Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εργασίες της 39ης κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στους 1468 συνέδρους, κληρικούς και λαϊκούς, στην πρόοδο την οποία έχει επιτελέσει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αλλά και στις διάφορες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πάντα με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Πολιτείας.

Στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου το οποίο ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος τονίζεται η αγάπη και η υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Εκκλησία της Αμερικής, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει στους ομογενείς συνέδρους ότι: «Ζείτε σε μια ελεύθερη κοινωνία που επιτρέπει να αναπτύξετε χωρίς εμπόδια την πνευματική κληρονομιά σας και να προωθήσετε τις αξίες των παραδόσεών σας, όχι μόνον προς όφελος δικό σας και των παιδιών σας αλλά και προς όφελος των συμπολιτών σας».

 Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με μήνυμα που απέστειλε χαιρέτισε και αυτή την 39η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η κυρία Μπακογιάννη, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπίσκοπου Δημητρίου, τον οποίο χαρακτήρισε «άξιο ιεράρχη με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία που πραγματικά κοσμεί με την παρουσία και το έργο του την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό», επανέλαβε το ενδιαφέρον της για την ομογένεια και τον απόδημο ελληνισμό και τόνισε ότι «πίσω στην πατρίδα όλοι μας είμαστε περήφανοι για εσάς και για τα επιτεύγματα σας στην Αμερικανική ήπειρο και μας χαροποιεί το γεγονός ότι διατηρείτε άσβεστη την αγάπη για την γενέθλια πατρίδα σας, για τις παραδόσεις μας και την Ορθοδοξία».

Ο κ. Κασσίμης στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης εκτός από το έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και των ομογενών μας, εξήρε και τις ΗΠΑ γιατί όπως Χαρακτηριστικά ανέφερε «βοήθησαν τους ομογενείς μετανάστες να φτιάξουν στο Αμερικανικό έδαφος μιαν άλλη Ελλάδα».

Την συνέλευση χαιρέτισε επίσης ο Ελληνικής καταγωγής βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, εκπροσωπώντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Ανδρέας Μανάτος, ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Μιχάλης Τζαχάρης, η Πρόεδρος της Φιλόπτωχου Οργανώσεως Γεωργία Σκιαδά και ο τ. διευθυντής της CIA Τζωρτζ Τένετ, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της τελετής έναρξης.