Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας

Την αφορμή για το σχόλιο που ακολουθεί την είδαμε και τη διαβάσαμε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Ομογενειακό Πρακτορείο Ειδήσεων-Κύπρος (κλικ εδώ http://echo.greeknews.com.cy/ ότι η Εφρέμικη ντροπή δεν έχει όρια) όταν  το θράσος, η εσκεμμένη ή μη συμμετοχή της ελληνικής Πολιτείας και η …γοητεία της αρπαγής ενός «ορθόδοξου» «Κρίσου» και ορισμένων συνεργατών του, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, υπομονής στην προκειμένη περίπτωση των Πολιτών, «πιστών» και «άπιστων». Μεταξύ άλλων διαβάζουμε στην εν λόγω ιστοσελίδα ότι: «Δικαστικός επιμελητής επέδωσε εξώδικο δήλωση στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» με την οποία εμφανίζονται ιδιοκτήτες έκτασης στο Λόφο Φιλοπάππου, αρχικά 70 στρεμμάτων με βάση συμβόλαιο του 1869!!!» 

Το να μη ασχολείτο κανείς με θέματα που άπτονται με την Εκκλησία (ελληνική) και γενικότερα με την ορθοδοξία-παπάδες, ηγούμενους, μοναστήρια κλπ- δεν σημάνει ότι είναι πιστός και δεν θέλει, ανακατεύοντας τα πίτουρα, να τον φάνε οι κότες και να… κολαστεί. Τον «κολασμό», αν μπορούμε να ομιλούμε για κάτι τέτοιο, το έχουν οι πρωτεργάτες των απάνθρωπων σκανδάλων που έχουν επισκιάσει την ελληνική κοινωνία και ολόκληρο τον κόσμο. Το να μην καταπιάνεται κανείς με εκκλησιαστικά θέματα σημαίνει πως, εκτός του ότι αυτά βρωμάνε , υπάρχουν άλλα θέματα πολύ ανώτερης αξίας, όπως τα πολιτιστικά, στα οποία, όπως διαβάζουμε, ο «άγιος» ηγούμενος Εφραίμ προσπαθεί να τα ενσωματώσει στην …αυτοκρατορία του.

 

Βέβαια ο ηγούμενος…πνευματικός άνθρωπος του θεού -τύφλα να 'χει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους- και κάθε άλλος ηγούμενος τέτοιας κατωτέρας ποιότητας τα τερατώδη άλματά του δε τα έχει κάνει μόνος του. Μια ματιά στην ταραχώδη Μονή Βατοπαιδίου αρκεί για να νιώσει κανείς αηδία και αποτροπιασμό.  Αλλά στα εναπομείναντα πολιτιστικά αποθέματα, όπως και το ιστορικό Θέατρο «Δόρα Στράτου», φαίνεται πως ο ηγούμενος της αρπαγής αμή τι άλλο θέλει να μοιάσει και τους προγόνους του.

Δε θα σχολιάσουμε περισσότερο όταν οι μοναστηριακές πράξεις περισσεύουν. Λέμε μόνο πως η σημερινή κοινωνία έχει ανάγκη  μ ό ν ο  από ένα πράγμα: την ανασυγκρότηση-ανοικοδόμηση του Πολιτισμού με ό, τι συνεπάγεται. Αυτός θα αποτρέψει και θα εξαφανίσει κάθε ηγούμενο και κάθε άλλον σφετεριστή και κατεργάρη – εχθρό της κοινωνίας του Πολίτη.

Ασφαλώς και συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια που καταβάλλει το ιστορικό Θέατρο «Δόρα Στράτου» ευελπιστώντας πως θα συνετιστούν ιδιοκτήτες και παπάδες, ας μαζέψουν τις σκιές τους και να αφήσουν το Θέατρο στην ησυχία και στο έργο του.

 

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα – Νοέμβριος 03  2008 

«Προφανώς ο Κύπριος καλόγηρος Εφραίμ έχει ανοίξει ένα καινούριο "ιερό" δρόμο και σε διάφορους  "ατσίδες"  οι οποίοι καθόλου απίθανο να διεκδικήσουν και αυτόν ακόμα τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης με χρυσόβουλα από τον Μεγάλο βασιλέα των Περσών (είχε και αυτός …"δικαιώματα'' αφού την κατέκαυσε)  Το αναφέρουμε αυτό διότι  σήμερα ορισμένοι ιδιώτες διεκδικούν μέρος  του Λόφου του Φιλοπάππου, εκεί όπου υπάρχει το ιστορικό Θέατρο "Δώρα Στράτου." Δημοσιεύουμε δελτίο που μας απέστειλε ο καθηγητής κ. Άλκης Ράφτης Πρόεδρος του Θεάτρου "Δώρα Στράτου"

"Δικαστικός επιμελητής επέδωσε εξώδικο δήλωση στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» με την οποία εμφανίζονται ιδιοκτήτες έκτασης στο Λόφο Φιλοπάππου,  αρχικά 70 στρεμμάτων με βάση συμβόλαιο του 1869. 

Το ιστορικό Θέατρο «Δόρα Στράτου» δεν έχει βέβαια την ιδιοκτησία αλλά μόνο τη χρήση του χώρου από το 1964, μετά από παραχώρηση με εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τώρα το καλούν επί λέξει "να παύσει να διαταράσσει την κυριότητα και νομή μας επί του ακινήτου". 

Εκεί δίνονται οι καθημερινές παραστάσεις του επαγγελματικού μουσικοχορευτικού συγκροτήματος του Θεάτρου όλο το καλοκαίρι, με 2000 αυθεντικές φορεσιές, που τις έχουν παρακολουθήσει 3 εκατομμύρια θεατές. Εκεί λειτουργεί η σχολή χορού το χειμώνα, με πάνω από 500 ενήλικες μαθητές. Εκεί έχουν χορέψει προσκαλεσμένα συγκροτήματα παραδοσιακού χορού από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από όλες τις χώρες του κόσμου. 

Παρακαλούμε όσους εκτιμούν το εθνικό έργο που προσφέρει αφιλοκερδώς από το 1953 το "Ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού", το προπύργιο της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τα ΜΜΕ και προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη. 

καθηγ. Αλκης Ράφτης

Πρόεδρος του Θεάτρου "Δόρα Στράτου"        www.grdance.org

Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της ΟΥΝΕΣΚΟ          www.unesco.org/ngo/cid