ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα – Δηλώσεις πριν την αναχώρηση

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος  Κυπριανού αναχώρησε το Σάββατο, 28 Ιουνίου  για το Πεκίνο   όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μεταξύ 29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου.

Το Κυπριακό και  οι διμερείς σχέσεις  θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που  θα έχει ο κ. Κυπριανού  με  τον ομόλογο του  Υπουργό Εξωτερικών της  Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yang Jiechi.   Οι δύο Υπουργοί θα μελετήσουν επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης της ήδη εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα συζητήσουν ακόμη διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης,  ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Κρατικό Σύμβουλο  της Κυβέρνησης κ. Dai Bingguo και τον Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κ. Lin Jinjun.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ανέφερε ότι το ξεκαθάρισμα της βάσης της λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που θα έχουν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mehmet Ali Talat, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό για να μπορέσει να υπάρξει στη συνέχεια πιο γρήγορη πρόοδος στις Ομάδες Εργασίας.

Τόνισε δε, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι όποιες εναλλακτικές λύσεις ή προτάσεις παρουσιάζονται στις Ομάδες Εργασίας να έχουν στόχο την ενότητα του ομόσπονδου κράτους και όχι να οδηγούν σε δύο διαφορετικά κράτη.

«Αυτές οι συναντήσεις έχουν τη σημασία τους γι' αυτό και περιλήφθηκαν στη συμφωνία της 21ης Μαρτίου», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως «η πλευρά μας δεν είναι ευχαριστημένη από τη μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει γίνει στις Ομάδες Εργασίας» και στη συνάντηση Χριστόφια-Talat «θα μπορέσει να γίνει μια συζήτηση και με την προσπάθεια να ενισχυθεί αυτή η διαδικασία».

Σημείωσε ότι «υπήρξαν κάποιες διαφωνίες από την άλλη πλευρά πάνω στο θέμα της βάσης της λύσης του Κυπριακού, εξ ου και η αντίδρασή τους προς το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει και αυτό το θέμα να είναι στην ημερήσια διάταξη για να ξεκαθαρίσει. Είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το θέμα της βάσης λύσης για να μπορέσει να ακολουθήσει μετά και πιο γρήγορη πρόοδος στις Ομάδες Εργασίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου στο ΚΥΠΕ ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στο θέμα της κυριαρχίας ενώ στο θέμα της ιθαγένειας, στο οποίο επιμένει η Τουρκία, υπάρχουν κάποιες διαφωνίες γιατί η τουρκική πλευρά επικαλείται το σχέδιο Annan.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία έχει πράγματι επιτευχθεί κάποιο έργο, υπάρχουν άλλα σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση», είπε και πρόσθεσε πως «ξέραμε από την αρχή, αφού είχε δηλωθεί από την άλλη πλευρά, ότι θέλουν το σχέδιο Annan σαν βάση λύσης. Επομένως δεν μας εκπλήσσει αν φέρουνε, όπως και δικαιούνται άλλωστε, κάποια κομμάτια του σχεδίου ως δικές τους προτάσεις».

Αυτό, συνέχισε, «δεν σημαίνει βεβαίως ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα δεχτούμε. Οι δικές μας αρχές είναι δεδομένες, έχουν επανειλημμένα λεχθεί και περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου» ανέφερε και σημείωσε πως «υπάρχει μια διαφωνία. Εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι όποιες εναλλακτικές λύσεις ή προτάσεις παρουσιάζονται στις Ομάδες Εργασίας να έχουν στόχο την ενότητα του ομόσπονδου κράτους με τις βασικές αρχές και όχι να οδηγούν σε δύο διαφορετικά κράτη. Και εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε», τόνισε.

Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κρατά το κλειδί για λύση του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως η Τουρκία «χωρίς αμφιβολία σίγουρα κρατά ένα από τα κλειδιά. Μια χώρα που έχει κατοχικά στρατεύματα, κατέχει σχεδόν το μισό έδαφος της Κύπρου, έχει φέρει πάνω από 100 χιλιάδες εποίκους και που συντηρεί οικονομικά το ψευδοκράτος είναι λογικό ότι έχει μια βασική επιρροή» υπέδειξε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η Τουρκία έχει επανειλημμένα πει ότι η ίδια έχει στρατηγικά και ζωτικά συμφέροντα στην Κύπρο και άρα το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων θα κριθεί από τη στάση της Τουρκίας. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς, αν όχι ο πιο βασικός, παράγοντας της επίτευξης λύσης του κυπριακού προβλήματος» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της τ/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού εντός του 2009, ο κ. Κυπριανού είπε πως «αυτό που εμείς λέμε είναι ότι είναι στο χέρι της άλλης πλευράς πότε θα λυθεί το Κυπριακό. Υπάρχουν οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας , υπάρχει η συμφωνία της 8ης Ιουλίου» είπε και πρόσθεσε πως «εάν η άλλη πλευρά τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε μπορεί να λυθεί αμέσως το Κυπριακό».

«Το βασικό πρόβλημα και η βασική καθυστέρηση είναι ότι η άλλη πλευρά δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αντίθετα επαναφέρει καινούρια ζητήματα ή ζητήματα που έχουν απορριφθεί στο παρελθόν. Ολοι βιαζόμαστε να λυθεί το Κυπριακό αλλά η ταχύτητα εξαρτάται περισσότερο από την άλλη πλευρά», σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσον στις συναντήσεις που θα έχει στην Κίνα θα ζητήσει τη βοήθεια της χώρας αυτής για να πιέσει την Τουρκία προκειμένου να αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «αυτό είναι κάτι που συζητούμε με όλο το διεθνή παράγοντα διότι», όπως εξήγησε, «έχουμε δει ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν δείχνει καλή θέληση από τον καιρό που άρχισαν οι συνομιλίες αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι έχουμε δει μια σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας».
Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο αφού εμείς δεν έχουμε απευθείας επαφή και η Τουρκία δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητούμε από όλους τους φίλους, το διεθνή παράγοντα να ενθαρρύνει την Τουρκία να έχει μια πιο θετική στάση. Από την άλλη πλευρά εκείνο που επίσης έχει σημασία για μας είναι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία εμπλέκονται άμεσα στο Κυπριακό, να ενεργούν σαν ομάδα ακριβώς όπως γίνεται στην Κύπρο και θέλουμε να δούμε να συνεχίσει η ίδια προσέγγιση και στη Νέα Υόρκη».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κίνα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βασικός στόχος του ταξιδιού είναι «η συνάντηση με την κινεζική Κυβέρνηση, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης που ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Κομουνιστικού κόμματος της Κίνας. Υπάρχει μια μεγάλη ημερήσια διάταξη», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών με κύριο θέμα το Κυπριακό και ειδικά οι τελευταίες εξελίξεις.

«Η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι φίλη χώρα, μας έχει στηρίξει σε πολύ δύσκολες στιγμές και είναι σημαντικό πέρα από την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι πρέσβεις τόσο της Κίνας όσο και της Κύπρου να έχουμε ένα απευθείας διάλογο και μία αλληλοενημέρωση» είπε.

Είπε τέλος ότι θα συζητηθούν επίσης διμερή ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, «περισσότερο την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της συνάντησης της ΕΕ με τις χώρες της Ασίας που θα γίνει το φθινόπωρο στην Κίνα». (KYΠE 30.6.08) 

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε (30.6.08) συνάντηση με τον Κρατικό Σύμβουλο της χώρας, Αρμόδιο για Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Dai Bingguo.

Κατά τη συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, ο κ. Dai επαναβεβαίωσε για την πάγια θέση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό, η οποία συνεχίζει σταθερή και αναλλοίωτη με την Κίνα να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου.  Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού τόνισε ότι η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και ότι, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του θέματος, η οποία θα είναι δίκαιη και λειτουργική και θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος για θέματα εξωτερικής πολιτικής ευχαρίστησε την Κύπρο για την προσήλωσή της στην πολιτική της Μίας Κίνας, για την άμεση έκφραση συμπαράστασης για τους καταστροφικούς σεισμούς της 12ης Μαΐου στην επαρχία Σιτσουάν και την οικονομική της βοήθεια καθώς και για τη διακηρυγμένη αντίθεση της στην πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων.  Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τα δεινά που οι σεισμοί έχουν επισωρεύσει καθώς και συγχαρητήρια για την εξαίρετη διαχείριση της κρίσης από την κινεζική ηγεσία.  Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την ειλικρινή θέση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και επανέλαβε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη προσπάθεια πολιτικοποίησης των ολυμπιακών Αγώνων. Τόνισε ότι στην τελετή έναρξης η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στο ανώτατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφωνήθηκε όπως οι δύο πλευρές εντείνουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του οικονομικού-εμπορικού και τουριστικού, αυξήσουν τη συχνότητα ανταλλαγών επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα και εργαστούν από κοινού για περαιτέρω σύσφιξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων, διαδικασία επωφελή και για τις δύο πλευρές.

Ο κ. Υπουργός θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Yang Jiechi και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Li Jinjun, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο.