ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΜΗΛΙΩΤΗ

Την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε στη μεγαλειώδη εκδήλωση για το Κυπριακό, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, με ομιλητές τους Β. Λυσσαρίδη, Γ. Αρσένη, Α. Αγγελίδη και Α. Μιχαηλίδη. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. (Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο) και το Σωματείο Συμπαράστασης Αγώνα Κύπρου, και έφερε τον πολύ εύστοχο τίτλο «Κύπρος ώρα μηδέν. Το σχέδιο Ανάν επιστρέφει;».Ο τίτλος αποτύπωνε τη γνήσια αγωνία των διοργανωτών για το μέλλον της πατρίδας μας και για τα τεκταινόμενα σε σχέση με το Κυπριακό.
Ο παλμός του κόσμου ήταν συγκλονιστικός.

Ήταν έκδηλη η δίψα του για ενημέρωση γύρω από το Κυπριακό, την οποία του στερούν τα μεγάλα ελλαδικά ΜΜΕ. Εμείς, οι Κύπριοι παριστάμενοι, εισπράξαμε με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση την αγάπη, τη συμπαράσταση, τη συστράτευση του αθηναϊκού κοινού στον αγώνα μας για δικαίωση. Γιατί, όπως δήλωσε και ο Β. Λυσσαρίδης, «από τους ξένους είναι που ζητάς αλληλεγγύη, με τους όμαιμους συστρατεύεσαι». Ο Γιατρός με τη συγκλονιστική ομιλία του απέδειξε, γι' ακόμη μια φορά, ότι αποτελεί το «σήμα κατατεθέν», το σημείο αναφοράς, το διαχρονικό ηγέτη της αντίστασης του κυπριακού Ελληνισμού. Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν το ακροατήριο, όταν άκουσαν το Β. Λυσσαρίδη να δηλώνει πως «και νεκρός ακόμα, θα αγωνίζομαι για την απελευθέρωση της Κύπρου» και ότι «η Ιστορία δεν γράφεται με κονδυλοφόρους, αλλά από τους λαούς με αίμα». Ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Γ. Αρσένης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός θα είναι πάντα ένα στις δύσκολες στιγμές. «Θα είμαστε όλοι Κύπριοι», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και το αμφιθέατρο σείστηκε κυριολεκτικά.

Ο Α. Αγγελίδης τόνισε ότι «έχουμε εγκαταλείψει το «Δεν ξεχνώ» και έχουμε περάσει στο βρετανικό όρο επανένωση. Εμείς όμως απαιτούμε την απελευθέρωση». Ο Α. Μιχαηλίδης επεσήμανε εύστοχα ότι Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ σε συμπόρευση, προετοιμάζουν το λαό, προκειμένου να αποδεχθεί αυτά που απέρριψε το 2004. Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει αυτοεγκλωβιστεί, ενώ έκανε λόγο για «Αθήνα απολύτως απούσα σε βαθμό κακουργήματος».

Για όλους εμάς, που ζήσαμε το πλήθος και το πάθος της εκδήλωσης, ήταν σαφές ότι το μήνυμα που εκπέμφθηκε θα έφτανε ηχηρό και στην Κύπρο και στις ελλαδικές ηγεσίες. Το μήνυμα ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο για όσους πίστεψαν ότι αυτή τη φορά θα κατορθώσουν να περάσουν τα όποια σχέδια λύσης-διάλυσης και εδραίωσης των τετελεσμένων. Το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου απετέλεσε την απαρχή μιας νέας κινητοποίησης για τη σωτηρία της Κύπρου. Και αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε. Ενόχλησε τόσο, που η «Χαραυγή» ένιωσε την ανάγκη να επιτεθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους ομιλητές και την εκδήλωση αυτή καθαυτή. Αυτό, βεβαίως, από μόνο του καταδεικνύει τη μεγάλη επιτυχία και την απήχησή της, για την οποία αξίζουν τα συγχαρητήρια και η ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές της.