Μιλά σήμερα ο γνωστός δημοσιογράφος για τα μελλοντικά του σχέδια – Ο ίδιος σημειώνει πως εγκαινιάζω μια τηλεόραση στο διαδίκτυο με τίμιες ειδήσεις

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Μετά από 12 χρόνια, η συνεργασία της Κρατικής Τηλεόρασης με τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου διακόπηκε καθώς οι εκπομπές του, «Θεματική βραδιά» και "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" , δεν θα συνεχιστούν την τηλεοπτική σεζόν.

Αν και η επίσημη εκδοχή φέρεται να είναι το υψηλό κόστος των εκπομπών του δημοσιογράφου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα νούμερα τηλεθέασης δεν ήσαν τα επιθυμητά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κούλογλου δέχθηκε πιέσεις να ματαιώσει την προβολή της εκπομπής που προετοίμαζε το τελευταίο διάστημα, με θέμα τη "γενιά των 700 ευρώ". Ο δημοσιογράφος απέστειλε, μάλιστα, επιστολή στον Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης, Δημήτρη Γόντικα, αναφερόμενος στο θέμα της εν λόγω εκπομπής:

«Από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές, λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4,1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΤ-1.

 

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρ' ότι η διοίκηση μου ζήτησε να τη ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κ.λπ.) ξεκινάει από τον Ιούνιο, θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας». Σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου μιλά    στο Greek American News Agency για τα νέα του σχέδια τονίζοντας:

«Εγκαινιάζω την 1η Νοέμβρη μια web -tv, μια τηλεόραση στο διαδίκτυο. Θα περιέχει αξιόπιστες και τίμιες ειδήσεις: οικολογικά νέα, ελληνικές ειδήσεις που δεν θίγονται για πολλούς λόγους, διεθνή θέματα που περνάνε στα ψιλά ή δεν αναφέρονται καθόλου από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, ιδίως της Αθήνας. Η ΤΒ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ θα έχει επίσης έρευνες, ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες. Η πρώτη ταινία που θα παρουσιάσουμε είναι του Μαικλ Μουρ για τις αμερικανικές εκλογές. Θα ξεκινήσουμε επίσης και με ένα επεισόδιο του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» για την προεδρία Μπους, στα πλαίσια ενός μεγάλου αφιερώματος για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Όλα αυτά θα είναι ανοικτά σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου».

Η συνέντευξη

 

Μετά από 12 χρόνια, η συνεργασία σας με την Κρατική Τηλεόραση διακόπηκε απότομα… Σήμερα ποια είναι τα καινούργια σας σχέδια για το άμεσο μέλλον; Μπορείτε να αναφερθείτε αναλυτικά σε αυτά; Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου πόλου εναλλακτικής ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας;

 

«Εγκαινιάζω την 1η Νοέμβρη μια web -tv, μια τηλεόραση στο διαδίκτυο. Θα περιέχει αξιόπιστες και τίμιες ειδήσεις : οικολογικά νέα, ελληνικές ειδήσεις που δεν θίγονται για πολλούς λόγους, διεθνή θέματα που περνάνε στα ψιλά ή δεν αναφέρονται καθόλου από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, ιδίως της Αθήνας. Ένα παράδειγμα: αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει στην Τουρκία η δίκη του παρακράτους. Πρόκειται για το «βαθύ κράτος» που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στα αδιέξοδα του Κυπριακού. Είναι ένα μεγάλο τεστ για τον Ερντογάν και την πορεία της γειτονικής χώρας και φυσικά θα επηρεάσει πολύ και την δική μας κατάσταση: για φανταστείτε αν όλα αυτά τα οπλικά συστήματα που αγοράζουμε τα είχαμε κάνει σχολεία ή νοσοκομεία. Κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις, αλλά άντε βρείτε τη.

 

Η TV ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ θα έχει επίσης έρευνες, ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες. Η πρώτη ταινία που θα παρουσιάσουμε είναι του Μαικλ Μουρ για τις αμερικανικές εκλογές. Θα ξεκινήσουμε επίσης και με ένα επεισόδιο του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» για την προεδρία Μπους, στα πλαίσια ενός μεγάλου αφιερώματος για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Όλα αυτά θα είναι ανοικτά σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Αλλά δεν σταματάμε εδώ: η μεγάλη καινοτομία του σταθμού είναι ότι, αξιoποιώντας τις δυνατότητες του ιντερνέτ, θα στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των χρηστών. Θα έχουν την δυνατότητα να αξιολογούν τις ειδήσεις του σταθμού, να τις ιεραρχούν ή να τις σχολιάζουν και φυσικά να στέλνουν τις δικές τους ειδήσεις και τα δικά τους βίντεο. Η διεύθυνση είναι www.tvxs.gr.».

 

Οι φανατικοί τηλεθεατές των εκπομπών σας θα τις στερηθούν αυτές;

Αν όχι μπορείτε να μας αναφέρετε πώς αυτές θα προβάλλονται; Πιστεύετε στη δύναμη του κόσμου;

 

«Όπως σας είπα ,το <Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα> θα προβάλλεται μέσω του tvxs.gr. Φυσικά υπάρχουν πολλοί τηλεθεατές , ιδίως όσοι δεν είναι δικτυωμένοι, που με ρωτούν καθημερινά στο δρόμο τι θα γίνει με αυτούς.

Δεν έχω απάντηση, γιατί δεν εκπαραθυρώθηκα μόνος μου από την ΕΡΤ. Αλλά ο χωρισμός είναι προσωρινός: σε λίγο καιρό η τηλεόραση και το διαδίκτυο θα συγχωνευθούν . Θα κοιτάμε τηλεόραση στην οθόνη του υπολογιστή μας ή θα σερφάρουμε στο ιντερνέτ στην μικρή οθόνη. Αυτό είναι το μέλλον».

 

  Πού βαδίζει σήμερα η Ελληνική δημοσιογραφία μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με αυτή; Πιστεύετε πώς ο σύγχρονος Έλληνας δημοσιογράφος έχει χάσει τη θέση που είχε στην Ελληνική κοινωνία και την οποία είχε κερδίσει με κόπους και θυσίες;

 

«Πυροβολούμε τα πόδια μας πολύ καιρό τώρα και έχουμε μείνει ανάπηροι.

Δεν αντισταθήκαμε στην εκπόρνευσή μας από την πολιτική εξουσία, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό τομέα όπου η διακυβέρνηση Ρουσόπουλου είχε αποτελέσματα».

 

 

Εκτιμάτε πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις, από την…εποχή ίδρυσης του ελληνικού κράτους ακόμη, θεωρούν το κράτος τσιφλίκι τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες εκείνους που βρίσκονται μακριά από αυτό και τα κέντρα αποφάσεων; Ή ακόμα και με ότι συνεπάγεται ακόμα και για τους δημοσιογράφους εκείνους που κρατούν μια αξιοπρεπή στάση σε όλης τους τη ζωή; Πόσο επώδυνη και επικίνδυνη είναι σήμερα η αξιοπρέπεια στη δημοσιογραφία;

 

«Δείτε τι αντίληψη κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου: το κράτος είναι δικό μας και το ξεπουλάμε χωρίς να δίνουμε λογαριασμό σε κανένα. Το ίδιο συμβαίνει με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες των πολιτών και τα προβλήματα τους.

Δεν πρόκειται μόνο για τους αξιοπρεπείς δημοσιογράφους: οι πολίτες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή. Πρέπει να λαδωθούν για να επιβιώσουν ή να λαδώσουν για να κάνουν τη δουλειά τους; Όταν δύο εισαγγελείς παρατάνε την καριέρα τους γιατί δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι είναι νύχτα ενώ είναι μέρα -η μία δεν συμπληρώνει συντάξιμα χρόνια- καταλαβαίνετε σε τι ηθικά διλήμματα ερχόμαστε αντιμέτωποι. Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση Ρουσόπουλου – Εφραίμ και όσων κεφαλιών θα πέσουν ακόμη (και θα είναι κάμποσα) εμπεριέχει και ένα ηθικό δίδαγμα: Όλα εδώ πληρώνονται».

 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει σημάνει την αρχή του τέλους για το συγκεκριμένο καπιταλισμό που βιώνουμε; Ή πρόκειται για μια αναλαμπή που γρήγορα θα βελτιωθεί αλλάζοντας μόνο το πρόσωπό του;

 

«Ο άγριος, άπληστος καπιταλισμός τύπου wall street δέχθηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα. Θα τεθεί σε ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία, όταν γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις της κρίσης στη καθημερινή μας ζωή. Και αυτές θα είναι πολύ μεγάλες παρ ότι δεν το έχουμε καταλάβει ,ιδίως στην Ελλάδα. Δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος ότι ηττήθηκε οριστικά και αυτό οφείλεται στην πρωτοφανή αδυναμία της Αριστεράς να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο κοινωνικής συγκρότησης και λειτουργίας».

 

Υπάρχει ελπίδα μέσα από την Αριστερά και αν ναι ποια Αριστερά θα είναι αυτή;

 

«Επικρατεί σύγχυση στους κόλπους της. Οι μισοί έχουν μολυνθεί από τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και οι άλλοι είναι κολλημένοι σε παλιές αντιλήψεις και αντιπαραθέσεις. Γιατί το πραγματικό θέμα δεν είναι τόσο αν θα έχουμε περισσότερο ή λιγότερο κράτος, αλλά τι κράτος θέλουμε. Ένα ιδιωτικοποιημένο κράτος που λειτουργεί αποκλειστικά για να εξασφαλίσει την αγορά και τα κέρδη των ολίγων ή ένα κράτος πρόνοιας που εξασφαλίζει την υγεία , την εκπαίδευση και συμβάλλει στη δικαιότερη διανομή του πλούτου;».