ΧΙΟΣ – ΜΕΣΤΑ: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2008

Εκτός από τις μουσικές  νότες που ταξίδεψαν τους 40αριδες και 60αριδες στο πρόσφαλτο νεανικό  παρελθόν τους  αλλά μάγεψαν και όσους είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν live  μέσα στην κεντρική πλατεία του κάστρου Μεστών Χίου, μέσα στο φυσικό ιστορικό  κάλλος του κάστρου,  ο γνωστός μουσουργός και τραγουδοποιός  Βαγγέλης Γερμανός ο οποίος-μαζί με την ορχήστρα του ένας και ένας όλα τα παιδιά- κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό του με τον σεμνό, λιτό και απέριτο λόγο  του, όταν απευθυνόμενος στην κατάμεστη πλατεία του ζωντανού ιστορικού μνημείου του μεσαιωνικού κάστρου των Μεστών Χίου ανοίγοντας την συναυλία του και  απευθυνόμενος στο ενθουσιώδες κοινό του χαρακτήρισε  "ως κόσμημα της οικουμένης το Κάστρο των Μεστών Χίου". 

Μακριά από το γνωστό και ξεπερασμένο glamour της φτήνιας και της υποτέλειας σε ένα κόσμο υπερκατανάλωσης και απαξιώσης απλών και μοναδικών αξιών όπως η φιλία, η κοινωνικότητα, η συνεργασία, η πολυποικιλότητα της ζωής στα Μεστά της χίου ζωνταντεύει σε κάθε εποχή κάτι μοναδικό και ξεχωριστό στον κόσμο. Συνυπάρχουν αιώνες τώρα άνθρωποι της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα σε μεσαιωνικά  κτίσματα άλλων μακρυνών εποχών όπου τα διατηρούν ζωντανά οι ίδιοι οι κάτοικοι εδώ και 700 χρόνια(ίσως και παραπάνω) Το να περπατάς στις στοές και το μοναδικά σοκάκια των Μεστών Χίου είναι όχι απλά εμπειρία ζωής αλλά ένα ξεχωριστό και μοναδικό βίωμα. Το Greek American News Agency ταξίδεψε και ξεκίνησε ένα μοναδικό οδοιπορικό στο χρόνο και σταβιώματα των ανθρώπων που ζωντανεύουν σε κάθε γωνία του ζωντανού κάστρου. Τα Μεστά χίου είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη περιοχή της Ελλάδος που θα άξιζε όχι απλά να επισκεφθείτε αλλά να γίνει όπως μας είπε ο γνωστός καλλιτέχνης Βαγγέλης Γερμανός (που έχει επισκεφθεί τα Μέστα και άλλες φορές),  μόνιμος προορισμός όχι μόνο για κάθε Έλληνα άλλά για κάθε Ελληνόπουλο εντάσσοντας την επίσκεψη αυτή σαν σχολική εκδρομή το υπουργείο παιδείας γιατί εκεί το κάθε παιδί θα έχει την μοανδική ευκαιρία να ψηλαφίσει την ιστορία. Τις παραδόσεις αιώνων. τα ήθη και τα έθιμα λαών που συνυπήρξαν αιώνες πριν σε ένα αντάμωμα πολιτισμών και θρησκευτικών παραδόσεων όπου στην πράξη η σημερινή παγκοσμιοποιήση μοιάζει καρικατούρα αν περπατήσει σε εκείνα τα βήματα των Ενετών και Γενοβέζων  και αργότερα βυζαντινών και γνήσιων Χιωτών που έκτισαν αυτό το μοναδικό κάστρο που κατοικείται από γενιά σε γενιά εδώ και 700 χρόνια.       

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:  «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2008»

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΦΥΛΛΑΣ  693 76880563 – 22710 92400

Για Τρίτη χρονιά οργανώνεται από τον πολιτιστικό Σύλλογο Μεστουσίων Χίου  η πολιτιστική εβδομάδα «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ» με στόχο την ανάδειξη των εθίμων, ηθών και  παραδόσεων του ιδιαίτερου τόπου των Μεστών, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η η διαφύλαξη του ζωντανού πολιτιστικού και πολιστισμικού μνημείου του κάστρου των Μεστών με ιστορία και παραδόσεις που ξεπερνούν  τα 700 χρόνια από κτίσεως του Μεσαιωνικού Κάστρου. Ένας τόπος όπου για αιώνες συμβίωναν αρμονικά παραδόσεις ήθη και  έθιμα διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών παραδόσεων τα ίχνη των οποίων ζωντανεύουν σε κάθε στοά και σοκάκι του κάστρου των Μεστών.  Παράγοντες, της κοινότητας του   χωριού  -που το χειμώνα  έχει περισσότερους από 300 μόνιμους  κατοίκους-θέλοντας να ξαναζωντανέψουν   τα ήθη, τα έθιμα και τις ζωντανές παραδόσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά επιχειρούν κάθε Αύγουστο ένα αντάμωμα των Μεστουσίων από όλο τον κόσμο μέσα από μια σειρά πολτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Φέτος για τρίτη χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος  του κάστρου Μεστών, επιχειρηματίες  και  Ελληνοαμερικανοί που αγαπούν τον τόπο τους οργανώνουν με επιτυχία αλλά  και σεβασμό προς το περιβάλλοντα ιστορικό χώρο του κάστρου μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα 4 Αυγούστου  με συναυλία του Βαγέλη Γερμανού  στην πλατεία του χωριού,  ο οποίος με την έναρξη  της μουσικής βραδιάς στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους  επίσημους προσκεκλημένους και κυρίως προς  τους νέους αλλά και τους  κατοίκους  που παρακακολούθησαν το μουσικό αντάμωμα με τραγούδια της δεκαετίας του 80 μέχρι και τις ημέρες μας  χαρακτήρισε « το κάστρο μεστών ως κόσμημα της οικουμένης» το οποίο οφείλει η πολιτεία να εντάξει στο μαθημα της  ζωντανής ιστορίας   των ελληνόπουλων. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό του  προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Διαμαντή φύλλα ο οποίος με το καλοσώρισμα των προσκεκλειμένων  κάλεσε τους προσκεκλειμένους να απολαύσουν τις εκδηλώσεις όλοκληρη την εβδομάδα και να ζήσουν για  λίγες στιγμές  ξεγνοιασιάς από το άνγχος της καθημερινότητας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής με ποιότητα μέσα από τις μνήμες άλλων εποχών που ζωντανεύουν περπατώντας στις στοές του κάστρου  που προσφέρει το μοναδικό στον κόσμο ζωντανό μνημείο των Μεστών Χίου.

fyllas_diamanths_copy.jpgΒασικός διοργανωτής, μαζί με επιχειρηματίες αλλά τοπικούς  φορείς και παράγοντες,   των πολιτιστικών δρώμενων που οργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά με επιτυχία  είναι  είναι ο πολιτιστικός σύλλογος Μεστών  που έχει και την κεντρική ευθύνη για την διοργάνωση των εκδηλώσεων. 

germanos_almyroudhs_-_copy.jpgΚινητήριος δύναμη  των εκδηλώσεων είναι η λαογράφος-ιστοριογραφος  μέλος του συλλόγου και πολυτάλαντη κ. Ξένια Φύλλα μαζί τον δραστήριο πρόεδρο κ. Διαμαντή Φύλλα οι οποίοι κυριολεκτικά καθόλη την  διάρκεια της χρονιάς προετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις αυτές. Ψυχή και οικονομική υποστήριξη των εδηλώσεων είναι ο νεαρός επιχειρηματίας Διαμαντής Αλμυρούδης(γιός του γνωστού Ελληνοαμερικανού) που εδώ και πέντε χρόνια έχει εγκατασταθεί μαζί με την γλυκύτατη Ιωάννα φίλη συνεργάτη και  σύζηγο του(βλ. φωτογραφία) στην Χίο επενδύοντας οικονομικά και κοινωνικά στο χωριό από όπου κατάγεται η οικογένεια του. Ο ίδιος αν και γόνος μεγάλης οικογένειας με σπουδές στην Αμερική  χαρακτηρίζεται για την απλότητα και την αμεσότητα του προς τους συμπατριώτες του οι οποίοι όχι απλώς τον αγαπούν αλλά και ζητούν  την συνδρομή και συμβουλή του για θέματα της κοινότητας την οποία συνδράμει με κάθε τρόπο πέρα από την μεγάλη οικονομική επένδυση που ήδη εδώ και μια πενταετία έχει ξεκινήσει μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά το κάστρο σε ένα σύγχρονο κέντρο διαμονής και φιλοξενείας χωρίς να αλλάξει την ιστορική φυσιογνωμία του περιβάλλοντα χώρου."Όραμα μου είναι να αναδειχθεί το φυσικό και ιστορικό κάλλος της ζωντανής κληρονομιάς του τόπου μας για μια διαφορετική ποιότητα ζωής πέρα από το άνγχος της καθημερινότητας" μας λέει σε μια σύντομη αναφορά του με αφορμή τα πολιτιστικά δρώμενα του Κάστρου των Μεστών. "έχουμε να δαιχειριστούμε κάτι μεγάλο. Μοναδικό. Ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Ο πατέρας μου με έμαθε να αγαπώ την χίο και τα Μεστά όμως δεν μπορούσα να διαννοηθώ την ζωή μου μακριά από αυτόν τον τόπο τον οποίο πιστεύω και εμπιστεύομαι. Θέλω να μείνω εδώ. Εδώ είναι ζωή μου τώρα και εδώ κάνουμε τα επόμενα βήματα μας όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον που θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας". 

Πολιτικός Μηχανικός ο ίδιος έχει μια σύγχρονη τεχνική  κατασκευαστική εταιρία μελετών και ανάπτυξης ήδη έχει ξεκινήσει πολλά έργα αναδόμησης και ανοικοδήμησης  του κάστρου  των Μεστών Χίου με στόχο την ανάδειξη της περιοχής σε πολιτιστικό κέντρο του Β. Αιγαίου. Στο στενό κύκλο συνεργατών και φίλων του νεαρού επιχειρηματία που βοηθούν στην ανοικοδόμηση και αναπαλαίωση του ιστορικού κέντρου του κάστρου των Μεστών  ανήκουν και ο επίσης νέος Γιάννης Μόγιας μαθηματικός στο επάγγελμα που επέστρεψε από Αθήνα για να ζήσει μόνιμα στα Μεστά της Χίου και νέος εκλεγμένος  δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαστιχοχωρίων, ο Κώστας Αλμυρούδης που επίσης επέστρεψε στην ιδαίτερη πατρίδα του και άνοιξε μια σύγχρονη καφετέρια στο κέντρο του κάστρου.   Πολύτιμος βοηθός συνεργάτης και συμπαραστάτης  στο μεγάλο αυτό έργο αναδόμησης και ανοικοδόμησης του κάστρου Μεστών, επίσης ένα νέο παιδί -και αυτός γόνος χιώτικης οικογένειας που ταξίδεψε και γύρισε στον τόπο του να επενδύσει το όνειρο ζωής του- ο Νίκος χαψίας ο οποίος πέρα από φίλος του Διαμαντή Αλμυρούδη είναι και ο γενικός διευθυντής του Medievel Castle ένα σύγχρονο και πρότυπο  κέντρο υποδοχής και φιλοξενείας μέσα στο κάστρο των Μεστών Χίου.

dsc08951_-_copy.jpgΟ Νίκος χαψίας είναι ο άνθρωπος που καθημερινά θα ασχοληθεί με κάθε ζήτημα του της κοινότητας του Κάστρου  Μεστών αφού κύριο μέλημα όλων σε αυτόν τον ιδιαίτερο ζωντανό ιστορικό  χώρο  είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής με ασφάλεια και κοινωνική ευαισθησία στο άλλο. Στο διαφορετικό. Και οι τέσσερις, Διαμαντής Αλμυρούδης, Νίκος Χάψιας, Γιάννης Μόγιας και Κώστας Αλμυρούδης ανήκουν στην νεότερη γενιά των 30αριδων που ήρθαν με όνειρα στο κάστρο των Μεστών για να ζήσουν ένα άλλο όνειρο από αυτό που ξεκίνεισε να ζήσει πριν πολλά χρόνια στην Αμερική ο πατέρας και θείος αυτών των παιδιών, εμπνευστής και μεγάλος οραματιστής των Μεστών   ο γνωστός πετυχημένος ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Γιώργος Αλμυρούδης που επί σειρά ετών έχει διαπρέψει στη ΝΥ με το έργο και την κοινωνική προσφορά του όχι μόνο στην Εκκλησία και την Χιακή Ομοσπονδία -στην οποία έχει διατελέσει πρόεδρος επί σειρά ετών-αλλά συνολικά στην Ομογένεια των ΗΠΑ.     Όσοι έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την Χίο θα είναι μεγάλη παράλειψη αν δεν επισκεφτείτε αυτό τον διαίτερης ομορφιάς παρεθένο χώρο που ευτυχώς δεν έχει ακόμα ανακαλύψει η ανθρώπινη επιχειρηματική ματαιοδοξία για αυτό και ο γνωστός και ταλαντούχος με ιδιαίτερες και ξεχωριστές ευαισθησίες βαγγέλης Γερμανός χαρακτήρισε όχι άδικα ως κόσμημα της Οικουμένης. Αξίζει όσοι δεν έχετε δει αυτό το μοναδικό θέαμα να το ζήσετε. Να το βιώσετε. Εμείς που το ζήσαμε από κοντά και γνωρίσαμε τους ανθρώπους του όχι απλά  σας το συνιστούμε  αλλά σας προτρέπουμε και σας παροτρύνουμε να πάτε. Να προγραμματίσετε μια επίσκεψη έστω για μια φορά μόνο. Θα αλλάξετε πολλά. Αυτό που θα δείτε είναι μοναδικό  στον κόσμο. Για αυτό και ο Βαγγέλης Γερμανός χαρακτηρίζει όχι μόνο ως κόσμημα το Κάστρο των Μεστών Χίου "αλλά ως ένα πολύτιμο πετράδι σε ένα δακτυλίδι που όποιος το φορέσει γίνεται σοφότερος και γνώστης της κοινωνικότητας, της λαϊκής αρχιτεκτονικής, και μπορεί να αφουγκραστεί καρδιές και ψυχές."       

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε  την   Κυριακή 3/8  με   Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των απανταχού θανόντων Μεστουσίων.   Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν ως εξής : 

την Τρίτη 5/8  Ημέρα των μεγάλων παιδιών.  Διαγωνισμός  Σκακι, Τάβλι, Ντάμα

Τετάρτη 6/8 Ημέρα των μικρών παιδιών. 

11,00 π.μ Κυνήγι του κρυμμένου θυσαυρού (άνω των 6 ετών)                                                         

Τα παιδιά ζωγραφίζουν (κάτω των 6)
                                                            8.00 μ.μ Παράσταση Καραγκιόζη
Πέμπτη 7/8 Φωτιές στη Μερικούντα.        

 9.00 μμ παραλία Μερικούντας

Παρασκευή 8/8    Τα Μεστά τιμούν ….     8.00μμ  Δημοτικό σχολείο Μεστών      

Σάββατο  9/8 Γιορτή Σούμας                  

Στις 7/8 θα τιμηθούν συγχωριανοί που ευεγέτησαν το χωριό  η διακρίθηκαν

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ :

MEDIEVAL CASTLE  {ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΧΑΨΙΑΣ  22710 76345}

ΧΟΡΗΓΟΙ: MARFIN EGNATIA BANK –ΔΗΜΟΣ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΙΟΥ-Π.Ο.Ν.Α.Χ.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥΧΙΟΣ FM