Τραγική ειρωνεία: Την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία, η οποία επιδιώκει να αποσχισθεί από τη Γεωργία. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κάλεσε όλους να τηρήσουν την ολυμπιακή εκεχειρία. Αντ' αυτής, οι μάχες εντάθηκαν και η κρίση έχει κορυφωθεί με συγκρούσεις ρωσικών και γεωργιανών στρατευμάτων. Η Ρωσία υποστηρίζει την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας, όχι βέβαια τόσο για τα μάτια των κατοίκων της όσο για την επιβολή της στις χώρες του Καυκάσου. Όλες ήταν πρώην σοβιετικές κομμουνιστικές δημοκρατίες. Η νέα Ρωσία του Πούτιν και του Μεντβέντεφ δεν αποκρύπτει τα σχέδιά της για ισχυροποίηση της σφαίρας επιρροής της στην κρίσιμη αυτή περιοχή, πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πολλαπλής στρατηγικής σημασίας. Ο Μεντβέντεφ είχε δηλώσει: «Ιστορικά, η Ρωσία ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας των λαών του Καυκάσου».
Η νέα Ρωσία, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και τη σταδιακή οικονομική και στρατιωτική ισχυροποίησή της, επιδιώκει να ανακτήσει την παλαιά της αίγλη ως υπερδύναμη. Τα εθνικά της συμφέροντα καθορίζουν την πολιτική της και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της οριοθετούν τις ενέργειές της.

Ας προσεχθεί η αντίφαση: Στην Ευρώπη στηρίζει τη Σερβία, που μάχεται κατά της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου. Οι Κοσοβάροι υποστηρίζονται από Ευρωπαίους και τους Αγγλοαμερικανούς. Στον Καύκασο στηρίζει την αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας, Νότια Οσετία. Η Νότια Οσετία είναι απλώς το μέσο, ώστε η Μόσχα να στείλει ευκρινή και αποφασιστικά μηνύματα προς τις χώρες της περιοχής. Ότι, δηλαδή, ο Μεγάλος Ρώσος Αδελφός παρακολουθεί και δεν θα επιτρέψει απομάκρυνσή τους από τη ρωσική εγγύηση της ανεξαρτησίας και της ασφάλειάς τους.
Το παιγνίδι που παίζεται στον Καύκασο έχει ευρύτερες και σημαντικότερες διαστάσεις. Αφορά όχι μόνο στον έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στην αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Τιφλίδας υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, που διατηρούν και στρατιωτικό απόσπασμα. Οι χώρες του Καυκάσου συνορεύουν με το Ιράν, τελευταίως σημαντικό και στενό σύμμαχο της Μόσχας, ο οποίος αντιπαρατίθεται προς τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους. Συνεπώς, η Νότια Οσετία είναι ένα ατύχημα της ιστορίας, που παίζεται στο πολιτικό, οικονομικό και στρατηγικό ζατρίκιο των μεγάλων. Είναι, όμως, παράλληλα, μια αποσχισθείσα περιοχή κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας, της Γεωργίας.
Ας προσεχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία η περίπτωση της Νότιας Οσετίας. Η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. κάλεσε όλες τις πλευρές «να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να ξαναρχίσουν χωρίς καθυστέρηση τις διαπραγματεύσεις» προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα, «με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας». Ας προσεχθούν κάποιες ομοιότητες με το κατοχικό τ/κ ψευδοκράτος. Η Τουρκία επιμένει σε εγγυητικά, επεμβατικά δικαιώματα, που στοχεύουν στη διατήρηση του τ/κ ψευδοκράτους, που επιδιώκει να αποκοπεί και να αποσχισθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κατοχική Τουρκία επιμένει να… εγγυάται την ασφάλεια των Τ/κ και στη δημιουργία δύο κρατών, που θα προέλθουν από τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς τέτοια και άλλα «δικαιώματα», η Άγκυρα δεν θα συναινέσει σε λύση. Η Λευκωσία δεν μπορεί να τάσσεται κατά της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου και να σιωπά στην περίπτωση της απόσχισης της Νότιας Οσετίας, που στηρίζει η φίλη μας Ρωσία. Αφού η επίσημα διακηρυγμένη και εγκεκριμένη πολιτική στο Κυπριακό είναι η επανένωση του χώρου, των ανθρώπων, της οικονομίας, των θεσμών, η Κύπρος οφείλει να τάσσεται εναντίον κάθε απόσχισης και εναντίον της διάλυσης κρατών. Τα διαζύγια, ακόμα και τα πιο συναινετικά και πολιτισμένα, είναι πάντοτε επώδυνα. Και συνήθως ολέθρια.

Σημερινή, 10/8/2008