'Εφυγε ένας δικός μας άνθρωπος από τη ζωή και ασφαλώς ο Πλούτων  τον αναμένει  στα Ηλίσια Πεδία, διότι ήτο διαπρεπής. Ο ευπατρίδης και άνθρωπος Κώστας Βόσνος πέθανε στις πλήρης ημερών. Ο ομογενής διαπρεπής γιατρός ήτο μια  ξεχωριστή πολύπλευρη προσωπικότητα . Ητο ένας ιατροφιλόσοφος από τους λίγους που έχουν απομείνει, πιστός στον όρκο του Ιπποκράτους, αλλά και   στα Ελληνικά ιδεώδη. Αρκάς στην καταγωγή  ,  έφυγε νεαρός γιατρός για την Αμερική και προσέφερε εκεί τις ιατρικές του υπηρεσίες  όχι μόνον στην πολυπληθή Ελληνική ομογένεια   του  Σικάγου ,  αλλά και στους Αμερικανούς συμπολίτες του . Γι' αυτό τιμήθηκε ιδιαίτερα για το φιλανθρωπικό του έργο. Ο γιατρός Βόσνος δεν έβαλε σαν σκοπό της ζωής του να κάνει χρήματα στην Αμερική , αλλά  πιστός στα Ελληνικά ιδεώδη, προσέφερε ίαση και ηθική , αλλά   συχνά και υλική στήριξη των απλών ανθρώπων στις νοσοκομειακές κλινικές που υπηρέτησε με  επιτυχία, αλλά και στο ιατρείο του.

 

Με την επιβολή του εμπάργκο στον λαό του Ιράκ ο Κώστας Βόσνος ευαισθητοποιήθηκε και με κάλεσε να πάμε μαζί για να δει ιδίοις όμμασι την εκεί κατάσταση, η οποία σύμφωνα με περιγραφές ήτο εφιαλτική. Πράγματι επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία της Βαγδάτης και σαν πεπειραμένος νοσοκομειακός γιατρός έγραψε στην αναφορά του προς τον Ιατρικό Σύλλογο του Σικάγου μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Η κατάσταση εξ αιτίας του εμπάργκο για τους ασθενείς, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους είναι τραγική . Την χαρακτηρίζω χειρότερη και από αυτήν που επικρατούσε επί κατοχής στα Ελληνικά νοσοκομεία  , την οποία θεωρώ  ως την ακραία όλων …Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει αμέσως να διακόψει το εγκληματικό εμπάργκο…για να  σωθούν ζωές…Το εμπάργκο   έχει μεταφέρει το Ιράκ στην πρωτόγονη κατάσταση..    »  Δυστυχώς η φωνή του ολίγα ευαίσθητα ώττα άγγιξε και προ παντός στην Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία μεθόδευε τον δεύτερο πόλεμο και μηχανεύετο την ανακάλυψη «όπλων μαζικής καταστροφής» σε μια χώρα πρωτόγονη και καθημαγμένη από τις στερήσεις και των πιο βασικών πραγμάτων. Αλλά ο γιατρός ο Βόσνος είχε το ηθικό θάρρος να συνεχίσει τον αγώνα του με εκπομπές σε Ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την παράλογη, αντιανθρώπινη  και τυχοδιωκτική πολιτική της Αμερικής  .

Στα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του μελέτησε εις βάθος τον Ελληνισμό και  διεπίστωσε το αυτονόητο, ότι η αιτία της παρακμής και της καταπτώσεως του Ελληνισμού είναι η δια της βίας επιβολή της Ιουδαιοχριστιανικής ψευτο-θρησκείας της Βίβλου. Εκτοτε ασπάσθηκε την πατρώα θρησκεία και διέδιδε αυτήν στους γνωστούς και φίλους του με τα ατράνταχτα επιχειρήματα τα οποία  αντλούσε από  τις εμβριθείς γνώσεις του και το οξύτατο επιστημονικό και φιλοσοφικό του πνεύμα.  

Ο Κώστας Βόσνος ήτο θείος του ευπατρίδη κροίσου κ. Άγγελου Τσακόπουλου , ο οποίος ίδρυσε το Ίδρυμα Βρυώνη στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας . Αρχικά  τούτο εργάσθηκε με επιτυχία για την καλλιέργεια και διάδοση του  Ελληνικού Πνεύματος στις ΗΠΑ, υπό την διεύθυνση του καθηγητού Βρυώνη. Αργότερον, κατά πληροφορίας  η Εκκλησία και  η Αμερικανική πολιτική  αντέδρασαν και τούτο διελύθη εξ αιτίας ‘οικονομικών προβλημάτων'. Δυστυχώς ο κ. Άγγελος Τσακόπουλος ακολούθησε την εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από τον θείο του , αγκαλιάζοντας την πανίσχυρη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία λέγεται ότι δίδει  χρήματα των ομογενών μας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ,στον οποίον υπάγεται, και αυτός δημιουργεί έδρες Τουρκικών Σπουδών,  εις βάρος της Ελληνικής παιδείας, η οποία έχει παραμεληθεί πλήρως από την Εκκλησία.

Η τελευταία του επιθυμία ήτο να μην τον διαβάσουν   ιερείς της ιουδαιοχριστιανικής θρησκείας για  να μην τον «τάξουν κοντά στον Αβραάμ  και στους προπάτορες» , αλλά να καεί και η τέφρα  του να μεταφερθεί στο χωριό του   Ρίζες της Αρκαδίας.  Ακόμη και με το θάνατο του ο αείμνηστος Κώστας Βόσνος μας διδάσκει να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας για να βρούμε την πραγματική ολοκλήρωση και την λύτρωση . Ο  θανών εκτός από καλός φίλος και ομοϊδεάτης ήτο και συμπέθερος μου, αφού ο γιός μου Αλέξανδρος έχει νυμφευθεί την κόρη του Αγγελική και  μας έχουν κάνει δύο εγγονάκια. Εκεί κοντά στον Πλούτωνα θα βρεις πολλούς σπουδαίους δικούς μας ανθρώπους . Τα ωραία σου έργα μένουν στη Γη και θα κρατήσουν αιωνία τη μνήμη σου φίλε Κώστα.

Κωνσταντίνος Χ. Κωνσταντινίδης