ΑΞΙΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Νέα Υόρκη – Δέσποινα Συριοπούλου

ΣΕΛ.14-15

Η δεκαήμερη παραμονή της ελληνίδας υπουργού των εξωτερικών κας Ντόρα Μπακογιάννη στην Νέα Υόρκη για την 63η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, με επίκεντρο την πορεία της προόδου των στόχων της χιλιετίας, χαρακτηρίστηκε από ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα της με πολλές συναντήσεις σε καθημερινή βάση με ομολόγους της  και πολλαπλές διπλωματικές επαφές. H Υπουργός των Εξωτερικών συμμετείχε επίσης, στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τις Αναπτυξιακές Ανάγκες της Αφρικής. Η Συνάντηση συνεκλήθη από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης για την αξιολόγηση της πορείας της υλοποίησης τωνν στόχων της Χιλιετίας, ενώ ως μέλος της Ε.Ε. συμμετείχε  στις κοινοτικές συναντήσεις των «27» με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Ενώ ειδική βαρύτητα εκ μέρους της ερλληνικής αντιπροσωπείας στην συνάντηση Κουιντέτου του ΟΑΣΕ.  

Μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη μετείχαν -μεταξύ άλλων- σε συναντήσεις της Ομάδας Φίλων Συμμαχίας των Πολιτισμών, τη Διατλαντική Συνάντηση, του Οργανισμού Γαλλοφωνίας, των Γυναικών Ηγετών, και των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας χωρών Ευξείνου Πόντου. Παράλληλα, στο παλίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ είχε συναντήσεις με τους ομολόγους της της Αυστραλίας, Αιγύπτου, Κροατίας, Ινδονησίας, Σαουδικής Αραβίας, Τυνησίας, Βιετνάμ, Αργεντινής, Παναμά, Συρίας, Ιορδανίας, Γεωργίας, Περού, Σερβίας, Αιθιοπίας, Βοσνίας, Ιράν, Βραζιλίας, Τουρκίας, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ  με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο (σήμερα Σάββατο) θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς στην κατιδίαν συνάντηση τους τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα Δυτικά Βαλκάνια και τον Καύκασο. Λίγο αργότερα (σήμερα Σάββατο 27.09.08) στις 5:30 ώρα Νέας Υόρκης, η κα Μπακογιάννη θα μιλήσει προς τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, όπου και αναμένεται να τονίσει την ελληνική οπτική για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό, κάνοντας επίσης μνεία για το Κόσοβο, τον Καύκασο, το Κυπριακό, αλλά και το όραμα της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Η κα Μπακογιάννη  στο περιθώρειο της 63ης Γ.Σ. των Η.Ε,  από κοινού με το Γάλλο ομόλογό της Β. Κουσνέρ μίλησαν σε εκδήλωση που  συνδιοργάνωσαν η Ελλάδα και η Γαλλία και πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου της Ελλάδας. Θέμα κοινού προβληματισμού η «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στις Ένοπλες Συγκρούσεις». Από το πολύ φορτωμένο πρόγραμμά της δεν έλειψε η  καθιερωμένη και τυπική συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο. Τέλος η κα Μπακογιάννη παρεβρέθη σε δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν της Ομογένειας  το Γενικό Προξενείο, καθώς στην ομιλία προς την ομογένεια του Δημήτρη Χριστόφια.

 

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε στους ομογενείς η εκτενής αναφορά (προεκλογικού χαρακτήρα) στο θέμα της ψήφου των ομογενών για το οποίο είπε ότι «αποτελεί  ουσιαστική δέσμευση της κυβέρνησης  αλλά το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα φέρνουν προσχώματα και στα δυο σχέδια νόμου που κατατέθηκαν-ωστόσο συμπλήρωσε- εμείς θα επιμείνουμε και θα καταθέσουμε και τρίτο σχέδιο νόμου ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές και επιτέλους η δέσμευση μας να γίνει πράξη».  Ενώ τόνισε για το ίδιο θέμα πως «θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η ψήφος σας θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών».   Άλλωστε το ενδιαφέρον της κας Μπακογιάννη για την ομογένεια φάνηκε σε συναντήσεις που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους, όπου και εξήρε τον ρόλο της, πέρα από θέσεις και αξιωματα, αναφερόμενη κυρίως  στους εκαταντάδες  όλων αυτών των αφανών καθημερινών ηρώων που μάχονται στις ΗΠΑ για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία.

Άρωμα ΟΑΣΕ

Η φετινή συμμετοχή της κας Μπακογιάννη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει σε πολλά να κάνει με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από την Ελλάδα για το 2009. Σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, αφ' ής στιγμής αναλάβει η Ελλάδα την προεδρεία, εκτιμάται πως μετά το πρώτο τρίμηνο θα υπάρχει πλήρης εικόνα των δυνατοτήτων του Οργανισμού. Από πλευράς στόχων, η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στην ενεργοποίηση του Κουιντέτου, ενώ, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ο ΟΑΣΕ δεν πρέπει να γίνει δεκανίκι κανενός οργανισμού. Στόχος είναι η αναβάθμιση του οργανισμού για αυτό και ανακλήθκαν στην υπηρεσία περίπου 15 πρέσβεις προκειμένου να δοθεί η δέουσα βαρύτητα όπως χαρακτηριστικά τόνισαν στην «Α» ανώτερες διπλωματικές πηγές εξηγώντας  τις θέσεις, τους στόχους αλλά  και τις προοπτικές που έχουν τεθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για τον ένα χρόνο προεδρίας στον ΟΑΣΕ.  Βασικός στόχος η σύγκληση  μιας συνόδου κορυφής στο άμεσο μέλλον μετά την ανάληψη της προεδρείας, οι ίδιες ανώτερες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει μια συνάντηση απλά για τις εντυπώσεις, αλλά μόνο στην περίπτωση που υπάρχει η πεποίθηση ότι  είναι δυνατόν να υπάρξει αναδιοργάνωση και αναπροσαρμογή των κοινών  στόχων του οργανισμού. 

 

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΟΡΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

Υπό το βλέμμα των αμερικανών, ίσως λιγότερο βλοσυρό αυτή τη φορά, επηρεασμένο τόσο από τα στενά περιθώρια του εναπομείνοντος χρόνου της κυβέρνησης Μπους, του προεκλογικού κλίματος αλλά και από τα πολύ δυσοίωνα μηνύματα της πορείας της αμερικανικής οικονομίας, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς συνάντησε την κα Μπακογιάννη, αποφαίνοντας ότι διαπραγμάτευση βρίσκεται σε σοβαρό στάδιο, με την διαδικασία να προχωρά, ενώ στο θέμα της λεγόμενης μακεδονικής εθνότητας, όπως συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο ιδεών που κατέθεσε στους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρώφ, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν ασχολούνται με εθνότητες, αλλά με εθνικά κράτη. Συνεπώς ότιδήποτε και αν κομίζει αυτή η διπλωματική διαδικασία υπό τον συντονισμό και την ευθύμνη του ΟΗΕ έχει σχέση με το όνομα και όχι με την εθνότητα, ακολουθώντας την εντολή 817 που έχει πάρει από τον ΟΗΕ. Παράλληλα ο κ. Νίμιτς διαπίστωσε την βούληση της ελληνικής πλευράς να προβεί σε αναγκαίες κινήσεις (δεν καθορίστηκαν τι είδους αναγκαίες κινήσεις) για εξεύρεση λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική την συζήτηση, ενώ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, επανεκφράζοντας την ελληνική βούληση για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς νικητές και ηττημένους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εντολή του Συμβουλίου ασφαλείας αφορά το όνομα.

 

Από την συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή, υπήρξε η διάθεση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να κατανοήσει πώς ο κ. Νίμιτς αντιλαμβάνεται την βούληση των σκοπιανών και πώς βλέπει να κινείται η διαπραγματεύση, ενώ για ακόμη μια φορά επανέλεβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, χωρίς ωστόσο να γίνει λεπτομερής συζήτηση για το πακέτο των ιδεών που κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής στην από τις 11ης Σεπτεμβρίου συνάντηση με τους διαπραγματευτές, Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρώφ. Συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα υπάρξει στις προσεχείς εβδομάδες με ξεχωριστές  συνάντησεις του κ. Νίμιτς με τους πρέσβεις των δυο χωρών προκειμένου να εξετασθούν λεπτομερώς οι απαντήσεις Αθήνας και Σκοπίων στα όσα κατέθεσε με το πακέτο ιδεών στις 11 Σεπτεμβρίου. Μετά από αυτές τις διαπραγματεύσεις που αναμένονται να ολοκληρωθούν μετά το δεύτερο 15ημερο του Οκτωβρίου -αυτή τη φορά- διπλωματικές πηγές εκτιμούν ο ειδικός διαμεσολαβητής το πακέτο των προτάσεων που θα καταθέσει θα είχει δεσμευτικό χαρακτήρα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μελέτης (αποδοχής ή απόρριψης) και από τα δυο μέρη. Και σε αυτή την  περίπτωση η Αθήνα αν δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα περί μακεδονικής ταυτότητας και πώς θα εκφράζεται αυτό στα διαβάτηρια, στο εσωτερικό στην χρήση δημοσίων εγγράφων, στην διεθνή χρήση όρων, δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μετακίνηση από τις ήδη εκφρασμένες θέσεις της, όπως αυτές απορρέουν και σχηματίστηκαν μετά και το ελληνικό βέτο.  

 Η 40λεπτη συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις, όπως ειπώθηκε και από τις δύο πλευρές έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ήταν «καλή και εποικοδομητική» και προ πάντων φιλική  με την αμερικανίδα υπουργό των εξωτερικών να τονίζει αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία και μάλιστα το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο για τα σενάρια που θέλουν τους αμερικανούς να έχουν εκπονήσει σχέδιο για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αυτό τουλάχιστον προσπαθούσαν μετ επιτάσεως να περάσουν στους διαδρόμους και τα πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους… διπλωματικές πηγές έλεγαν στην  «Α» ότι «ο δρόμος μέχρι την αμοιβαία κοινά αποδεκτή λύση αφενός περνά μέσα από την εσωτερική κατάσταση των Σκοπίων και την έντονη διχογνωμία που υπάρχει και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πολύ προσεχές μέλλον…».

ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

 Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε αυτές της μέρες και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, Γ. Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει χθες την Παρασκευή στην πρώτη συνεδρίαση του νέου προεδρείου στην έδρα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο οι 8 στόχοι της χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ, οι διεθνείς εξελίξεις σε περιοχές έντασης (Καύκασο-Πακιστάν- Μέση Ανατολή), καθώς και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Χιλής, της Φιλανδίας, του Παναμά, της Γουατεμάλας, της Σερβίας, του Ιράκ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, της Μογγολίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτελούμενη από επικεφαλής αρμοδίων οργανισμών, ενώ παρέμβαση στην συνεδρίαση έκανε ο Κεμάλ Ντερβίς, επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πέρα από την συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συμμετείχε την Πέμπτη στις εργασίες της 4ης ετήσιας συνάντησης της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον (Clinton Global Initiative), η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την 63η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στα βασικά θέματα της φετινής συζήτησης βρέθηκαν η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια υγεία, η εξάλειψη της φτώχειας, παράλληλα με την εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η τελετή έναρξης των εργασιών της συνεδρίασης έγινε την περασμένη Τετάρτη στο μουσείο Μοντέρνας τέχνης (ΜΟΜΑ) στο Μανχάταν, όπου και παραβρέθηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Συνάντηση επίσης είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς σε πολύ φιλικό κλίμα με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, όπου συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Παπανδρέου, μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε ότι «στηρίζει την προσπάθεια της Σερβίας να παραπέμψει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, μια  πολύ σημαντική απόφαση», όπως χαρακτηριστικά είπε, «που πρέπει να λάβει ο ΟΗΕ σε ένα ψήφισμα που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εκτόνωση και στο διέξοδο από την κρίση στα Βαλκάνια, γύρω από το Κόσοβο. Είναι σίγουρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία από έναν άνθρωπο, τον Μπόρις Τάντιτς, με ιδιαίτερη αξιοπιστία». Πάντως ατύπως η ελληνική κυβέρνηση διεμύνησε ότι σιωπηρώς αναγνωρίζει υα διαβατήρια του Κοσυφοπεδίου…  

Ο κ. Παπανδρέου κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, καθώς επίσης και με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Δημήτριο, ενώ σήμερα Σάββατο αργά το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) θα μιλήσει σε ομογενειακή συγκέντρωση στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.