ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ / ΣΗΜΕΡΙΝΗ

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ώρες συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, ένα στρυφνό και αμφίσημο ανακοινωθέν, καμία δήλωση εκατέρωθεν και καμία αισιοδοξία ή ικανοποίηση, ίσον ένα αδιαπέραστο αδιέξοδο. Αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση και ανάλυση της χθεσινής τρίτης συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών. Η ανάγνωση και μόνον του ανακοινωθέντος δίνει την εικόνα εμφανούς συσκότισης αντί διαφώτισης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυβ. Εκπρόσωπος, το ΑΚΕΛ, η «Χαραυγή» για μέρες έλεγαν εν χορώ πως ο Δ. Χριστόφιας θα μετέβαινε στη συνάντηση με στόχο να ξεκαθαρίσει τη βάση των μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Και επέμεναν πως χωρίς κοινή γλώσσα και κοινή αντίληψη τι εννοούμε, όταν συνομιλούμε για τους διάφορους όρους, δεν μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες. Ο Πρόεδρος επέμενε σε αυτήν την αρχή επειδή και μετά τη συνάντηση της 23ης Μαΐου, η τουρκική πλευρά κανοναρχούσε τη γνωστή θέση της περί δύο συνιστώντων κρατών, από τα οποία όχι μόνο θα πήγαζε η κυριαρχία του νέου κράτους, αλλ' ότι αυτό θα ήταν αποτέλεσμα παρθενογένεσης.

 

Είναι προφανές πως το ανακοινωθέν δεν διευκρινίζει αν έχει ξεκαθαριστεί η βάση των συνομιλιών. Όπως δεν αναφέρει καθόλου τι συμβαίνει στις τεχνικές επιτροπές και, κυρίως, στις ομάδες εργασίας. Αταλάντευτη θέση του Προέδρου ήταν και είναι πως χωρίς να παραχθεί ουσιαστικό έργο στις ομάδες εργασίας δεν υπήρχε λόγος σύγκλισης και έναρξης συνομιλιών, επειδή η κατάληξή τους θα ήταν καταδικασμένη σε αδιέξοδο. Οι δύο ηγέτες έκαμαν μια πρώτη ανασκόπηση του έργου των επιτροπών και των ομάδων εργασίας και θα προβούν σε τελική ανασκόπηση στις 25 Ιουλίου. Τι θα συμβεί τότε; Ή μάλλον πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τότε. Είναι προφανές ότι και πάλι επιχειρήθηκε να αναζητηθεί εκείνη η φρασεολογία και η ορολογία, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές αλλά ν' αφήνει διάπλατα ανοικτό το παράθυρο για κάθε είδους ερμηνείες ή αμφίσημες και όχι εποικοδομητικές ασάφειες.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τα θέματα της μίας κυριαρχίας και ιθαγένειας, επί των οποίων υπήρξε συμφωνία κατ' αρχήν. Συμφώνησαν να συζητήσουν σε λεπτομέρεια την εφαρμογή τους κατά την διάρκεια των συνολικών διαπραγματεύσεων». Η κυριαρχία είναι μία και αδιαίρετη, αδιαπραγμάτευτη και έκφραση της κρατικής ανεξαρτησίας και εξουσίας. Τι σημαίνει, Χριστόφιας-Ταλάτ συμφώνησαν «κατ' αρχήν»; Να εννοήσουμε πως ο κατοχικός Ταλάτ αποδέχεται τη μία κυριαρχία και τη μία ιθαγένεια; Δεν είναι σίγουρο, επειδή η αμέσως επόμενη πρόταση αναιρεί κάθε βάσιμη ελπίδα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητήσουν «σε λεπτομέρεια την εφαρμογή τους». Δηλαδή; Τι εννοεί με αυτήν τη φράση ο Δ. Χριστόφιας και τι εννοεί ο κατοχικός Ταλάτ; Είναι γνωστό πως οι Τούρκοι εμμένουν στην εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου Ανάν και αυτό το «δικαίωμα» το αναγνώρισε ο Τάσσος, πέρσι, το Σεπτέμβριο και το συντηρεί ο διάδοχός του.

Τι λένε οι Τ/κύπριοι σε μας και στους ξένους; Ότι αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν, που δεν έπεσε από τον ουρανό, δηλ. κινούνται, τάχα, μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ. Και ο Πρόεδρος απαντά πως εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τους τουρκικούς ή Αναν-ικούς όρους. Είναι φανερό πως μέσα από την αμφισημία και τη συσκότιση του ανακοινωθέντος αποκαλύπτεται και επιβεβαιώνεται η τουρκική αδιαλλαξία. Αν σημειωνόταν πρόοδος, και οι δύο ηγέτες θα την διατυμπάνιζαν. Και θα εξέφραζαν την αισιοδοξία και την ικανοποίησή τους. Οι Τούρκοι δεν μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους και ο Πρόεδρος βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στη μέγγενη των απαιτήσεών τους, των πιέσεων των ξένων για πρόοδο και της νέας, βαθιάς κρίσης που ξέσπασε στην Τουρκία.