Δημοκρατία και «Νέα Δημοκρατία»

Αποτελεί παράδοση της συντηρητικής διακυβέρνησης του τόπου να αναδεικνύει γενναίους δικαστικούς λειτουργούς που διασώζουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Από τον Σαρτζετάκη μέχρι τον Ηλία Κολιούση, την Ελένη Σπυροπούλου αλλά και τον Γεώργιο Ζορμπά η ελληνική Δεξιά βρίσκει συχνά απέναντί της δικαστές ή εισαγγελείς που τιμούν τον όρκο τους και αρνούνται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις είτε των διορισμένων προϊσταμένων τους είτε της πολιτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση Καραμανλή τήρησε πιστά την παράδοση. Μόνο σ' αυτό τον τομέα είχε πρόγραμμα και σχέδιο. Αρχικά, σε εποχές άγριας λιτότητας για όλους τους εργαζομένους, ενέκρινε κολοσσιαίες αυξήσεις, και μάλιστα αναδρομικά στους δικαστές για να τους εξαγοράσει. Όταν η ιδιότυπη αυτή δωροδοκία δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, επενέβη απροκάλυπτα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης καταργώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες με τις οποίες δικαστές και εισαγγελείς εξέλεγαν τους προϊσταμένους τους.

Σελ.2

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΥΕΙ Ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σε πολιτική αφασία βρίσκεται ο Καραμανλής

Πολιτική θύελλα ξέσπασε στην κυβέρνηση, που φαίνεται ότι πνίγει τις ελπίδες της για ένα ακόμη κουκούλωμα σκανδάλου στα βαλτόνερα της Βιστωνίδας. Πριν προλάβει να πάρει ανάσα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, που απείλησε σοβαρά το τραπεζικό σύστημα, το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε στη δίνη μιας ακόμη σοβαρής -πολιτικής τώρα- κρίσης. Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας και αντ' αυτού πρωθυπουργεύει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Η αναστάτωση στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι αποτέλεσμα του «παραμάγαζου» που έχει στήσει ο «ευσεβής προσκυνητής» με τον Γιάννη Αγγέλου, παραμερίζοντας τον αρμόδιο υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη.

Σελ. 12 και Σελ. 13

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΡΦΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ …
Τρόμο προκαλεί στην κυβέρνηση για την Προανακριτική

Η στάση των Σανιδά, Καρούτσου είναι η μία πλευρά της κρίσης που σοβεί στη Δικαιοσύνη. Πιο σοβαρή είναι η κόντρα μεταξύ του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του αρμόδιου υπουργού, η οποία έχει μακρά ιστορία. Άρχισε όταν ο κ. Σανιδάς παρέπεμψε στο πειθαρχικό τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων κ. Μπάγια. Ο κ. Χατζηγάκης είχε διαχωρίσει τη θέση του και κάλεσε τους δικαστές να εξετάσουν το θέμα με ψυχραιμία. Η επόμενη αφορμή δόθηκε με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε αρχίσει ανάκριση εν κρυπτώ για τους λειτουργούς που είχαν στείλει την προηγούμενη έρευνα στο αρχείο. Είχε μάλιστα συντάξει και πόρισμα που έβγαζε τους υπουργούς «παραπλανημένους». Στο υπουργείο λένε ότι δεν ενημέρωσε κανέναν, ούτε καν τον Αγγέλου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να καλύψει τον Γ. Βουλγαράκη στη ΔΕΘ και να υποχρεωθεί μετά να τον αποπέμψει. Όλα αυτά όποιος θέλει τα πιστεύει. Το μείζον, όμως, ήταν ότι για το πόρισμά του ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι χωρίς να έχει δοθεί άδεια από την κυβέρνηση.

Σελ. 14 και Σελ. 15

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ
Η κίνηση-ματ του ΠΑΣΟΚ σέρνει ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
 

Οι παραιτήσεις σχολιάστηκαν από το νομικό κόσμο ως πρωτοφανές γεγονός και ως κατάλυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο «καταργημένος» πρόεδρος της Αρχής για το βρόμικο χρήμα και συνταξιούχος εισαγγελέας Γεώργιος Ζορμπάς χαρακτήρισε την παραμονή της δικογραφίας στην Εισαγγελία «πράξη αυθαίρετη και αντισυνταγματική», πρόσθεσε ότι η παραίτηση «είναι γεγονός πολύ σοβαρό και προδήλως πλέον μαρτυρεί πολλά» και κατέληξε με τη διαπίστωση ότι «σήμερα δεν υπάρχει πολίτης σε αυτό τον τόπο που να μη θεωρεί ότι σοβαρότατη αυτή υπόθεση σχετίζεται με πράξεις και παραλείψεις υπουργών». Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έκανε λόγο για «πρωτοφανείς συνθήκες, οι οποίες εξανάγκασαν τους δύο εισαγγελείς σε παραίτηση» και κατήγγειλε ότι «κάποιοι θεωρούν τη Δικαιοσύνη φέουδό τους και τους εαυτούς τους φεουδάρχες».

Σελ. 16 και Σελ. 17

ΘΑ ΣΥΜΠΡΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ;
Το δίλημμα των βουλευτών
 

Πολιτικά, το ερώτημα που τίθεται στους βουλευτές της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι εάν θα συμπράξουν στο να διαμορφωθεί η εφικτή πλειοψηφία των 151 βουλευτών (δεδομένου ότι οι κατηγορούμενοι υπουργοί Δούκας, Μπασιάκος και Ρουσόπουλος δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία), προκειμένου με μυστική ψηφοφορία να αποφασιστεί η συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εγκαταλειφθεί αυτή η πιθανότητα και, έτσι, θα διευκολυνθεί η Ν.Δ. να υπεκφύγει μέσα από μία Εξεταστική Επιτροπή, που κατ' ανάγκη συγκροτείται, με αόριστη εντολή, χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς να διασφαλίζεται ότι δεν θα παραγραφούν τα αδικήματα. Αυτό είναι το δίλημμα στο οποίο πρέπει όλοι, «αντάρτες» και κυρίως η Αριστερά, να δώσουν απάντηση.

Σελ. 18

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
Το πορτρέτα των  πρωταγωνιστών…
 

Ας δούμε με μια συνοπτική ματιά τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών της δικαστικής κρίσης που εξελίχθηκε σε πολιτική καταιγίδα.

Σελ. 19

στο πέταλο
 

Πολλές είναι οι πληροφορίες ότι ο Ρουσόπουλος αβαντάρει πολύ τον Αβραμόπουλο. Και δεν είναι συμπτωματικό ότι στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή -πριν ακόμα ο Καραμανλής στηρίξει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- ο Αβραμόπουλος έσπευσε και έκατσε δίπλα στον Ρουσόπουλο. Η ουσία είναι ότι τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να πούμε το όνομά τους, συνεργάζονται στενά και, από ό,τι φαίνεται, αποδοτικά με τα παπαγαλάκια που διαθέτει ο Αβραμόπουλος για να κάτσει στην καρέκλα της Ν.Δ.

Σελ. 71

στο πέταλο
 

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες έγινε για να μας πείσει ότι κυβερνάει, και για να πειστεί ο ίδιος ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Στο πρώτο απέτυχε οικτρά. Το μόνο που έδειξε είναι ότι δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και άλλος κυβερνάει αντ' αυτού. Για το δεύτερο το μόνο… επιχείρημα ήταν η εξομολόγηση «αισθάνομαι πολύ ισχυρός», που την είπε σαν να ήθελε να την πιστέψει και ο ίδιος. Αισθάνεται, λέει, πολύ ισχυρός. Τόσο που, ενώ μας τον πλασάριζαν ως υπεύθυνο ηγέτη που δεν αντιδρά υπό πίεση, σέρνεται πανικόβλητος πίσω από τις εξελίξεις. Αισθάνεται, λέει, πολύ ισχυρός. Τόσο που καταπίνει αμάσητα τα βαρύγδουπα που είχε ξεστομίσει μόλις πριν από λίγους μήνες εναντίον των Εξεταστικών Επιτροπών, και ζητάει τη διαδικασία που θεωρούσε μέθοδο κουκουλώματος!

Σελ. 72