Ένα ακόμα "πακέτο δέσμης ιδεών" κατέθεσε σήμερα (08.10.2008) ο ειδικός προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. κ. Μ. Νίμιτς προς τις δυο χώρες (Ελλάδα-Σκόπια) σε κοινή συνάντηση που είχε  στην έδρα του ΟΗΕ με τους δυο πρέσεβεις σήμερα το πρωί στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης). Από όσα δήλωσε {βλ.παρακάτω απόσπασμα ΔΕΣ ΤΟ  VIDEO  live ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ}   ο κ. Νίμιτς μετά την κοινή συνάντηση -και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Greek American News Agency- αυτό που προκύπτει είναι πως η "νέα" πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή κινείται πιο κοντά στις θέσεις των Σκοπίων αφού ήδη άρχισαν οι πρώτες διαρροές σε ΜΜΕ των Σκοπίων για την νέα δέσμη ιδεών που έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το δεύτερο σημείο που αξίζει να σημειωθεί και να κρατηθεί είναι ότι όπως είπε "δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα" ωστόσο θα περιμένει τις απόψεις των δυο χωρών σε δυο με τρεις εβδομάδες αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου".


-ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΙΜΙΤΣ!

-ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ιδού τι είπε εκπρόσωπος του McCain την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου σε ειδικό forum που οργάνωσε το "κέντρο στρατηγικής και διεθνών σπουδών" -Center for Strategic and International Studies- στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση οργανώθηκε  στα πλαίσια του ‘New Democracies Project' ένα forum με τίτλο "Νέοι σύμμαχοι και νέα Αμερικανική διοίκηση: Προτεραιότητες για την Αμερικανο-ευρωπαϊκή προσέγγιση" – ‘New Allies and the New U.S. Administration: Priorities for CEE-U.S. Relations'. Παρακάτω το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, η Agenda  και το σχετικό Video από την συζήτηση μαζί με τα δικά μας κρίσιμα καυτά ερωτηματικά για την "οργανωμένη ομογένεια" και το Ελληνικό Lobby.  

 

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι η τέταρτη και μάλλον τελευταία δέσμη ιδεών που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς προς τις δυο χώρες χτές μετά την κοινή συνάντηση που είχε με τους κ. Δημητρώφ και Βασιλάκη. Οι παγίδες της πρότασης Νίμιτς κρύβονται, στα ειδικά έγγραφα, 347/ του 1997  στα οποία παρέπεμψε ο κ. Νίμιτς,  έγγραφα   που έχει καταθέσει η κάθε χώρα, και εν προκειμένω τα Σκόπια κατά την ένταξη τους στον ΟΗΕ. Σε αυτά τα  διεθνούς αποδοχής  κείμενα η κάθε χώρα έχει το δικαιώμα αυτοπροσδιορισμού –και η Ελλάδα το έχει δεχτεί αυτό ήδη από το 1993-, οπότε σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα οι Σκοπιανοί θα μπορούν να ονομάζονται Μακεδόνες και θα έχουν ως γλώσσα την λεγόμενη Μακεδονική.  Μια τέτοια εξέλιξη η Αθήνα σήμερα  δεν πρόκειται να την δεχθεί σε καμία περίπτωση, όπως σαφώς έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα το "νέο πακέτο" προτάσεων η Ελλάδα το μελετά με προσοχή και το  συζητάει χωρίς να κάνει κρίσεις ή σχόλια -προς το παρόν- για την ουσία του περιεχομένου. Η τελική θέση της χώρας επί των συγκεκριμένων προτάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από την επιστροφή του κ. Βασιλάκη στην Αθήνα και μετά από συνάντηση που θα γίνει υπό τον Πρωθυπουργό. Εξέχων μέλος της πολιτικής σκηνής  και έμπειρος διπλωμάτης έλεγε στο Greek American News Agency πως   "αν στα αλήθεια το νέο πακέτο "προτάσεων-σκέψεων-ιδεών" βρίσκει έδαφος συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κινείται προς το συμφέρον των πάγιων Ελληνικών θέσεων -από τις οποίες προς το παρόν η χώρα όπως έχει δηλώσει ο  Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής " η Ελλάδα δεν μετακινείται"- και όντως  φέρνει  πράγματι κάτι  διαφορετικό αλλά, όχι άλλο συμβιβασμό ή κάτι άλλο που θα υποκρύπτει σκοπιμότητα και στο βάθος συμβιβασμό, τότε θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών  προκειμένου να εξτάσει τα "νέα δεδομένα" όπου και αν υπάρχουν για την οριστικοποίηση της Ελληνικής θέσης προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία" Πληροφορίες του Greek American News Agrency αναφέρουν ότι και το νέο πακέτο προτάσεων δεν απέχει πολύ από το αμέσως προηγούμενο στο οποίο η Αθήνα δεν έχει απαντήσει καν  επισήμως αφού απέχει πολύ από τα ελληνικά συμφέροντα.      Το "μυστικό"   ωστόσο της  σημερινής κατέθεσης "ιδεών και προτάσεων" πίσω από τις δηλώσεις  του ειδικού διαμεσολαβητή των Η.Ε.  για την οριστική διευθέτηση του ζητήματτος κρύβεται στα λεγόμενα "ψιλά γράμματα" των διεθνών κειμένων-στο οποίο και παρέπεμψε ο κ. Νίμιτς-  που υποβάλλουν τα υποψήφια κράτη-μέλη του ΟΗΕ και σύμφωνα με αυτά γίνοται δεκτά ως μέλη του οργανισμού (Terminology Bulletin No 347).

Η Αθήνα επιδιώκει μια σαφή και ξεκάθαρη λύση με μια ονομασία για διεθνή και εσωτερική χρήση κάτι που τα Σκόπια εξακολουθούν να απορρίπτουν. Για να γίνει δεκτή η πρόταση Νίμιτς θα πρέπει να προηγηθεί δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.    Θα πρέπει να τονιστεί επίσης,  ότι η εκδοχή αυτή με το όνομα «Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας» ως λύση και μάλιστα τελική, υπήρχε εξ αρχής σε όλα τα σχέδια προτάσεων του κ. Νίμιτς άρα η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και την συζητά.  Το θέμα είναι  η διάσταση απόψεων στα Σκόπια και οι ενδεχόμενες εσωτερικές προστριβές που θα προκαλέσει τυχόν δημοψήφισμα ή απόφαση για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας κάτι που δημιουργεί εντάσεις στη γειτνονική χώρα.   Η Ελλάδα όπως κατ επανάληψη έχει δηλώσει η Ελληνίδα υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είναι ανοιχτή στο θετικό διάλογο, το πρόβλημα όμως υπάρχει με την πλευρά των Σκοπίων λόγω της ανοιχτής διάστασης μεταξύ του μετριοπαθούς προέδρου Τσεβερκόφσκι και του σκληροπυρηνικού πρωθυπουργού Γκρούεφσκι.  Οι δυο πρέσβεις παρέλαβαν την πρόταση Νίμιτς αλλά διπλωματικοί κύκλοι και των δυο χωρών στο μόνο που φαίνεται να συμφωνούν είναι  ότι υπάρχει ακόμα  δρόμος  μέχρι την τελική έκβαση της 17χρονης εκκρεμότητας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Ένα είναι σίγουρο ότι λύση πριν τις αμερικανικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει παρά τις όποιες πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα ο οποίος εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα και δνε αποκλείεται αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Νομεβρίου το θέμα να αναζωπυρωθεί κάτω από άλλες συνθήκες. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η πλάστιγκα αυτή τη φορά  θα γύρει ύπερ της Ελλάδας ή θα επαναληφθεί ένα ακόμα βήμα υπερ των  Σκοπίων όπως ακριβώς συνέβη λίγες μέρες μετά την εκλογή του G.  Bush.   

 ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ: ότι ο Αμερικανικός παράγων ενδιαφέρεται -γι αυτό και παρακλουθουθεί το ζήτημα από κοντά -το ίδιο στενά, διότι οι εκλογές όποιον και αναδείξουν στην ηγεσία της χώρας η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει σαφής και ξεκάθαρη: Τα Σκόπια πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ πάση θυσία! Αυτό δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ FLASH 9.61 ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΔΗΜΗΤΡΩΦ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΝΙΜΙΤΣ

 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ιδού τι είπε εκπρόσωπος του McCain την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου σε ειδικό forum που οργάνωσε το "κέντρο στρατηγικής και διεθνών σπουδών" -Center for Strategic and International Studies- στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση οργανώθηκε  στα πλαίσια του ‘New Democracies Project' ένα forum με τίτλο "Νέοι σύμμαχοι και νέα Αμερικανική διοίκηση: Προτεραιότητες για την Αμερικανο-ευρωπαϊκή προσέγγιση" – ‘New Allies and the New U.S. Administration: Priorities for CEE-U.S. Relations'.

Στο forum συμμετείχαν οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής, των Obama και McCain. Το New Democracies Project διευθύνεται από το ίδρυμα CSIS και τον Πολωνό Janusz Bugajski (ο οποίος δραστηριοποιήθηκε ενεργά σε θέματα ευρωατλαντικής συνεργασίας και υποθέσεων, όπως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, η "απομόνωση" της Ρωσίας, από την υπόλοιπη Ευρώπη κ.λ.π.


Στο forum συμμεχτείχαν οι παρακάτω ομάδες:
Hungarian American Coalition, The FYROM lobby so-called ‘United Macedonian Diaspora', American Polish Forum, American Friends of the Czech Republic, Friends of Slovakia, Georgian Association, Lithuanian American Community, National Albanian American Council, Ukrainian Congress Committee of America, American Hungarian Federation, Bosniak American Advisory Council for Bosnia and Herzegovina, the U.S.-Ukraine Foundation, Joint Baltic American National Committee, Estonian American National Council, American Latvian Association, Lithuanian American Council, and Foundation for Democracy, Liberty, Culture from Romania.

Το forum χρηματοδότησαν: 1. the Skopian Lobby outfit called ‘United Macedonian Diaspora', 2.American Polish forum, and 3. Hungarian American Coalition. The main organizer for this forum was the CSIS under Janusz Bugajski.

Ο Bugajski άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, με την υπόμνηση ότι, στην Αμερική ζουν 22 εκ. άνθρωποι που κατάγονται από την Ευρώπη (Πολωνοί, Τσέχοι, Ούγγροι, Ρουμάνοι κ.λ.π. -ξέχασε να αναφερθεί στους Έλληνες φυσικά!). Τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ανερχόμενη δύναμη, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, από τους υποψήφιους προέδρους.


Κατόπιν το λόγο πήρε η σύμβουλος του McCain, Kori Schake, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ρωσίας και δεν μίλησε αρχικά για την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, ο "Σλαβομακεδόνας" Meto Koloski, τι ρώτησε;

‘At the Bucharest Summit, two precedents happened, Skopia was blocked into NATO by Greece over the name unilaterally and the rest such as Germany and France did not support Georgia or Ukraine into NATO. What is the McCain position on this?

Ποιά είναι η θέση του McCain, δηλαδή σχετικά με το βέτο της Ελλάδας, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Η Schake απάντησε ‘McCain favors Ukraine, Georgia, and Macedonia (έτσι την αποκάλεσε) into NATO to create stable, fledging democracies.NATO creates stability. Τhis will strengthen their democracies.
Ξαναρωτήθηκε από το λομπίστα των Σκοπίων Joe Foley, που εκπροσωπούσε τη "National Croatian Federation", και την "United Macedonian Diaspora".

"how Croatia and Albania were accepted into NATO while Greece unilaterally vetoed Μacedonia to NATO while Greece rejected two names by Nimetz before the Bucharest Summit and that his friends from the Defense Department noticed a large Russian military purchase of Greece If this is true and with Russians benefiting from this. What is the campaign's view.?

Δηλαδή, γιατί δέχθηκε το ΝΑΤΟ το Ελληνικό βέτο και …. ότι οι φίλοι του από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ τον πληροφόρησαν, ότι η Ελλάδα, πραγματοποίησε μια μεγάλη αγορά όπλων από τη Ρωσία! Ρώτησε αν αληθεύει κι αν οι Ρώσοι επωφελούνται από αυτήν!!!

Η Schake απάντησε: " It is unfortunate that Greece blocked Macedonia into NATO. I think it would be a friend and ally of the USA if Greece accepted them. It would be self-interest for the U.S.A.. The Greeks ought to move on. Greece is not a back-door Trojan horse into NATO for Russia."

ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο εκπρόσωπος του Jamestown Foundation επιτέθηκε φραστικά στην Ελλάδα, για τον αγωγό Burgas-Alexandropouli. (!!!!!)

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Philip Gordon εκπρόσωπος του Obama. Στο θέμα των Σκοπίων, είπε: " Senator Obama is a cosponsor of S.Res. 300. He said how it does say that country refrain from spreading propaganda in a place where it's known to take place. He said how the countries involved should find a solution. There is no other way around this. This is not stabilizing. The only way out of this is to talk over the name. I would encourage the process for this."

Meto Koloski told the forum how his group's biggest issue is the name issue of Macedonia with Greece. He said it's unacceptable how one member state in NATO blocks the country. He gave recommendations to the next US Administration. The Skopian lobby is pushing an alternative to the Burgas-Alexandropoli pipeline. He says this route lacks support or funding. The pipeline they are proposing is from Bulgaria-Skopia-Albania. The second is they are proposing an East-West highway from Durres, Albania-Skopia-to Bulgaria to bypass Greece. They are pushing Skopia into the Black Sea Region cooperation group which Greece is a member. He cited how Skopia is a net exporter of security and is helping U.S. against terrorism, political Islam, etc. The last issue he spoke of concern was for the rights of minorities in Greece, Serbia, Bulgaria, including the Macedonian minority. A lady from the Lithuanian organization asked what name they favor. Meto replied that he favors only ‘Macedonia'. He gave an example of the country of Georgia, state of Georgia. He gave how there is a province in Belgium called Luxembourg and a country called Luxembourg. He said how ‘Macedonians' have a right to self-determination.

The Greek Embassy led by Panayiotis Giotopoulos responded to Meto's allegations by saying how they are talking to FYROM over the name issue. He also said how FYROM is inventing minorities and gave a quote how nationalism is like a cheap drunk which can be toxic.

Meto gave a reply how his family is from Greece and we're discriminated in Greece. He said his family comes from Thessaloniki.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ BLOG ΤΑ ΧΑΛΙΑ (ΜΑΣ) ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ!

ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΝΤΖΕΝΤΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ,  ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEO

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (για να μαθαίνουν οι δικοί μας Lobbyστες)

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ)  ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ

-Πού ήταν οι δικοί μας Lobbyστες "Μανατος & Μανάτος" ;

-Πού ήταν το περιβόητο AHI και ο  αεκίνητος κ. Λαρυγγάκης που μόνο επιστολές ξέρει να στέλνει… Επιστολές που δυστυχώς ουδείς πλέον στην Αμερική παίρνει σοβαρά; (για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους επιτέλους)!

-Πού ήταν τα "οργανωμένα"  τμήματα εθνικών θεμάτων της Παμμακεδονικής; ( δεν αναφερόμαστε στην κ. Νίνα Γκατζούλη)  για  το άλλο συνάφι που τρέχει μόνο για τις φωτογραφίες είναι το ερώτημα ώστε να παρέμβει και να  δώσεις τις κατάλληλες απαντήσεις;

-Πού είναι όλοι αυτοί οι δεκάδες  Ελληνοαμερικανικοί Οργανισμοί που τους συναποτελούν οι ίδιοι και ίδιοι εδώ και 35 χρόνια να δώσουν το δυναμικό παρών. Να παρέμβουν και με στοιχεία να κλείσουν τα στόματα της προπαγάνδας;  

-Πού είναι οι  τα μέλη άλλων διάσπαρτων  εθνικών επιτροπών στους "μεγάλους" (ή έστω μικρούς ιστορικούς)  Εθνικοτοπικών Συλλόγων  που έχουν το θράσος οι προέδροι τους  να αυτοαποκαλούνται "ηγέτες" και να εκπροσωπούν τον Ελληνισμό της Αμερικής; 

-Πού είναι ο πολύς κ. Μανόλης  Βεληβασάκης (αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος δια βοής παρακαλώ)  του διαλυμένου Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου  και η "ομάδα"   που χρυσοπληρώνει για να τον προβάλλει;

-Πού είναι η  επίσης χρυσοπληρωμένη ομάδα του άλλου μεγάλου βεζύρη της Ομογένειας κ.Θεόδωρου Σπυρόπουλου συντονιστή του ΣΑΕ Αμερικής, που μόνο ίντριγκες, διαχασμούς  -στην Ομογένεια έχει φέρει όπου και αναμείχθηκε όπως με την παρεμπόδιση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ-  και δολοπλοκίες εναντίον του  Σ. Ταμβάκη ξέρει να σχεδιάζει και να υποσκάπτει κάθε άλλον που εργάζεται εθελοντικά και ανιδιοτελώς  πράγματι για τον Ελληνισμό;  

-Πού είναι η κ. Νάνσυ Μπίσκα η πρόεδρος του Μακεδονικού Κέντρου Σπουδών (μιας και την εκλέξανε και την έκαναν δημόσιο πρόσωπο της Ομογένειας -άρα υπόκειται στην ανοιχτή κριτική πλέον-  αναγάγει σε παράγοντα…εκεί καταντήσε ο Ελληνισμός;…) να εμφανιστεί με την πληρθωρική της παρουσία για να δώσει τις απαντήσεις που πρέπει;  

-Πού είναι η επιτροπή εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ;

-Πού είναι όλοι εκείνοι που κόπτονται για τα δίκαια του Ελληνσιμού και είναι  "δυο φορές έλληνες από τους έλληνες στην Ελλάδα" να εμφανιστούν  σε αυτά όλα τα fora για να παρέμβουν και να δώσουν απαντήσεις; 

Το γράψαμε, και θα το γράψουμε -και έτσι θα συνεχίσουμε- αν δεν υπάρξει:

1.Σχέδιο με βάθος χρόνου.  2.Μακροπρόθεσμη στρατηγική  3.Συντονισμός δράσης και σε κάποια θέματα σοβαρή επαγγελματική δουλειά από εταιρίες Αμερικανικών συμφερόντων, ώστε να αποφεύγονται και οι σκόπελοι της νομιμότητας -γιατί ως γνωστόν οι  εθνικοτοπικοί οργανισμοί non-profit organization με status 501-C-3  δεν μπορούν να κάνουν Lobby, 4. Συνεργασία μεταξύ των φορέων σε Αμερική και Ελλάδα,  5.Γέφυρα επικοινωνίας με την Ελλάδα και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, 6.Συνεργασία  σε επίπεδο αντίστοιχων ΜΚΟ 7. Συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα και ιδρύματα (αμερικανιστί) ελληνικά Think Tank,και τέλος 8. Ενιαίο συντονιστικό όργανο και ομπρέλα με έδρα την ΝΥ,   ουσιαστική πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει.     

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ  Μ. ΝΙΜΙΤΣ 08 10 2008 ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ  

«We had a meeting today between the two sides, Ambassador Vassilakis and Ambassador Dinitrov and Mr. Protoger. I met with each of them, yesterday afternoon, evening as well, and we had a full discussion, of the negotiations, where we are, and I did give them today a new set of my ideas for a solution and they will take them back to their capitals – they require careful study – and we will continue the dialogue on that basis.

 

I ‘ll answer any questions you have».

 

Q.: Did you give them any deadline to answer?

 

«I didn't give them any deadline. We talked about having some communications in a couple of weeks. I think it takes a certain amount of time for governments to review this type of issues, so I think the time element is not as important as careful study and hopefully some good reactions».

 

Q.: […]

 

«You know, I ‘ve seen some reference to the "last proposals". That these will be my last proposals, final proposals; I don't think a mediator is in a position to throw down an ultimatum and say "this is it". I don't do that. I don't think it is appropriate to do that. I will say this: I ‘ve been in this role for about, almost ten years, since 1999, and before that I was the mediator for the interim agreement in ‘94, so I' ve spent somewhere between ten and fifteen years on this issue and during that time I've talked to many, many people, to very excellent negotiators from both sides, ministers, Prime ministers, Presidents and I think I have heard and discussed almost every side of this issue. So, my ideas are based on a lot of thought and consideration of what might be a reasonable settlement and in my view (they) represent an honorable, dignified, workable proposal for a settlement. Obviously it's up to the two sides to consider from their national interest and their policy point of view what's right for them».

 

Q.: It sounds like a swansong. The end of the road…

 

«I don't believe it ends of the road. These are two nations that live next to each other, neighbors for years, they are going to be neighbors for many years to come, this is an issue that should get settled and it will be very nice if it gets settled soon. I think this is a good basis for a settlement. But there is no end of the road in this type of things».

 

Q.: What was the proposal about? Was it about the name? About ethnicity? About everything? Does it include a double formula for the name issue?

 

«I'm not going to tell you what's in the proposal. I think it is a basis for a settlement – in my view –  of the issue…»

 

Q.: Do you think that the name ‘ Northern Macedonia ' is a good name?

 

«This is for you to say».

 

Q.: […] other what names in your proposal?

 

«I am not going to tell you what's in it. For me it's something for the parties to think seriously about as a basis for a settlement. I am convinced they will, I think they will take it seriously».

 

Q.: Do you think you can bridge the gap now?

 

«The decision of bridging the gap comes from the parties. As I said, I think I gave them some ideas that in my view are a dignified and workable settlement».

 

Q.: […] does this mean on the phone or do you expect them to come back. And secondly, with all due respect to the other side, there is evidently some difference of opinion between the two power centers, Prime Minister and President. Does this inhibit your effort?

 

«On the modalities going forward I'm always in touch with my colleagues here and I'll do what is best on the circumstances. We sometimes talk on telephone, we sometimes have meetings like this, we sometimes have separate meetings, sometimes I go to the region, it depends on what is useful at the particular time. So, that ‘s up on the air. We all decide that mutually whatever the two sides and I find the most useful way of going forward. The internal issues in one of the countries you are referring to, not something that, you know, affects me. It's an internal matter and my job is to deal between two nations, two members of the United Nations and I think we have been effective doing that. Internal issues I'm not get involved in and I'm trying to avoid».  

 

Q: […] before the meeting you talked with Mr. Daniel Freed?

 

«No»

 

Q: Yesterday maybe?

 

«No»

 

Q: […] you mentioned a set of ideas…proposal…what are you talking about now?

 

«Well, I refer them as a set of ideas, you can use whatever word you want in whatever language, you know, you want to use it».

 

Q: What happens if they reject this and just they don't want to agree. Does this go for ever or you become Solomon?

 

«First, I'm not Solomon. Solomon was a king and he gave orders…I ‘m not a king, I don't have authority, I'm a mediator and what happens in the future is up to the parties. Obviously the best future will be to settle this now and get on with some positive things in the region. The future will take care of itself. I don't worry about the future. Thanks very much».

 

Ανακοίνωση Γ. Κουμουτσάκου

«Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του κ Νίμιτς με τους διαπραγματευτές για το ζήτημα της επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

"Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλλει", συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει τονίζοντας την "ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας για οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει εφικτό".

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΤΥΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ ΚΑΙ  ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΜΙΤΣ

 

Μακεδονία ολίγον «βόρεια»
Ελευθεροτυπία –
Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δεν απομακρύνθηκε ούτε εκατοστό από την αρχική πρότασή του περί διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ, με παράλληλη διατήρηση

 

Ενιαία θέση ψάχνουν τα Σκόπια
Ελεύθερος Τύπος – 5 Οκτ. 2008
Αναμένοντας την τελική πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ προετοιμάζουν την άμυνά τους,

 

Ασκοπο πέρα – δώθε για τα Σκόπια
Έθνος – 6 Οκτ. 2008
Υποκριτική «κινητικότητα» και πάλι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από το ΝΑΤΟ η έκθεση προόδου αναφορικά με την

 

«Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» η πρόταση Νίμιτς
Η Καθημερινή –
Στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατέθεσε χθες τη

 

Ενημερώνει για την πρόταση Νίμιτς η Ντόρα Μπακογιάννη
Η Καθημερινή –
Τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατία και τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενημερώσει η κ. Μπακογιάννη για το σχέδιο Νίμιτς. Την πολιτική και πολιτειακή

 

"Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" προωθεί ο Μάθιου Νίμιτς
Newsnow –
Νέα δέσμη ιδεών για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κατέθεσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς προς τους πρεσβευτές

 

Πρόταση-εκδοχή διπλής ονομασίας
Η Καθημερινή – 7 Οκτ. 2008
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι ξεχωριστές συναντήσεις του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της
Επί της ουσίας διπλή
Ελευθεροτυπία – 7 Οκτ. 2008
Με πολλά αρνητικά στοιχεία -αν όχι δυσμενή για τις ελληνικές θέσεις- αναμένεται να είναι η νέα πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ,
«Ωρα μηδέν» για πρόταση Νίμιτς
Η Καθημερινή – 7 Οκτ. 2008
Μέσα σε περιβάλλον, το οποίο, όπως διαμορφώνεται από πλευράς Σκοπίων, δεν αφήνει περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, ανοίγει σήμερα τα μεσάνυχτα,
Αμερικανική μομφή στον Γκρούεφσκι
Ελεύθερος Τύπος – 5 Οκτ. 2008
Αύριο, μία μέρα πριν από τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη,
Χωρίς περιθώρια αισιοδοξίας η νέα πρόταση Νίμιτς
Έθνος – 6 Οκτ. 2008
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για άρση του αδιεξόδου, αναμένεται αύριο να παραδώσει στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ο Μ. Νίμιτς τη νέα
Τελική πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ
Η Καθημερινή – 4 Οκτ. 2008
Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Αθηνών – Σκοπίων ολοκληρωμένο πακέτο για τη λύση του προβλήματος Εν αναμονή της ολοκληρωμένης
Παράθυρο διπλήs ονομασίαs
Έθνος –
Με ένα νέο «πακέτο ιδεών», το οποίο ικανοποιεί τη θέση της κυβέρνησης για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, προτείνοντας το «Δημοκρατία της Βόρειας
Θετική υποδοχή των νέων ιδεών του Μ. Νίμιτς
Η Καθημερινή –
Με κατ' αρχήν θετική αντίδραση υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση τη νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της
«Πακέτο» με διπλή ονομασία και χωρίς χρονοδιάγραμμα
Nαυτεμπορικη –
Νέο «πακέτο ιδεών» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπέβαλε χθες σε Αθήνα και Σκόπια, στην κοινή συνάντησή του, χθες, με τους διαπραγματευτές των δυο
Τορπίλες Γκρούεφσκι
Ελεύθερος Τύπος – 6 Οκτ. 2008
Παρά την επιμονή του πρωθυπουργού των Σκοπίων στη διπλή ονομασία, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς είναι έτοιμος να καταθέσει με κάθε
Τίτλος: Νέα πρόταση για τη FYROM
Αγγελιοφόρος –
ρόταση – πακέτο μιας μορφής διπλής ονομασίας με βασικό στοιχείο την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» παρουσίασε χτες ο διαπραγματευτής του OΗΕ,
''Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας'' πρότεινε ο Νίμιτς
Οικονομία –
Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πρότεινε τελικά ο Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM, στη χθεσινή συνάντησή τους στη Νέα
Διπλή ονομασία με εθνότητα και γλώσσα
Ελευθεροτυπία –
Την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κατέθεσε προς την κατεύθυνση συμβιβασμού μεταξύ των δύο χωρών ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς,
Η Μπακογιάννη ενημερώνει για την πρόταση
Έθνος –
Οι εξελίξεις στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ επιταχύνονται, μετά το νέο «πακέτο ιδεών» που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς στις δύο πλευρές, με κεντρικό σημείο
Πρόταση-εκδοχή διπλής ονομασίας
Η Καθημερινή –
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι ξεχωριστές συναντήσεις του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της
Πρόταση Νίμιτς
Flash.gr –
Επαφές με τους διαπραγματευτές Ελλάδος και Σκοπίων θα έχει αργά απόψε στη Νέα Υόρκη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να
Νέα πρόταση Νίμιτς-Άγνωστο το περιεχόμενο
Newsnow –
Νέα πρόταση παρουσίασε στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σήμερα, από τη Νέα Υόρκη, ο Μάθιου Νίμιτς, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της
Μικραίνουν τα περιθώρια λύσης στο Σκοπιανό
Nαυτεμπορικη –
Eλάχιστα είναι τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και
Δεν καταργείται το συνταγματικό όνομα
Ελεύθερος Τύπος –
Σε σοβαρό δίλημμα αναμένεται να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση, μετά την αναμενόμενη κατάθεση της πρότασης του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ.
Νέα πρόταση Νίμιτς για ονομασία πΓΔΜ
Capital.gr –
Τη νέα του πρόταση, την οποία δεν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, παρουσίασε τη Τετάρτη ο διεθνής μεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων Μάθιου
Ασκοπο πέρα – δώθε για τα Σκόπια
Έθνος – 6 Οκτ. 2008
Υποκριτική «κινητικότητα» και πάλι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από το ΝΑΤΟ η έκθεση προόδου αναφορικά με την
«Εθνική» σύσκεψη στα Σκόπια για το όνομα
Ελευθεροτυπία – 4 Οκτ. 2008
Με μια θεαματική κίνηση, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι καλεί τη Δευτέρα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΠΓΔΜ κ.
Νέα πρόταση Νίμιτς για την ονομασία αναμένεται εντός της εβδομάδας
Τα Νέα Οnline – 4 Οκτ. 2008
Ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΠΑ για την ονομασία της ΠΓΔΜ από την Τρίτη θα συναντηθεί εκ νέου με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων και θα
Χωρίς περιθώρια αισιοδοξίας η νέα πρόταση Νίμιτς
Έθνος – 6 Οκτ. 2008
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για άρση του αδιεξόδου, αναμένεται αύριο να παραδώσει στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ο Μ. Νίμιτς τη νέα
Τελική πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ
Η Καθημερινή – 4 Οκτ. 2008
Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Αθηνών – Σκοπίων ολοκληρωμένο πακέτο για τη λύση του προβλήματος Εν αναμονή της ολοκληρωμένης
«Ωρα μηδέν» για πρόταση Νίμιτς
Η Καθημερινή – 7 Οκτ. 2008
Μέσα σε περιβάλλον, το οποίο, όπως διαμορφώνεται από πλευράς Σκοπίων, δεν αφήνει περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, ανοίγει σήμερα τα μεσάνυχτα,
Αμερικανική μομφή στον Γκρούεφσκι
Ελεύθερος Τύπος – 5 Οκτ. 2008
Αύριο, μία μέρα πριν από τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη,
Τορπίλες Γκρούεφσκι
Ελεύθερος Τύπος – 6 Οκτ. 2008
Παρά την επιμονή του πρωθυπουργού των Σκοπίων στη διπλή ονομασία, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς είναι έτοιμος να καταθέσει με κάθε
Ενιαία θέση ψάχνουν τα Σκόπια
Ελεύθερος Τύπος – 5 Οκτ. 2008
Αναμένοντας την τελική πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ προετοιμάζουν την άμυνά τους,
Απάντηση στις νέες προκλήσεις Γκρούεφσκι
Ελεύθερος Τύπος – 4 Οκτ. 2008
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπος του
Επί της ουσίας διπλή
Ελευθεροτυπία – 7 Οκτ. 2008
Με πολλά αρνητικά στοιχεία -αν όχι δυσμενή για τις ελληνικές θέσεις- αναμένεται να είναι η νέα πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ,
Σήμερα η νέα πρόταση Νίμιτς
Euro2day –
Κατατίθεται σήμερα από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς η νέα πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα έχει τις πρώτες πρωινές
Τελική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ εισηγείται ο Μ.Νίμιτς σε
Ο Φιλελεύθερος –
Αθήνα: Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα έναντι της τελικής -κατά τα φαινόμενα- πρότασης του Μάθιου Νίμιτς εξετάζεται σε σύσκεψη του πρωθυπουργού
Παραμένει το χάσμα
Ελεύθερος Τύπος – 6 Οκτ. 2008
Άγονο απέβη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, εμμένει στη φόρμα της διπλής ονομασίας.
Ελληνικό «όχι» στη «Βόρεια Μακεδονία»
Τα Νέα Οnline – 5 Οκτ. 2008
Εντείνονται οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς Αθήνα και Σκόπια για λύση στο ζήτημα της ονομασίας «εδώ και τώρα», καθώς μετά την αυριανή συνάντηση με τους
Την Τετάρτη η νέα πρόταση Νίμιτς
DayNews.gr – 7 Οκτ. 2008
Νέο κύκλο συναντήσεων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ξεκινά ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Απόψε το βράδυ, ο κ.
Η τελευταία πρόταση του Νίμιτς;
ephemerida.gr – 6 Οκτ. 2008
Με ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα αργά το απόγευμα στη Νέα Υόρκη,
Ετοιμάζει νέα πρόταση ο Νίμιτς
Euro2day – 5 Οκτ. 2008
Έτοιμος να καταθέσει νέα πρόταση για την ονομασία της FYROM, εμφανίζεται ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, εν όψει της συνάντησης με τους διαπραγματευτές
Νέα τορπίλη Γκρούεφσκι
Έθνος – 3 Οκτ. 2008
Με κορώνες και προκλητικές αναφορές στους «Μακεδόνες» της Βόρειας Ελλάδας και επιμονή στη θέση για «διπλή ονομασία», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι
Διπλή ονομασία ζητεί εκ νέου ο Γκρούεφσκι
Η Καθημερινή – 2 Οκτ. 2008
Την προσεχή Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η νέα συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων για το θέμα
Ζητεί ματαίωση άσκησης στη Φλώρινα
Ελεύθερος Τύπος – 2 Οκτ. 2008
Ως εγγυητής της ηρεμίας στη Φλώρινα επιχείρησε χθες να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι ζητώντας ματαίωση στρατιωτικής εκπαιδευτικής
Σύνθετο… δίλημμα για τον Γκρούεφσκι
Ελεύθερος Τύπος – 1 Οκτ. 2008
Την απάντηση που θα δώσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ν. Γκρούεφσκι στο δίλημμα ανάμεσα στην απόλυτη πολιτική κυριαρχία του στο εσωτερικό και στην πρόοδο

 ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Υ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

 

Nimetz proposal offers hope
Kathimerini, Greece 
Athens yesterday welcomed as “a very good basis for negotiations” a much-awaited proposal by the United Nations mediator in the Macedonia name dispute,

 

Vecer: Matthew Nimitz suggests name, Greece blocks
Focus News, Bulgaria –
New York. I suggested a new package of ideas for a solution to the name dispute, UN envoy in the Greek-Macedonian name dispute Matthew Nimitz said after his

 

Greece Pans 'Double Name' for Macedonia
BalkanInsight.com, Serbia – Oct 8, 2008
08 October 2008 Skopje _ If Macedonia keeps on insisting on the so-called ‘double name’ formula, an expected UN proposal will be “dead”,

 

Mediator suggests Macedonia solution
TVNZ, New Zealand –
A UN mediator presented a new proposal on Wednesday to resolve a dispute between Greece and Macedonia over the former Yugoslav state's name, a thorny issue

 

Macedonia 'Name' Proposal "Offers Hope"
BalkanInsight.com, Serbia – 2 hours ago
09 October 2008 Skopje _ The latest UN proposal for Macedonia’s compromise name is a “good basis for talks”, unnamed sources from the Greek Foreign Ministry

 

Former Yugoslav Republic of Macedonia: UN envoy offers new ideas
UN News Centre –
8 October 2008 – A United Nations envoy tasked with mediating the long-running dispute between Greece and the former Yugoslav Republic of Macedonia over the

 

Fresh Macedonia “Name” Ideas Handed
BalkanInsight.com, Serbia –
08 October 2008 Skopje _ The UN mediator in the Athens-Skopje “name” row, Matthew Nimetz has in New York handed both sides his latest "set of ideas" for

 

Red lines fading
Kathimerini, Greece –
By Stavros Lygeros The latest proposal by United Nations mediator Matthew Nimetz should be judged on the basis of a single criterion: Does it negate the

 

Dnevnik: Republic of Northern Macedonia
Focus News, Bulgaria – 7 hours ago
New York. Macedonia and Greece have received a new proposal from the UN envoy in the name dispute Matthew Nimitz, the Macedonian Dnevnik writes.

 

Athens welcomes new Macedonia name proposal from UN
Earthtimes (press release), UK – 2 hours ago
Athens – Athens on Thursday said it welcomed a new UN proposal to resolve a name dispute between Greece and the Former Yugoslav Republic of Macedonia about

 

New name proposal: North Macedonia
B92, Serbia –
NEW YORK — The UN envoy in the negotiations between Greece and Macedonia over Macedonia’s name, Mathew Nimetz, has submitted a new proposal.

 

Gates urges Macedonia to resolve name dispute
The Associated Press –
OHRID, Macedonia (AP) — US Defense Secretary Robert Gates urged Macedonia on Wednesday to resolve a dispute over its name with neighboring Greece if it

 

Greece: Statement of FM spokesman Mr. G. Koumoutsakos regarding
ISRIA (subscription), DC –
Foreign Ministry spokesman Mr. George Koumoutsakos made the following statement with regard to today's meeting between the Personal Envoy of the UN

 

UN proposes 'Northern Macedonia' as name for Balkan hot spot
Canada.com, Canada – 1 hour ago
ATHENS – A UN mediator has proposed the name Northern Macedonia to resolve a dispute between Greece and its northern neighbour that has blocked Skopje's

 

Mediator proposes 'Northern Macedonia' as compromise in name
Sofia Echo, Bulgaria –
Meeting senior representatives of Athens and Skopje in New York on October 8 2008, United Nations mediator Matthew Nimetz proposed a compromise name for