Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων υπό την προεδρεία  του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη. Έγινε επισκόπηση της υπάρχουσας κατάστασης στη Ν.Οσετία και τέθηκε σε κίνηση  η διαδικασία άμεσης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ασφάλειας των ομογενών στην περιοχή, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την πρεσβεία μας στην Τιφλίδα και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ασφαλείς.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης  ο Υφυπουργός Εξωτερικών  κ. Κασσίμης δήλωσε:

 

«Από χτες το πρωί με εντολή της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη ετέθη σε  λειτουργία  επί 24ωρης βάσης ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις συγκρούσεις στη Ν. Οσετία. Σήμερα  το πρωί συνεδρίασε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης ,της Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ)  και των αρμόδιων γραφείων και διευθύνσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Εξετάσθηκε η κατάσταση και προετοιμάστηκε  η διαδικασία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας εντός 6 ωρών στην περιοχή, εφόσον μας ζητηθεί.   Θέλω να επισημάνω πως  δεν υπάρχει πρόβλημα με τις 6 οικογένειες ομογενών  μας στην Ν.Οσετία.  Ήδη έχει μετακινηθεί ο γενικός μας πρόξενος από το Νοβοροσίσκ στο Βλαντικαυκάζ, που είναι η περιοχή της Β. Οσετίας προς την οποία λέγεται ότι μετακινούνται πρόσφυγες. Σε περίπτωση που μετακινηθούν προς τα εκεί ομογενείς μας θα τύχουν κάθε δυνατής συνδρομής. Μια ελληνική οικογένεια στο Γκόρι της Γεωργίας, το οποίο βομβαρδίστηκε είναι καλά και σε συνεχή επικοινωνία  με την πρεσβεία μας. Παράλληλα  η πρεσβεία μας στη Τιφλίδα είναι  σε συνεχή επικοινωνία με τις Γεωργιανές αρχές  και τους ομογενείς μας ,ώστε ελληνικής καταγωγής πολίτες που ενδεχομένως να καταφύγουν εκεί από την περιοχή των συγκρούσεων, να τύχουν πλήρους περίθαλψης και κάλυψης.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γα προληπτική εκκένωση, ο κ. Κασσίμης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται τέτοιο θέμα.