Πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία στην Καρδίτσα η πρώτη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

Του Αποστόλη Ζώη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας η πρώτη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που ιδρύθηκε από εκπροσώπους Θεσσαλικών οργανώσεων της Ευρώπης, Αυστραλίας και Αμερικής στις 17 Αυγούστου 2007 στα Τρίκαλα. Βασικοί στόχοι της πρώτης Γενικής Συνέλευσης ήταν να δημιουργηθούν στενοί δεσμοί μεταξύ των Θεσσαλών όλου του κόσμου, ο προγραμματισμός ενός πρώτου παγκοσμίου θεσσαλικού Συνεδρίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το έτος 2009, ο συντονισμός αναγκαίων οργανωτικών θεμάτων της Συνομοσπονδίας και η καλύτερη γνωριμία των αντιπροσώπων των θεσσαλικών οργανώσεων από Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.

 

Ποιος είναι ο σκοπός

Όπως τονίστηκε στη Συνέλευση η παγκόσμια Συνομοσπονδία έχει ως κύριο σκοπό την συσπείρωση των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίματα, τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, οι οποίες αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας, την προώθηση στενής συνεργασίας των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, την αλληλοενημέρωση, το συντονισμό των εκδηλώσεων, την ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν τους Θεσσαλούς μετανάστες (επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά) στο εξωτερικό, την επικοινωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία καθώς επίσης με φορείς που έχουν παρόμοιους σκοπούς και την στενή συνεργασία με υπηρεσίες των Νομών της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδος προς όφελος των Μελών της Συνομοσπονδίας και της ιδιαίτερης πατρίδας.

Τι υποστήριξε ο κ. Γκίκας

Στον κεντρικό χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους απόδημους, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Διαμαντής Γκίκας αφού επισήμανε πως "στις 17.08.2007 εικοσιένα Θεσσαλοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες οι οποίοι αντιπροσώπευαν Θεσσαλικές οργανώσεις από διάφορα μέρη του κόσμου ίδρυσαν στα Τρίκαλα την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών με την επωνυμία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»» στη συνέχεια πρόσθεσε:
« Μια παλιά ιδέα που επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Οι απανταχού Θεσσαλοί ένωσαν τις δυνάμεις. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση και σε μια νέα εποχή θεσσαλικής παγκόσμιας ιστορίας. Η ιδρυτική συνέλευση χαρακτηρίστηκε από σύμπνοια και ομόνοια όλων των αντιπροσώπων των Συλλόγων με στόχο η Συνομοσπονδία να καταστεί ένα χρήσιμο κι αποτελεσματικό όργανο συντονισμού των ενεργειών όλων των Θεσσαλών».
Ο κ. Γκίκας κατέληξε λέγοντας:
«Πιστεύω ότι η 1η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια ευκαιρία τόσο για τη συνεύρεση του ανά του κόσμου θεσσαλικού ομογενειακού στοιχείου όσο και για την προβολή των πολιτιστικών μας εθίμων και παραδόσεων. Είμαι δε βέβαιος ότι θα σηματοδοτήσει και την απαρχή μιας πολλά υποσχόμενης δημιουργικής πορείας και δραστηριότητας".

Τι είπε ο κ. Αλεξάκος

Ο νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε:
«Διάφοροι λόγοι σας έστειλαν μακριά, όμως ο πολιτισμός και η ιστορία του τόπου καταγωγής σας, σας κράτησαν δεμένους με την ιδιαίτερη Πατρίδα και αυτό αποδεικνύεται σήμερα εδώ. Ο δεσμός αυτός αποτελεί και τη δική σας δύναμη, με την οποία στηρίζετε την Ελλάδα, στηρίζετε τη Θεσσαλία, όπου κι αν βρίσκεστε.
Γνωρίζουμε τη μακρά και σημαντική ιστορία σας ως Ομογένειά μας. Μια ιστορία, που γράφτηκε με δυσκολίες, με πίκρες, με χαρές και με επιτυχίες. Παρακολουθούμε την πρόοδό σας, στις δεύτερες πατρίδες σας και είμαστε περήφανοι γι' αυτήν. Από την πλευρά μου έχω ένα λόγο παραπάνω να βλέπω με ευαισθησία τον καθημερινό σας αγώνα για προκοπή, αφού η αδερφή μου διαμένει «προσωρινά» στο Σικάγο τα τελευταία 27 χρόνια. Αυτή η πρόοδός σας είναι, που γεννά τη δύναμη για προσφορά στη μητέρα Πατρίδα.
Οι φιλόξενες νέες πατρίδες σας, σας έδωσαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε όλα τα προτερήματά σας και να καταξιωθείτε σε όλους τους τομείς, χωρίς να ξεχάσετε τον τόπο της καταγωγής σας. Θεωρούμε αυτονόητη την προσπάθεια σας για τη μεταλαμπάδευση αυτής της αγάπης για την Ελλάδα, στις νέες γενιές και σ' αυτό είμαστε αρωγοί σας.
Θέλουμε να γνωρίζετε, πως εμείς, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Θεσσαλίας, επιδιώκουμε και το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό, να συνεργαζόμαστε σε μια προσπάθεια για τη συνολική της ανάπτυξη, στηριζόμενοι στην κοινή συνείδηση μας ως Θεσσαλοί. Βίωμά μας έχει γίνει πλέον, πως οι στόχοι μας είναι κοινοί και ότι η επίτευξή τους μόνο με κοινή προσπάθεια είναι κατορθωτή».
Επισημαίνεται ότι τις εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Θεσσαλών Αποδήμων χαιρέτησε με επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.