Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. 17 Οκτωβρίου 2008.

Του Νίκου Κάτσικα.

Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας η παρουσίαση της ζωής και πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Νίκο Σοφιανό. Ο κ. Σοφιανός αφιέρωσε δεκαετίες της ζωής του, καταγράφοντας με τον κινηματογραφικό φακό, βήμα-βήμα, την πορεία του Μακεδόνα στρατηλάτη σε όλη την γεωγραφική περιοχή που άφησε το στίγμα του: από την Πέλλα έως τις Ινδίες, μέχρι την Αλεξάνδρεια και τα βάθη της Ανατολίας.

 

library-alex.jpgΗ διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Προέδρου ΣΑΕ για την ενημέρωση ανά τον κόσμο για τον βίο του Μεγάλου Αλέξανδρου, του Μέγιστου όπως τον αποκαλούν οι άραβες, όχι μόνο της Ομογένειας, αλλά πολύ περισσότερο των τοπικών κοινωνιών και ανθρώπων του πολιτισμού για τον Μακεδόνα Ηγέτη.

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην σχέση του Αλέξανδρου με την Αίγυπτο, και ειδικότερα με την ομώνυμη πόλη που ίδρυσε. Η ιδιαίτερη σχέση του με την Αλεξάνδρεια, την πόλη που δέχθηκε την σωρό του στρατηλάτη, αποτελεί ακόμα και σήμερα για τους σύγχρονους Αιγύπτιους ένα σημείο που με περηφάνια αναφέρουν.

 

Σε σχετική του δήλωση για την σημαντική αυτή εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης ανέφερε: «Για εμάς τους Αλεξανδρινούς, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι μοναχά μία σημαντική προσωπικότητα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Είναι κάτι πιο βαθύ, που μας συντροφεύει από την μέρα που γεννιόμαστε, που μας προσφέρει κουράγιο, δύναμη και περηφάνια. Στην σημερινή εποχή, που ακόμα και τα αυτονόητα γίνονται αντικείμενο πολιτικής και ιστορικής διαστρέβλωσης, καθήκον μας είναι, με ψυχραιμία και υπομονή, συστηματικά, να μεταφέρουμε την γνώση για τον Έλληνα στρατηλάτη από την Μακεδονία μας, οποίος με την πανανθρώπινη και πολυπολιτισμική πολιτική του, ήταν ο πρώτος που εξάπλωσε και μετέδωσε τον Ελληνισμό και τις αξίες του, στις άκρες της τότε Οικουμένης».

 

tamvakis_alexandreia1.jpgΤην εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ.Γ.Διακοφωτάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας κ.Χ.Κατσιμπρής, ο Γενικός Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Ismail Serageldin, ο Διευθυντής Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Αλεξάνδρειας καθηγητής Μohamed Awad, εκπρόσωποι ελληνικών σωματείων, εκπρόσωποι διεθνών φορέων της πόλης της Αλεξάνδρειας και πλήθος κόσμου.