Το τριήμερο 28-30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Έδεσσας η 5η πανελλαδική συνάντηση του περιοδικού Άρδην και της εφημερίδας Ρήξη. Η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα τις δυνατότητες διαμόρφωσης μίας εναλλακτικής πολιτικής βαλκανικής συνεργασίας, ως απάντηση στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους, αλλά και τα σοβινιστικά κινήματα που συστηματικά αυτοί προωθούν και υποδαυλίζουν. Βεβαίως, οι θεματικές της συνάντησης δεν εξαντλήθηκαν σ' αυτό το ζήτημα, καθώς θίχτηκαν σχεδόν όλες οι κύριες πτυχές της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

 

Έτσι, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την Πέμπτη 28/8, εκπαιδευτικοί από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες συζήτησαν για τα αδιέξοδα της ελληνικής εκπαίδευσης, την αμάθεια, τη φιλελεύθερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η παγκοσμιοποίηση, αλλά και την εκ των έσω υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της από τις γραφειοκρατίες και συντεχνίες που λειτουργούν στο εσωτερικό της. Στην πρωινή συνεδρία, εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι φοιτητές Δ. Γρανάς, Ι. Ξένος, Κ. Σεβρής, στο θέμα που είχε τον γενικό τίτλο «Το ελληνικό πανεπιστήμιο μεταξύ διάλυσης και φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης» ενώ το απόγευμα οι Γ. Ρακκάς, Γ. Ξένος και Γ. Μπύρος αναφέρθηκαν στο θέμα: «Οι νέοι σήμερα. Υπερεξειδικευμένοι αναλφάβητοι, ανασφαλείς εργαζόμενοι, καταναλωτές δίχως μνήμη». Η ανακοίνωση του φιλόλογου και ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών Χρ. Δάλκου είχε ως θέμα: «Γλωσσική θεωρία και γλωσσική διδασκαλία. Η ανάγκη υπέρβασης της νεωτερικής και μετανεωτερικής θεώρησης», ενώ ο γιατρός Κ. Ντίνος μίλησε τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, σε δύο ανακοινώσεις, για την «Ιατρική νέμεση ως απαλλοτρίωση της υγείας», καθώς και για την «Εναλλακτική ιατρική».

Την Παρασκευή 29/8 συζητήθηκε η συστηματική χρησιμοποίηση των μειονοτήτων στα Βαλκάνια από τις δυνάμεις της νεο-αποικιοκρατίας, προκειμένου να επιβάλουν το σκηνικό της διάλυσης και του πολυκατακερματισμού. Μεταξύ άλλων, στα πλαίσια αυτής της θεματικής, ο στρατηγός ε.α. Δ. Αλευρομάγειρος μίλησε για τις προσπάθειες του ξένου παράγοντα και της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης να επαναφέρουν από το παράθυρο το Σχέδιο Ανάν, μέσα από τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ, η διδάκτωρ Ιστορίας Μπ. Ζερουάλι κατέδειξε τη σχέση Κύπρου και Μέσης Ανατολής στην ιστορική διαδρομή μέχρι σήμερα, ο πανεπιστημιακός Φ. Μαλκίδης εξέθεσε το γενικό τοπίο των βαλκανικών μειονοτήτων και την προσπάθεια της επιβολής ιδιαίτερα του αλβανικού «μεγαλοϊδεατισμού». Το απόγευμα, αίσθηση έκαναν οι τοποθετήσεις του Κ. Καραΐσκου (εκδότη του Αντιφωνητή της Θράκης) και του Πομάκου δημοσιογράφου Σ. Καραχότζα για τη Θράκη. Ο πρώτος μίλησε για τις προσπάθειες του τουρκικού προξενείου να χρησιμοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως μοχλό για τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, ενώ ο Σ. Καραχότζα μίλησε για τις αφόρητες πιέσεις και την καταστολή που υφίστανται οι Πομάκοι της Δ. Θράκης από τους ίδιους κύκλους, προκειμένου να ασπασθούν την τουρκική ταυτότητα, αλλά και για την σκανδαλώδη αδιαφορία που επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία. Οι Βούλγαροι καθηγητές Ι. Τουτουντζίεφ και Δ. Βλάντοφ, από το Πανεπιστήμιο του Βέλικο-Τίρνοβο, στην εισήγησή τους -που έγινε στα ελληνικά- μίλησαν για τον κίνδυνο μετατροπής των μειονοτήτων σε στρατηγικές μειονότητες.

Ο Γ. Καραμπελιάς μίλησε για το σκοπιανό ζήτημα, τον σλαβομακεδονικό επεκτατισμό, τη στήριξη που απολαμβάνει από τον αμερικανικό παράγοντα, τις αντιφάσεις που παρουσιάζει η ελληνική εξωτερική πολιτική πάνω στο ζήτημα. Ωστόσο, τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχουν κάποιες δυνατότητες επίλυσης του ζητήματος του ονόματος, ακριβώς γιατί οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, εξαιτίας και της επανεμφάνισης του ρωσικού παράγοντα. Αυτή η νέα πραγματικότητα επέτρεψε στην Ελλάδα να κερδίσει συμμαχίες όπως εκείνη της Γαλλίας στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Τέλος, ο Εδεσσαίος συγγραφέας  Δ. Ευαγγελίδης έκανε εκτενή εισήγηση περί του γλωσσικού ιδιώματος των γηγενών ορισμένων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και κατέδειξε τους μηχανισμούς της διαμόρφωσής του, καθώς και τις απόπειρες των Σκοπίων να χρησιμοποιήσουν αυτό το ιδίωμα για να κατασκευάσουν μια μειονότητα στην Ελλάδα.

Το πρωί του Σαββάτου 30/8 η συζήτηση στράφηκε προς τις όψεις τις κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Ο συγγραφέας Γ. Σχίζας αναφέρθηκε εκτενώς στην οικολογική υποβάθμιση που βιώνει τα τελευταία 20 χρόνια η ελληνική ύπαιθρος. Επισήμανε πως μία από τις βασικές αιτίες είναι η αλόγιστη επέκταση των πόλεων και της εξοχικής κατοικίας, ιδιαίτερα από τους Αθηναίους. Ο αρχιτέκτονας Δ. Μάρτος αναφέρθηκε στις ολέθριες οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες του αθηνοκεντρισμού και στη χρήση της Ολυμπιάδας του 2004 για την ανασύσταση και επιβεβαίωση της αθηναϊκής ηγεμονίας. Ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Ντάσιος αναφέρθηκε στη «διάλυση της ελληνικής γεωργίας» και κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου πέρα από το κυρίαρχο μοντέλο της υπερειδίκευσης και της μονοκαλλιέργειας. Ο ψυχίατρος Δ. Γερούκαλης είχε ως θέμα: «Το φράκταλ του βαλκανικού χώρου: Η πορεία από την κοινότητα και τη δημογεροντία στο αμεσοδημοκρατικό κίνημα», ενώ ο Η. Γεωργαλής (εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Αστακού) αναφέρθηκε στις «Κινήσεις Πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση», με αφορμή ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις ενάντια στα  εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα. Τέλος, ο δημοσιογράφος Χ. Μόρφος κατέδειξε το αδιέξοδο της τρέχουσας πολιτικής κρίσης, όπου,  «Μετά την Αριστερά θα είναι όπως πριν τη Δεξιά».

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν γενικά τις πρωινές συζητήσεις ήταν η κρίση του ελληνικού παρασιτισμού, αλλά και η κατάρρευση του δικομματισμού, που έχει οδηγήσει σε ριζική εξάντληση του πολιτικού σκηνικού.

Με τη μεγάλη εκδήλωση για τις δυνατότητες της βαλκανικής συνεργασίας, έκλεισε και η τελευταία μέρα του συνεδρίου. Ο διάσημος Σέρβος φιλόσοφος Μ. Μάρκοβιτς είπε ότι μόνον ένας πατριωτικός, αντι-αμερικανικός και αντιφιλελεύθερος άξονας ισότιμης βαλκανικής πολιτικής συνεργασίας είναι σε θέση να εξασφαλίσει στις βαλκανικές χώρες την ανεξαρτησία τους από τη νεο-αποικιοκρατία. Ο καθηγητής του Παντείου Γ. Παπαμιχαήλ ανέλυσε εκτενώς όλους τους μηχανισμούς ιδεολογικής αποικιοποίησης που λειτουργούν στην περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη μιας ιδεολογικής αντιπαγκοσμιοποιητικής ενοποίησης των βαλκανικών λαών. Τέλος, ο Γ. Καραμπελιάς περιέγραψε τους όρους της αμερικανοτουρκικής ηγεμονίας πάνω στα Βαλκάνια, στο μπλοκ της οποίας έχουν ήδη προσχωρήσει με το αζημίωτο οι ελληνικές άρχουσες τάξεις, οι πολιτικές ελίτ, οι εφοπλιστέςμεγαλο-επιχειρηματίες και υποστήριξε ότι μόνο μια στρατηγική βαλκανικής συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο σ' αυτή την από κάθε άποψη καταστροφική για τη χώρα στρατηγική. και οι

Το συνέδριο, που διεξήχθη στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης του νομού Πέλλας, παρακολούθησαν συνολικά πάνω από διακόσια άτομα, μεγάλο μέρος των οποίων συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις. Την Παρασκευή το απόγευμα απηύθυνε χαιρετισμό ο νομάρχης Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν πολλά μέλη του Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου, καθώς και ο δήμαρχος κ. Ι. Σιώντρας.