Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Θεόδωρος Κασσίμης συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου και ώρα 13:00 στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Στη συνάντηση έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση για το έργο της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής και για τις συντονισμένες δράσεις που αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Ελληνική πολιτεία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

 

ΥΦΥΠΕΞ κ. Κασσίμης:

«Είχα την μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχθώ στο γραφείο μου τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο οποίος με ενημέρωσε για την τόσο σημαντική δουλειά που γίνεται στις ΗΠΑ όχι μονάχα για την Ορθοδοξία αλλά για τον Ελληνισμό. Διότι γνωρίζετε ότι ο ελληνισμός ανθεί γύρω από τις ενορίες, γύρω από τις εκκλησίες.

Συζητήσαμε τα σχέδια της Αρχιεπισκοπής για την ενίσχυση της ελληνομάθειας των παιδιών 3ης και 4ης γενιάς καθώς και για την αύξηση των παιδιών μας που έρχονται και μένουν στο Ιονικό Χωριό στην Ελλάδα, παιδιά 4ης 5ης γενιάς που παίρνουν μία αίσθηση από το τι είναι η πατρίδα και  μαθαίνουν ελληνικά.

Μιλήσαμε για το εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής στα σχολεία της, και γενικά μου ανέλυσε το όραμά του για το έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θέσαμε επί τάπητος πρακτικά θέματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να ευοδωθεί  και με τις δικές μας δυνάμεις, όπου μπορούμε,  το τόσο σημαντικό αυτό έργο και για τον ελληνισμό και για την ορθοδοξία.»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος:

«Ο κ. Κασσίμης διατύπωσε με απόλυτη ακρίβεια, πολλή ευγένεια και καλοσύνη το περιεχόμενο της συναντήσεώς μας το οποίο ήταν όντως εποικοδομητικό, περιεχόμενο το οποίο πήγαινε στην ουσία με ρεαλισμό και δυνατότητα να βρεθούν όπου χρειάζεται λύσεις και να προωθηθούν θέματα τα οποία υπάρχουν και τα οποία όταν λυθούν αυξάνουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο ελληνισμός και η ορθοδοξία. Γιατί για εμάς που είμαστε στην Αμερική είναι πάρα πολύ σαφές ότι αυτό το δίδυμο ορθοδοξίας -ελληνισμού αποτελεί ένα τεράστιο προσόν στο οποίο οι άνθρωποι αποβλέπουν.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι σήμερα στην Αμερική, σύμφωνα με τις στατιστικές υπάρχουν περί τα 60 εκατομμύρια άνθρωποι που χαρακτηρίζονται «μη συνδεδεμένοι με κάποια εκκλησία». Εξήντα εκατομμύρια, όχι άπιστοι, όχι άθεοι- το ποσοστό των άθεων στην Αμερική είναι ελάχιστο- αλλά είναι μη συνδεόμενοι. Αντιλαμβανόμεθα ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ανθρώπων αποβλέπει και αναζητεί στην ουσία αυτό που εκφράζει η ορθοδοξία. Έχουμε αυτό το τεράστιο δεδομένο και γι αυτό το λόγο  συνεργασίες , όντως γόνιμες, είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Ευχαριστώ τον υπουργό, γιατί κάθε φορά που τον συναντώ , έχω το αίσθημα ενός ανθρώπου χρησιμοποιεί αυτό που λέει το ευαγγέλιο "το ναι-ναι και το ου- ου". Ό, τι μπορεί να γίνει το λέει καθαρά και ξέρει κανείς ότι έχει μία σαφή εικόνα των δυνατοτήτων και της πραγματικότητας.

 Και γι' αυτό τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, γι αυτή την ευκαιρία που είχαμε σήμερα και η οποία είναι μία ευκαιρία που προάγει το μεγάλο έργο το οποίο γίνεται τόσο  από πλευράς  Ελλάδος, όσο και από πλευράς Αμερικής για να κρατήσουμε στο επίπεδο που θέλουμε τη νέα γενιά.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα παράδειγμα. Επειδή μιλούμε για 3η, 4η και 5η γενεά, δεν είναι τυχαίο ότι την προσεχή Πέμπτη το βράδυ στις 21.00 στο Ζάππειο μια χορωδία 50 παιδιών από την Ν. Υόρκη θα τραγουδήσει για τα καρκινοπαθή παιδιά με τα οποία ασχολείται το ίδρυμα Ελπίδα. Από παιδιά για παιδιά. Και αυτά τα παιδιά είναι 3η, 4η και 5η γενιά. Αυτό λέει πάρα πολλά για το τι μπορεί να γίνει και τι πρέπει να γίνει».