Στην Ελληνίδα Υπουργό εξωτερικών  κ. Ντόρα Μπακογιάννη  επρόκειτο να δοθεί από την Χιακή Ομοσπονδία το ετήσιο υψηλού κύρους  "Ομήρειο βραβείο" ωστόσο σύμφωνα με νεότερη απόφαση του Δ.Σ. το οποίο συνεδρίασε χτες 15.09.08, συνεκτιμώντας τη στενότητα του χρόνου και το βαρύ πρόγραμμα της κ. Μπακογιάννη αποφάσισε να μεταθέσει την βράβευση της σε ευθετότερο χρόνο ώστε και η ίδια αλλά και η χιακή ομοσπονδία να έχουν την ανάλογη δυνατότητα  προετοιμασίας.   Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός θα παραβρίσκεται στη Νέα Υόρκη ήδη τέλη αυτής της  εβδομάδας  προκειμένου να παρεβρεθεί στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενώ αναμένεται να παρευρεθεί σε μεγάλη εκδήλωση των Κρητικών, επίσης σε αντίστοιχη εκδήλωση που προγραμματίζει το Γενικό προξενείο προς τιμήν της και στην εκδήλωση των Κυπρίων στο terrace on the park σε εκδήλωση προς τιμή του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια. Υπό τις παρούσες συνθήκες και το ήδη βεβαρυμένο πρόγραμμα της υπουργού το Δ.Σ. της Χιακής Ομοσπονδίας προκειμένου αφενός  να μην σκιασθεί ο ιστορικός θεσμός του Ομήρειου βραβείου  και αφεταίρου προκειμένου να αποδοθούν οι δέουσες τιμές στην τιμώμενη η βράβευση της μετατίθεται σε ευθετότερο χρόνο.   

Τον προβληματισμό τους ούτως ή άλλως  είχαν εκφράσει αρκετά μέλη του Δ.Σ. της Χιακής Ομοσπονδίας  για το κατά πόσο θα μπορούσε  η εκδήλωση, εν μέσω έντονης προεκλογικής περιόδου λόγω των αμερικανικών εκλογών, να τύχει ανάλογης προετοιμασίας του κύρους και της ιστορίας του θεσμού δεδομένου ότι απομένουν μόλις δυο εβδομάδες μέχρι εκείνη την ημέρα.  Η καθυστέριση της οριστικοποίησης οφείλεται σε καθαρά τεχνικά ζητήματα του προγράμματος της υπουργού, οι συνεργάτες της οποίας φρόντισαν να ξεπεράσουν στριμόχνωντας στο πρόγραμμα της υπουργού και την τιμητική πρόσκληση της Χιακής Ομοσπονδίας. Ωστόσο η παρουσία της σε πολλαπλές εκδηλώσεις ήταν το καθοριστικά αποτρπετικό στοιχείο για την  μετάθεση της βράβευσης προκειμένου να μην σκιαστεί ο θεσμός του ομήρειου βραβείου αλλά και η η υπουργός να τύχει της ανάλογης τιμής. 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 Πηγές που δεν επιδέχονται δάψευση  πάντως  ανέφεραν στο Greek American Newsd Agency ότι αρχικώς οι συνεργάτες της υπουργού είχαν απαντήσει αρνητικά λόγω φορτωμένου προγράμματος, αλλά εν συνεχεία κατέβαλλαν προσπάθειες προκειμένου να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση της Χιακής Ομοσπονδίας χωρίς όμως να ενημερώσουν ότι η υπουργός πρόκειται να παρεβεθεί και σε άλλες εκδηλώσεις.  Γεγονός που από το Δ.Σ. της Χιακής ομοσπονδίας κρίθηκε ως πολύ αρνητικό με τον κίνδυνο να επισκιαστεί η εκδήλωση που προετοιμάζονταν προς τιμήν της υπουργού.  Τέλος το Δ.Σ. στη χτεσινή συνεδριάση του αποφάσισε φέτος το ομήρειο βραβείο να μετατεθεί χρονικά για πρώτη φορά {συνήθως δίδεται στα τέλη κάθε Νοέμβρη} μέχρι να ολοκληρωθούν οι  προκαθορισμένες διαδικασίες επιλογής του προσώπου ή του θεσμού  που θα επιλεγή για να τιμηθεί.

ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 30 ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η Χιακή Ομοσπονδία προσανατολίζεται με την φετινή βράβευση να τιμήσει επίσης  τα 35 χρόνια της Ομοσπονδίας αλλά και τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ομήρειου βραβείου. Επομένως οι εκδηλώσεις για  το πρόσωπο ή το θεσμό  που θα επιλεγεί για να τιμηθεί θα έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως έλεγαν άνθρωποι που έχουν δουλέψει για την καθιέρωση του θεσμού,  άρα  θα πρέπει η όποια επιλογή να αντανακλά σε  ιστορική βαρύτητα αλλά και να ανυψώνει το κύρος της Χιακής Ομοσπονδίας έτι περαιτέρω.     

Μεταξύ των προσώπων που έχουν τιμηθεί με την υψηλή διάκριση της Χιακής Ομοσπονδίας  λαμβάνοντας το "Ομήρειο βραβείο" είναι  οι Αρχιεπίσκοποι Ιάκωβος, και Δημήτριος, ο Ελληνοαμερικανός Τζών Νεγρεπόντε, ο πρέσβης Χιακής καταγωγής κ.  Αδαμάντιος Βασιλάκης,  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και νυν πρωθυπουργός, ο Τ.Κάρτερ, επίσης  δεκάδες άλλοι επιφανείς πολιτικοί της Αμερικής και της Ελλάδος, διπλωμάτες και άνθρωποι των γραμμάτων, και της επιστήμης όπως ο Σταμάτης Κριμιτζής και προσωπικότητες  που έχουν προσφέρει γενικότερα στον Ελληνισμό.