Τεχνογνωσία για τη δημιουργία και υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος της Εκκλησίας της Ελλάδας το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 ζήτησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας.

Ευρεία σύσκεψη μεταξύ των μελών της διαρκούς Ιεράς Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και του υφυπουργού κ. Γιάννη Παπαθανασίου έγινε χθες το πρωί στην Ιερά μονή Πεντέλης για τη χρηματοδότηση των έργων της Εκκλησίας της Ελλάδας από το ΕΣΠΑ 2007 -2013.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης βγαίνοντας από τη σύσκεψη τόνισε ότι το θέμα που συζητήθηκε είναι διαχειριστικό δηλαδή αναζητήθηκαν οι τρόποι για το σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων που θέλει να εντάξει η Εκκλησία στο ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά που θα διατεθούν στα έργα της Εκκλησίας που θα συγχρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους. Μίλησε όμως για αυτόνομο επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο θα έχει έργα που αφορούν σχεδόν όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Αλογοσκούφης άφησε να εννοηθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός που είχε γίνει στις αρχές του 2005 για την Δ προγραμματική περίοδο με κεντρικό φορέα υλοποίησης την ειδική κατασκευαστική και μελετητική εταιρεία ΣΥΜΕΑΝ που είχε ιδρυθεί ακριβώς για τη διαχείριση των έργων της Εκκλησίας ανατρέπεται και ξεκινά από την αρχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους συνάντηση για την πορεία των έργων, τόνισε τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας μέσα στο πλαίσιο των οποίων η Εκκλησία θα διεκδικήσει τους πόρους σεβόμενη το κοινοτικό δίκαιο και τους πολιτειακούς κανόνες και νόμους. Θα σταθούμε, κατέληξε, δίπλα στην Εκκλησία τηρώντας το νόμο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Μακαριότατος τόνισε ότι τα χρήματα των κοινοτικών πακέτων στήριξης είναι για το λαό. Με δεδομένο αυτό η Εκκλησία της Ελλάδας σκοπεύει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα που θα αποσκοπούν στο κοινό όφελος και τη φιλανθρωπία και έτσι τα χρήματα για την κατασκευή τους θα ξαναγυρίσουν στο λαό.

Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα πέριξ της Μονής Βατοπεδίου επικαλέστηκε το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους και τόνισε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να μπερδεύει την Εκκλησία της Ελλάδας με τη διαχείριση της Μονής. Επιφυλάχθηκε όμως να πει περισσότερα για το θέμα όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο υπουργός Οικονομίας ερωτώμενος για το ίδιο θέμα αρνήθηκε να πάρει θέση μένοντας στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί από το ΥΠΟΙΟ με βάση τις οποίες πάγωσαν οι ανταλλαγές γαιών της Μονής με δημόσια κτήματα αλλά και τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης η οποία όπως βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ/ ΝΑΥΤΕΡΜΠΟΡΙΚΗ

Αιχμές για Βατοπαίδι
Ελεύθερος Τύπος –
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας και την ενότητα της ιεραρχίας, κατά την ομιλία του την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της
Ιερώνυμος: «Χρέος Πολιτείας – Εκκλησίας να συνεργάζονται προς
Nαυτεμπορικη –
Την αγαστή συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας και την ενότητα της Ιεραρχίας προέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, κατά την ομιλία του στη χθεσινή πρώτη
Αυτοψία από εισαγγελείς στη Βιστωνίδα
Alpha tv –
Τον τόπο του εγκλήματος, τη Βιστωνίδα αναμένεται να επισκεφθούν οι εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν τη σχετική έρευνα. Την ίδια ώρα ο αρχιεπίσκοπος
Συνεδριάζει η Ιεραρχία
Capital.gr –
Το σύστημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ.
Συνάντηση Ιερώνυμου-Αλογοσκούφη για οικονομικά θέματα
Τα Νέα Οnline –
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, για τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς,
Εκκλησιαστικές δράσεις με πόρους από Ε.Ε. Του Νικου Παπαχρηστου
Η Καθημερινή – 30 Σεπτ. 2008
Σαφείς αποστάσεις, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κράτησε χθες από την «υπόθεση Βατοπεδίου», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Προηγουμένως ο κ.
Οι πρώτες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για την Μονή Βατοπεδίου
Madata.GR – 30 Σεπτ. 2008
Είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μιλά για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Απαντώντας σε ερώτηση για τις
Επεκτείνονται οι ιερές μπίζνες
Ριζοσπάστης – 1 Οκτ. 2008
Η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Εκκλησίας, με αφορμή τα μεγάλα κοινοτικά οικονομικά πακέτα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς