Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.»   

 

Άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος

 

          Η ανωτέρω διάταξη είναι σαφής και ισχύει όπως ισχύει και η διάταξη της παρ. 5 του ιδίου άρθρου (16) κατά την οποία «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου…», αφού το εν λόγω άρθρο, καλώς ή κακώς, δεν αναθεωρήθηκε.

 

          Παρά ταύτα και η μια και η άλλη διάταξη παραβιάζονται από το ίδιο  το κράτος, από την ίδια  την πολιτεία. α) Ήδη ο Υπουργός Παιδείας μόλις προχθές με το νόμο για τα κολέγια παραβίασε ευθέως την παράγραφο 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος αφού ανωτατοποίησε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. β) Με την πρόσφατη επίσης απόφασή του (εγκύκλιο) για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών ή «παιδεία παύει να αποτελεί τη βασική αποστολή του κράτους τουλάχιστον ως προς την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής  συνείδησης και τη διάπλασή τους (την Ελλήνων) σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Εδώ είναι σαφής η βούληση του συνταγματικού νομοθέτη: Θέλει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης της «επικρατούσας θρησκείας της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας …» (άρθρο 3 παρ. 1 του Συντάγματος), διάταξη η οποία είναι θεμελιώδης (δεν αναθεωρείται) η οποία – ειρήσθω εν παρόδω- παραβιάζεται έμμεσα ή επιχειρείται η περιγραφή της από άλλες ενέργειες κεντρικών οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας.

          Έχουμε υποστηρίξει και άλλοτε ότι σε αυτό τον τόπο συνήθως οι απλοί νόμοι παραβιάζονται από τους απλούς πολίτες οι οποίοι, όμως, λογοδοτούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ το Σύνταγμα κατά κανόνα παραβιάζεται από τους πολιτικούς, εν προκειμένω από την πολιτεία, η οποία ουδέποτε λογοδοτεί.

          Υπάρχει Σύνταγμα στην Ελλάδα και οφείλουν οι πάντες να το τηρούν και να το σέβονται. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε ισχύει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος το οποίο την υπεράσπισή του αφιερώνει στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Και αυτή η υπεράσπιση  δεν γίνεται μόνο όταν αυτό καταλύεται με τη βία, γίνεται και όταν παραλύεται δια της φαρμακείας (δηλητηρίασης). Υπάρχει και η δια της φαρμακείας κατάλυση.

Στην προκειμένη περίπτωση η Εκκλησία δικαιούται  και υποχρεούται να αντιδράσει με νόμιμα μέσα, γιατί σιωπά; Τα Πανεπιστήμια δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιδράσουν με νόμιμα μέσα, γιατί σιωπούν; Ως Έλληνες  πολίτες έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αντιδράσουμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο. Και αναμένουν.

           

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός ήταν Αντ/ος της Βουλής και είναι Πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»