Περιφερειακή Συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής

Σίδνεϊ, 2 Νοεμβρίου 2008

 

«Το ΣΑΕ προχωρεί με σταθερά βήματα και στόχους, με δεδομένη την κοινή αντίληψη και ταύτιση απόψεων στις ενέργειες και αποφάσεις μας. Οι περιφερειακές μας συνελεύσεις αποτελούν ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου για εποικοδομητικό και υπεύθυνο λόγο. Για πρώτη φορά οι εισηγητικές προτάσεις και τα συμπεράσματα των συνελεύσεών μας θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο της Ετήσιας Έκθεσης που θα παραδοθεί από το ΣΑΕ στις αρχές του 2009 στην Ελληνική Πολιτεία».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης στην ομιλία του στην Περιφερειακή Συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ. Τόνισε δε ότι ο θεσμός των απανταχού Ελλήνων έχει αποδείξει ότι «δεν έρχεται να αντικαταστήσει κοινότητες, οργανώσεις και ομοσπονδίες, ούτε να υποδείξει στην ομογένεια πως πρέπει να κινηθεί».

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμισή του θεσμού και τις δράσεις που έχουν εκπονηθεί από το 2006, εστιάζοντας στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί  για την Νεολαία, την προώθηση της  Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, όπως και τρόπους εξασφάλισης οικονομικής αυτοδυναμίας του Οργανισμού. Με ικανοποίηση έγινε αποδεκτή η ανακοίνωση ότι το ΣΑΕ αφιερώνει τα δύο επόμενα χρόνια στον Πολιτισμό και την Νεολαία, ενώ το 2009 θα διοργανώσει συνάντηση των ομογενειακών ΜΜΕ, απ΄ όλες τις περιφέρειες. Ο κ. Ταμβάκης εξήρε την προσφορά της Ομογένειας στους Αντίποδες, που  παρόλη τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση από την Ελλάδα δεν έχει χάσει την επαφή με την Πατρίδα, τη γλώσσα μας, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας και μπόρεσε να μεταλαμπαδεύσετε το ελληνικό πνεύμα στην νέα γενιά. Ειδικότερα συνεχάρη τον δραστήριο Συντονιστή της Περιφέρειας, κ. Γιώργο Αγγελόπουλο και το άξιο Συντονιστικό Συμβούλιο, που με όλες τους τις δυνάμεις εργάζονται για ένα ακόμα πιο δυναμικό ΣΑΕ στην Ωκεανία, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, για το καλό του Ελληνισμού.  Αναφερόμενος στη συνεργασία του ΣΑΕ με την Εκκλησία και τα παλαίφατα Πατριαρχεία, ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι αυτή παραμένει αγαστή, όπως και στο παρελθόν και ο στόχος είναι να διευρυνθεί.  «Ως Πρόεδρος του ΣΑΕ, και ως άτομο, χρόνια τώρα έχω συνεργαστεί με θεόπνευστους ποιμενάρχες. Είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω αυτήν την πορεία και να συζητήσω με όποιον χρειαστεί και όποτε θελήσει, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί με αγάπη, για τον Ελληνισμό. Γιατί πιστεύω μου είναι, ότι τα προβλήματα μας μόνο μας ενώνουν και δεν μας χωρίζουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταμβάκης Για την «ψήφο των Αποδήμων» επισήμανε ότι το ΣΑΕ επιθυμεί  να βρεθεί η «χρυσή τομή», με δεδομένη τη θέση που έχει εκφραστεί.  «Δεν αλλάζουμε τους στόχους μας και τις αποφάσεις μας, ακόμα και αν είναι ανηφορικός ο δρόμος. Δεν δεχόμαστε προσωρινές λύσεις, που μπορεί να παγιωθούν και δεν εκφράζουν καθόλου τον απανταχού ελληνισμό», τόνισε ο κ. Ταμβάκης.  Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ μίλησε για τη στάση του θεσμού στην προώθηση των Εθνικών μας θεμάτων, τονίζοντας ότι «το ΣΑΕ σε αυτή την προσπάθεια έχει και θα έχει ρόλο υποστηρικτικό προς την Ελλάδα και την Κύπρο μας, σε άμεση συνεργασία με την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία».   Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Ταμβάκης είχε διαδοχικά συνεργασία με τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας, όπως και με τη Συντονιστική Επιτροπή του νεοσύστατου Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Ωκεανία-Άπω Ανατολής, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τα θέματα που τους απασχολούν και την ανάπτυξη μελλοντικών δράσεων, προς όφελος του Ελληνισμού.