ΚΥΠΡΟΣ- Φιλελεύθερος 30/09/2008

Του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία οφείλεται σε σκάνδαλα δισεκατομμυρίων δολαρίων, απέδειξε πως η αλαζονεία των κυβερνώντων την υπερδύναμη, δεν πέρασε μόνο κάθε προηγούμενο, αλλά σάρωσε εταιρείες-κολοσσούς που έστεκαν γερά στα πόδια τους και γονάτισε την αμερικανική οικονομία σε σημείο που να ακούγονται προειδοποιήσεις για απώλειες της τάξης του 33% απ' όλους όσους είχαν επενδύσει στα αμερικανικά και τα διεθνή χρηματιστήρια. Είναι ένα ποσό τρομακτικό και οι συνέπειες δεν είναι αυτή τη στιγμή ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

Το σχέδιο Πόλσον, που έχει στόχο τη σωτηρία των τραπεζών -και όχι των άμοιρων πολιτώναναμενόταν να ψηφιστεί από ώρα σε ώρα στη Βουλή και τη Γερουσία, αφού οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες κατέληξαν σε συμφωνία, ύστερα από ένα ανατολίτικο παζάρι στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και οι προεδρικοί υποψήφιοι των δύο κομμάτων, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν ψηφιστεί άμεσα, τότε η κατάρρευση της Γουόλ Στριτ ίσως να βρίσκεται πολύ κοντά, μία δυσάρεστη εξέλιξη που θα παρασύρει τους «μεγάλους» της Ευρώπης και της Ασίας.

Διαβάζοντας τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές κανείς, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η κρίση οφείλεται πρώτιστα στους πολέμους χωρίς τέλος που ξεκίνησε η Αμερική στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και, βέβαια, στην κατασπάληση χρημάτων του αμερικανικού λαού, που αποστέλλονται και ξοδεύονται ασύστολα σε ξένες χώρες για επηρεασμό της κοινής γνώμης. Τα πραγματικό κόστος του πολέμου στο Ιράκ ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Δισεκατομμύρια ξοδεύονται  και στο Αφγανιστάν, ενώ όπου «έριξαν χρήματα» για να αλλάξουν κυβερνήσεις και να επιβάλουν δήθεν τη Δημοκρατία, η ήττα των Αμερικανών προκάλεσε πολιτικούς σεισμούς.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν για να προσφωνήσει τη γενική συνέλευση των Ην. Εθνών, θύμισε ότι «είχαμε το θάρρος να πούμε όχι στους μάστορες του πλανήτη», και πρόσθεσε: «Αλλοι, που λένε όχι αντιμετωπίζονται με τη φωτιά και το τσεκούρι.

Εμείς, ένεκα συγκυριών, γλυτώσαμε από τη φωτιά και το σίδερο, γιατί είπαμε όχι σε ένα σχέδιο που άλλοι κατασκεύασαν για μας και το οποίο ήθελαν να μας επιβάλλουν. Έστω και αν είπαν ότι σαν κυρίαρχος λαός έχουμε το δικαίωμα να πούμε όχι. Ασκήσαμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα και είπαμε όχι. Ε, λοιπόν, αμαρτήσαμε φαίνεται και μας έβαλαν στη γωνιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χρησιμοποιώντας και παράγοντες της ΕΕ».

Στην Παλαιστίνη συνέβησαν τα ίδια και χειρότερα, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως έγιναν ατασθαλίες και η κ. Κοντολίζα Ράις ακύρωσε κονδύλι 50 εκ. δολαρίων, το οποίο θα χρησιμοποιούσαν για να παρουσιάσουν το φιλειρηνικό πρόσωπο του κ. Αμπάς. Στην Ουκρανία η «Πορτοκαλί Επανάσταση» κόστισε ο κούκος αϊδόνι, στη Γεωργία πέραν των χρημάτων που ξόδευσαν για την αναβάθμιση των Ενόπλων της Δυνάμεων, αποφασίστηκε έκτακτη ενίσχυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, για αναστήλωση(!) της χώρας μετά την ήττα από τη Ρωσία.

Στην Κύπρο, από το 1974, πρέπει να ξόδεψαν περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια. Το νέο κονδύλι ύψους 700 δις δολαρίων, που αναμένεται να εγκριθεί, δεν θα βοηθήσει την οικονομία, όσο πιστεύουν οι ειδικοί. Αποτελεί βέβαια μία αναγκαία ένεση για να ελεχθεί το χρηματιστηριακό και το τραπεζικό σύστημα, που το χαρακτηρίζουν η λαιμαργία και τα σκάνδαλα. Ομως, η κρίση έχει κλείσει χιλιάδες σπίτια φτωχών Αμερικανών, πάρα πολλοί  νέοι -το μέλλον της χώρας- έμειναν άνεργοι και οι υπεύθυνοι για το οικονομικό φιάσκο απολαμβάνουν ακόμα τα πλούτη της, που κερδήθηκαν παράνομα και στην πλάτη των φτωχών, που εκτός από εργασία, έμειναν και χωρίς σπίτι…