκείνοι εισηγούνται οι πολιτικοί της Ελλάδος πρόθυμα συμφωνούν και εκτελούν.

 

Η περιβόητη ψήφος και ευρύτερα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε κάθε πολιτεία είναι επακόλουθο κάποιων βασικών προϋποθέσεων όπως π.χ.

  • Συνιστούν μια και την αυτήν επικράτεια. Δηλαδή το κράτος ή θα διευρύναμε στην προκείμενη περίπτωση το κράτος έθνος. Άρα εξυπακούεται ότι το δικαίωμα έχει ή δίδεται σε έλληνα υπήκοο (πολίτη). Και στην περίπτωσή μας, κύριε Υπουργέ επί των εσωτερικών, κ. Παυλόπουλε, θα περιμένατε ένας μεγάλος αριθμός αποδήμων, ιδιαίτερα από τις νέε γενιές να εγκαταλείπουν τον δρόμο τους στις ξεχωριστές χώρες που πρωτοβλέπουν τον ήλιο και αγωνίζονται για το μέλλον τους, ν'αλλάξουν «ρότα»; Ίσως βέβαια ένας αριθμός πολλαπλάσιος των σημερινών με δικαίωμα ψήφου, αλλά όχι ικανός να σας ικανοποιήσει σαν κράτος και εμάς σαν έθνος. Βασικά οι τελευταίες συζητήσεις και οι προτάσεις ΣΑΕ για 3 βουλευτές, γέννημα της ομογένειας, θεωρούνται κολακευτικές μεν, αλλά αφελείς και ανεδαφικές. Διότι είναι άλλο το δικαίωμα ψήφου των ομογενών στις εθνικές εκλογές, και τελείως κωμικό να εκλέγουμε εμείς δικούς μας βουλευτές, διότι έτσι δημιουργείται ένα νέο κράτος «εν κράτει Ελλάδα».
  • Στην προκείμενη περίπτωση το μόνο που θεωρείται και εφικτό αλλά και με μια μετρημένη σκοπιμότητα είναι να ενθαρρύνονται ομογενείς με άλλες υποκοότητες, λόγω γεννήσεως, να αποκτούν και την ελληνική και η πολιτεία της ελληνικής επικράτειας να διευρύνεται όσο είναι δυνατόν. Ο νέος  νόμος δεν χρειαζόμαστε να ακούμε τόσο και τόσα «κουδούνια» αισιοδοξίας, ει μη μόνον να επιτραπεί στους ομογενείς να ψηφίζουν στους τόπους της ζωής και δημιουργίας των, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αλλά μέσω των κατά τόπους προξενείων όπου θα διασφαλίζεται η ταυτότητα των δικαιούχων, αλλά και η αντικειμενικότητα της ψηφοφορίας. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές ότι όσοι επιθυμούν να διατηρούν ή αποκτήσουν και την ελληνικής τους υποκοότητα, εμμέσως πλην σαφώς γεννιούνται και άλλες υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα, διότι όταν ένας πολίτης έχει τα συνταγματικά του δικαιώματα, ταυτόχρονα πρέπει να συμμετάσχει και στα βάρη που του αναλογούν.

Πολύ δε βασική αρχή είναι και η ταυτότητα της συμμετοχής π.χ. όσοι θέτουν σαν μελλοντική τους πορεία και την συμμετοχής τους στα κοινά της ελληνικής πολιτείας, δεν είναι Δημοκρατικά και συνταγματικά επιτρεπτό να καθορίζεται ένα πολιτικό αποτέλεσμα που βασικά και κύρια ρυθμίζει την ζωή και το μέλλον των κατοίκων της Ελλάδας από τυχόν ανεξέλεγκτους "αλεξιπτωτιστές" ή από ένα σύνολο ατόμων που ενεργοποιούνται από κομματικά κίνητρα και όχι για το μέλλον του λαού και του τόπου που μόνιμα έχουν την ζωή τους. Όσο για το κατασκεύασμα προτάσεων του ΣΑΕ για εκλογή επιπλέον του αριθμού βουλευτών επικρατείας τριών από ομογενείς, θεωρείται και χαρακτηρίζεται δημοκρατικό τερατούργημα, αφού ενώ θα είναι και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος θα κατακερματίσει τις συνειδήσεις των ομογενών στις διάφορες χώρες που ζουν. Και εδώ οι πρόχειρες προτάσεις του ΣΑΕ δύναται να αποκτηθούν με το εξής ερώτημα προς τον κ. Ταμβάκη, πρόεδρο του ΣΑΕ. Άραγε πώς χωρίζουν οι απόδημοι στα πέρατα του κόσμου και κυρίως στις υπερπόντιες χώρες, ώστε να εκλέξετε τρεις βουλευτές;

Τέλος θα λέγαμε ότι το όλο θέμα δεν είναι καθόλου δύσκολο ή σύνθετο, αρκεί να τηρηθούν οι ίδιες αρχές και δικαιώματα ακολούθως:

Όσοι έχουν ή αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα και επομένως έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και όχι μόνο στις εθνικές εκλογές, αλλά και στους θεσμούς Αυτοδιοικήσεως, δεν έχουν παρά να εγγραφούν στους κατά τόπους καταγωγής ή προτιμήσεως και ο νέος νόμος να διευκολύνει τους απανταχού εκλογείς ν'ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα με τα ίδια με τα ίδια ψηφοδέλτια των εν Ελλάδι υποψηφίων, που θα ελέγχονται από τα όργανα της πολιτείας μέσω των κατά τόπους προξενείων.

Απλά πράγματα αλλά μέσα στα πλαίσια των κείμενων κανόνων μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας και καλόν είναι να σταματήσουν τα κόμματα να παιδεύονται με επιτροπές και συσκέψεις σε δήθεν μεγάλης ουσίας θέμα: αφού το δικαίωμα ίσχυε από το 1862 και απλώς ζητούμε μια απλή διευκόλυνση στις εκλογές. Το όλο θέμα είναι μια απλή υπόθεση που ήδη έχει την νομική του Συνταγματική του κάλυψη (όλοι οι Έλληνες υπήκοοι) και απλώς η πολιτεία με τον νέο νόμο διευκολύνει τους εκτός ελληνικής επικράτειας πολίτες ν'ασκούν μέσω των εντεταλμένων προξενικών ελληνικών αρχών στους χώρους και χώρες που ζουν.

Εάν βέβαια η ελληνική πολιτεία αισθάνεται την ανάγκη να συμπεριλάβει στο πολιτικό σύστημα και ομογενείς, ώστε να έχει κάθε φορά τις απόψεις τους σχετικά με θέματα που απασχολούν την ομογένεια, δύνανται τα κόμματα να επιλέξουν και ομογενείς σε εκλόγιμη θέση των υποψηφίων βουλευτών επικρατείας που έτσι επιτυγχάνεται η τυχόν αναγκαιότητα συμμετοχής των ομογενών, χωρίς να διαταραχθούν τα Συνταγματικά δεδομένα και ακόμη ας ληφθούν σοβαρά υπ'όψιν τα όσα διατείνονται και να συμπεριλαμβάνουν στις υποψηφιότητες βουλευτών και ομογενείς που θα ήθελαν να υπηρετήσουν στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Διπλά πράγματα που θα μας καταστήσουν χρήσιμους και για κείνους «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Με εκτίμηση

Βασίλειος Σταθάκος

Επίτιμος (Πρώην) Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.      

Για το θέμα του δικαιώματος Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι των Ομογενών το Greek American News Agency έχει δημοσιεύσει σχετική πρόταση με σειρά άρθρων φίλων και επιστημονικών συνεργατών σε σχετική έρευνα που έχει προηγηθεί καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει αναλυτικά με άρθρα και συνεντεύξεις  τις θέσεις και τοποθετήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα αλλά και επί μέρους εκιδεικευμένες αναλύσεις επί του θέματος.    

Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ Η ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ GREEK AMERICAN NEWS AGENCY ΩΣΤΟΣΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑΤΙ "Η ΨΗΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΣ"