ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Κρίνονται όλοι. Κρινόμαστε όλοι. Λάθη δεν επιτρέπονται."

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ   ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ  ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σκοπός της σημερινής συνεδρίασης είναι…

–       η εξέταση της κατάστασης που δημιουργείται από την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης και

–       ο προγραμματισμός της δράσης μας για το επόμενο διάστημα.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ

Οι βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας…

–       έχουν αναπτυχθεί δημόσια,

–       είναι γνωστές σε όλους και

–       δεν αλλάζουν.

 

Όμως! Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επιβάλλει ακόμη πιο έντονους ρυθμούς. Επιβάλλει επαγρύπνηση, αλλά και ψυχραιμία. Επιβάλλει στοχευμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις…

–       στην εθνική οικονομία,

–       την ανάπτυξη του Τόπου μας,

–       τα οικονομικά των πολιτών.

 

Σ' αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία έχει ικανοποιητικά μεγέθη και ισχυρές αντοχές. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό. Για την ίδια την οικονομία μας, αλλά και (κυρίως μάλιστα) για τους πολίτες, τους καταθέτες και τις επιχειρήσεις.

 

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ξέρω καλά, ξέρω σε βάθος τι γίνεται. Τονίζω, μόνον, ότι έχουμε χρέος και, κυρίως, έχουμε τόσο τη θέληση, όσο και τη δύναμη, να τιμήσουμε την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός Λαός. Έχουμε και το Σχέδιο και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες, που ορθώνονται στην πορεία της Χώρας μας. Όμως! Το βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται σ' ολόκληρο τον Κόσμο, επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις για όλους. Η Κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη (και παραμένει, σταθερά, αφοσιωμένη) στην παραγωγή αποτελέσματος για τη χώρα και τους πολίτες. Οφείλουμε, πρώτ' απ' όλα, να προωθήσουμε άμεσα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που εξαγγείλαμε, με στόχο τα προβλήματα του πολίτη. Και αυτό αφορά όλα τα υπουργεία, όλες τις υπηρεσίες,  όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς.

 

Όπως γνωρίζετε, σχεδιάσαμε, αποφασίσαμε και δεσμευτήκαμε: 

 

1ον: Να κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό το δίχτυ κοινωνικής προστασίας: Είναι βασικός στόχος της πολιτικής μας, που γίνεται, σήμερα, επιτακτικότερος.

 

Αναφέρομαι στη θέσπιση αυξημένης προστασίας στους δανειολήπτες. Σχετικό νομοσχέδιο έρχεται  άμεσα στη Βουλή που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως, ακριβώς, δεσμευτήκαμε.

 

Αναφέρομαι σε πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού ολοκληρώνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως ακριβώς τις εξαγγείλαμε, για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά. Ιδίως, μάλιστα, των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων.

 

Άμεσης προτεραιότητας είναι και η ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, με πρώτο βήμα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, σ' εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Προτεραιότητα δίδεται, επίσης,…

–       στα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης,

–       στη συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης,

–       στην προώθηση του Σχεδίου μας για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα,

–       στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, σ' ολόκληρη τη Χώρα.

 

2ον: Να προετοιμάσουμε τη νέα διοικητική δομή της Χώρας, να προωθήσουμε τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και να προχωρήσουμε, με νέα ταχύτητα, στην εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

 

Είναι απόφασή μας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, που παρέμεναν ανέγγιχτα εδώ και πολλές δεκαετίες. Πρώτη προτεραιότητα η Ο.Α. και ο ΟΣΕ, που φορτώνουν καθημερινά στους πολίτες ελλείμματα, που προσεγγίζουν τα τρία (3) εκατ. ευρώ.

 

3ον: Να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

 

Το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να προτείνει, απλά και δίκαια τεκμήρια, που θα αφορούν κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

–       Καταρτίζεται, επίσης, σχέδιο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου στο ναυτιλιακό πετρέλαιο.

–       Σχεδιάζονται, παράλληλα, μέτρα δραστικής ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και αντιμετώπισης των φαινομένων συναλλαγής από επίορκους λειτουργούς.

 

4ον: Να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη δημοσιονομική διαφάνεια και να περιορίσουμε κάθε αιτία και κάθε εστία σπατάλης.

 

Πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ζητώ τη σύμπραξη όλων στην ίδια κατεύθυνση. Όλοι οι συνάδελφοι (ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του) έχουμε υποχρέωση απόλυτης ανταπόκρισης. Ζητώ χειροπιαστά αποτελέσματα από τον καθένα, τα οποία, αφενός να καταγράφονται στους προϋπολογισμούς και αφετέρου να αναγνωρίζονται από τους πολίτες.

 

5ον: Να βελτιώσουμε, ακόμη περισσότερο, το επενδυτικό περιβάλλον. Οι εξαγγελίες μας πρόκειται να δρομολογηθούν χωρίς καμιά, απολύτως, καθυστέρηση. Είναι επιτακτική υποχρέωση, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αναπτυξιακή δυναμική που πετύχαμε, αλλά και τη συνεχή αύξηση της απασχόλησης. Όλοι, άλλωστε, αναγνωρίζουμε ότι η ανεργία είναι το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και συνεχίζουμε, με αισιοδοξία, την ώρα που πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη έκρηξη ανεργίας των τελευταίων χρόνων.

 

Σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, (η λελογισμένη απελευθέρωση των οποίων πρόκειται να συμβάλει τόσο στην ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού, όσο και στην αύξηση της απασχόλησης) διευκρινίζεται ότι θα προχωρήσουμε χωρίς απότομες ανατροπές, αλλά με μεταβατικές περιόδους και ειδικές ρυθμίσεις για ειδικές περιπτώσεις.

 

 

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ…

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ

 

Άμεση επιδίωξή μας είναι η αντιμετώπιση των πιο σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων και η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για όλους τους πολίτες. Για όλα αυτά, ζητώ να κατατεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από κάθε υπουργείο. 

 

Κάθε υπουργείο να καθορίσει άμεσα…

–       συγκεκριμένους στόχους, απέναντι σε καθημερινά προβλήματα των πολιτών, αλλά και

–       σημαντικά έργα, αναπτυξιακής και κοινωνικής υποδομής, σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Νομό της Χώρας.

 

Για την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων αυτών, είναι ανάγκη να έχετε, άμεσα, διαβούλευση με τους βουλευτές κάθε Περιφέρειας και να ακούσετε τις σκέψεις, τις ιδέες, τις εισηγήσεις τους. Αυτοί, άλλωστε, (οι βουλευτές κάθε Περιφέρειας)  ξέρουν καλύτερα τις τοπικές ανάγκες.

 

Για τις δράσεις αυτές, ζητώ να υπάρξει γραπτή ενημέρωσή μου, μέσω της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, στην οποία να περιλαμβάνεται σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Από τη στιγμή εκείνη, κάθε υπουργός αναλαμβάνει την υποχρέωση τακτικής ενημέρωσης.

 

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Έρχομαι στα θέματα λειτουργίας της Κυβέρνησης. Ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και  κοινωνικά ζητήματα, που εγείρονται ολοένα και  πιο πιεστικά, κάτω από το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

 

1ον: Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί και εκτιμά στενά τις εξελίξεις, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις της κρίσης.

 

2ον: Συγκροτείται Κυβερνητική Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής. Συμμετέχουν  κατά βάση οι Υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών, Απασχόλησης και Υγείας. Είναι ανάγκη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των πολιτών στη δύσκολη αυτή εποχή, ειδικά των εισοδηματικά ασθενέστερων.

 

3ον: Διαρκής παρουσία όλων στον τόπο των προβλημάτων. Ζητώ από τον καθένα να ξεκινήσετε, άμεσα, επισκέψεις, τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και στην Περιφέρεια. Τόσο σε χώρους στους οποίους προωθούνται σημαντικά έργα, όσο και σε χώρους στους οποίους διαιωνίζονται σοβαρά χρόνια προβλήματα. Οι επισκέψεις αυτές μπορεί να γίνονται από κλιμάκια συναρμόδιων υπουργών, με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών. Να έχουμε, συνεχώς, στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να προωθούμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, αναγκαίες και, άμεσα, εφικτές λύσεις.

–       Ανάλογες επισκέψεις θα πραγματοποιήσω και ο ίδιος.

–       Θα παρακολουθώ, συστηματικά, την αντιμετώπιση τοπικών και κοινωνικών προβλημάτων.

–       Ξεκινώ, επίσης, νέα σειρά επισκέψεων στα υπουργεία, ώστε να έχω άμεση ενημέρωση για την προώθηση των στόχων μας και τη σύγκρουση με τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε κάθε τομέα.

 

4ον: Στενή συνεργασία κάθε υπουργού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας. Ιδίως, μάλιστα, με τα μέλη του αντίστοιχου Τομέα της.

–       Μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα,

–       σημαντικές αποφάσεις για τον Τόπο,

–       παρεμβάσεις κρίσιμης σημασίας,

–       δεν θα φτάνουν στα αφτιά των βουλευτών μας, ούτε μέσω ανακοινώσεων, ούτε μέσω συνεντεύξεων των υπουργών.

 

Ζητώ τακτική, άμεση και πλήρη ενημέρωση των βουλευτών. Ζητώ στενή, διαρκή συνεργασία με τους βουλευτές μας. Ζητώ, για ζητήματα μείζονος σημασίας, να οργανώνονται ειδικές συναντήσεις, από όλους σας, με τα μέλη του αντίστοιχου Τομέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

 

5ον: Οι πόρτες Υπουργείων και Δημόσιων Οργανισμών να είναι ανοικτές στους βουλευτές μας, αλλά και στους βουλευτές όλων των κομμάτων.

 

Να καθορίσει ο καθένας σας, για το σκοπό αυτό, τουλάχιστον μια συγκεκριμένη ημέρα, κάθε εβδομάδα. Συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα να καθορίσουν και οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, αλλά και όλοι οι επικεφαλής Οργανισμών, Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών του Δημοσίου.

 

Θέλω να δώσετε σαφείς και αυστηρές οδηγίες σε όλους τους συνεργάτες σας, αλλά και σε όλους τους επικεφαλής των υπηρεσιών, των οργανισμών και των φορέων που εποπτεύετε. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη:  Έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις αυτές για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να εξυπηρετούν τους πολίτες. Οφείλουν, λοιπόν, να απαντούν άμεσα (οι ίδιοι και όχι μέσω συνεργατών τους) στους βουλευτές. Όποιος δεν ανταποκρίνεται, να αντικαθίσταται άμεσα. Κανένας δεν είναι δεμένος με οποιαδήποτε καρέκλα.

 

6ον: Απόλυτος συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων.

Τόσο στην προώθηση του Κοινοβουλευτικού έργου μας, όσο και στην εκδήλωση των δράσεών μας. Ασυνεννοησίες και προσωπικές στρατηγικές δεν νοούνται. Για το σκοπό αυτό, ζητώ διαρκή επαφή και συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

 

7ον: Έγκαιρη, πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών.

Πρώτ' απ' όλα, να δώσετε αυστηρές οδηγίες στις υπηρεσίες κάθε υπουργείου και κάθε εποπτευόμενου φορέα, να απαντούν, άμεσα και εγγράφως, σε βασικές επισημάνσεις των πολιτών.

 

Ζητώ, επίσης, να υπάρχει άμεση ενημέρωση της κοινωνίας. Όχι μόνο για το έργο που προωθείται, αλλά και για τους λόγους που διαμορφώνουν τις σχετικές αποφάσεις. Εξηγήσεις, λοιπόν, προς τους πολίτες. Επιχειρήματα ουσίας, για όλα.

 

Όλες οι αποφάσεις, όλες οι δράσεις, όλα τα νομοσχέδια να αναρτώνται άμεσα στο διαδίκτυο. Είναι υποχρέωση κάθε ενός από εμάς να φροντίζει έτσι ώστε οι πολίτες να ξέρουν, κάθε στιγμή, όχι μόνο τί κάνουμε, αλλά και γιατί το κάνουμε. Και κάτι ακόμη:

 

Αντιλαμβάνεστε όλοι, πόσο σημαντικές είναι για τον Τόπο, για την Κοινωνία, για τον κάθε πολίτη, οι ενέργειες όλων μας και του καθενός χωριστά. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι απαιτείται, διαρκώς, περισσότερη δουλειά.

 

Επικεντρωνόμαστε…

–       στα προβλήματα του Τόπου και της Κοινωνίας,

–       στα προβλήματα της Οικονομίας και του πολίτη.

 

Ζητώ, από κάθε ένα, αυστηρή προσήλωση…

–       στην ουσία της πολιτικής,

–       στους στόχους μας,

–       στην απόδοση χειροπιαστού έργου.

 

Από όσα σας είπα, κρίνονται όλοι. Κρινόμαστε όλοι. Και αυτό, το τονίζω. Λάθη δεν επιτρέπονται.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 

Έκτακτη σύγκλιση υπουργικού συμβουλίου
Alpha tv – Πριν από 7 ώρες
Έξοδο από την εσωστρέφεια επιχειρεί ο πρωθυπουργός, ενώ αναζωπυρώνονται τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά τη διαγραφή του βουλευτή Δράμας
Εκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι
Nαυτεμπορικη – Πριν από 8 ώρες
Εκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και για την οικονομία, συγκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι ο
Η κυβέρνηση ακροβατεί επί αιχμής 151 εδρών
Η Καθημερινή – 30 Σεπτ. 2008
Επί ξυρού ακμής κινείται πλέον η κυβέρνηση, η οποία μετά τη χθεσινή διαγραφή του βουλευτή Δράμας Σταύρου Δαϊλάκη καλείται να πορευθεί με την οριακή