Άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Επεμβάσεις, παρεμβάσεις, εντολές, διαγραφές, παραιτήσεις συνιστούν κάποιου είδους «παιχνίδι» επικίνδυνων ακροβασιών. Και σ αυτά τα παιχνίδια, κάποιοι – χειρότεροι ισορροπιστές από άλλους- πέφτουν. Πέφτουν από ψηλά. Και πέφτουν άσχημα.

Η είδηση της εβδομάδες λέει ότι μετά την παραίτηση των εισαγγελέων που χειρίζονταν την δικογραφία, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρενέβη και ζήτηση τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπαιδίου . Η είδηση συμπληρώνεται και από τη δημοσιογραφική διευκρίνιση ότι η  κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για Προανακριτική Επιτροπή, εφόσον προκύψουν στοιχεία.

Και αυτή η διευκρίνιση, προκύπτει από το ότι απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο Προανακριτικής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «εφόσον έλθουν στοιχεία από τη Δικαιοσύνη τότε και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό».

 

 

 

Δεδομένου ότι οι άλλες λεπτομέρειες και τα στοιχεία αυτής της εξέλιξης είναι λίγο – πολύ γνωστά, αυτό που έχει ουσιωδώς περιπλέξει τα πράγματα – και ευτυχώς που πήρε την υπόθεση στα χέρια του ο ίδιος ο πρωθυπουργός- είναι το κείμενο της επιστολής παραίτησης των δυο εισαγγελέων και η υπηρεσιακή διαδικασία υποβολής / διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή δεδομένου ότι προκύπτουν  πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Οι δυο αντεισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι όταν έμαθαν ότι με εντολή πρωθυπουργού δεν γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις τους, δήλωσαν ότι «Το θέμα έχει κλείσει. Εμείς ήδη έχουμε εκφράσει τη θέση μας για την έρευνα», πήραν εντολή από τον προιστάμενό τους να μη διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή, και εκείνοι, παρά το ότι έχουν διαφορετική άποψη, είχαν υπηρεσιακή υποχρέωση να συμμορφωθούν.

Γιατί όμως να μην τη διαβιβάσουν; Αυτό θα διερευνηθεί. Αλλά το ρεπορτάζ ισχυρίζεται ότι μετά την εντολή και τη συμμόρφωση, έγραψαν την επιστολή παραίτησης αναφέροντας πως υπάρχουν πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Πως το έγραψαν; Τι λέξεις χρησιμοποίησαν; Γιατί διαγράφηκαν λέξεις και φράσεις από την επιστολή; Ποιους αφορούσαν οι διαγραφές; Και ποια ήταν τα πολιτικά πρόσωπα; Πως τα είχαν αναφέρει; Εκεί, η φημολογία είναι πολύ μεγάλη. Και έχει άμεση σχέση με τις αλλαγές και διαγραφές. Είχαν γράψει τη λέξη «υπουργοί»; Τη λέξη «υφυπουργοί»; Ή τη φράση « Μέλη της κυβέρνησης»;

Θα το μάθουμε κι αυτό, τώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός  πήρε πρωτοβουλίες. Αλλά όλα αυτά, οι επεμβάσεις, οι παρεμβάσεις, οι εντολές, οι διαγραφές, οι παραιτήσεις συνιστούν κάποιου είδους «παιχνίδι» επικίνδυνων ακροβασιών. Και σ αυτά τα παιχνίδια, κάποιοι – χειρότεροι ισορροπιστές από άλλους- πέφτουν. Πέφτουν από ψηλά. Και πέφτουν άσχημα.

Και κάτι άλλο: Ξέρετε τις διαφορές  Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής;

Η απόφαση για Εξεταστική λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής με φανερή ψηφοφορία και πλειοψηφία των παρόντων και τουλάχιστον 120 «ναι». Για Προανακριτική απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 151 βουλευτών, με  μυστική ψηφοφορία. Η έρευνα της Εξεταστικής αφορά γενικά τη διερεύνηση της υπόθεσης. Η Προανακριτική διατυπώνει πρόταση κατηγορίας κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Κι ακόμα: Η Προανακριτική μπορεί να αποτρέψει την παραγραφή ευθυνών που θα διαπιστωθούν αφού είναι η μόνη αρμόδια να εισηγηθεί την παραπομπή κυβερνητικών στελεχών σε δίκη με βάση τη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών. Στο  άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπεται ότι το πόρισμα της Προανακριτικής συζητείται στην Ολομέλεια  που με μυστική ψηφοφορία και με αυξημένη πλειοψηφία αποφασίζει τυχόν παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Αν αυτό δεν γίνει ως το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου( ως τον προσεχή Σεπτέμβριο), απαλλάσσει από κάθε ευθύνη όσους διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης κατά την περίοδο 2004-2007.