Π Ο Ι Α ΙΣΤΟΡΙΑ, άραγε, ήξεραν της Ιστορίας οι Δημιουργοί; Το ερώτημα, τέτοια μέρα, θέλει να συνεισφέρει στον περί Ιστορίας διάλογο των ημερών. Δεν αφορά, βεβαίως, μόνο την… ποσότητα ιστορικών γνώσεων. Αλλά κυρίως τη στάση και, προπάντων, τις ΠΡΑΞΕΙΣ ενός εκάστου έναντι της Ιστορίας. Δηλαδή, ούτε η στήλη πολυενδιαφέρεται ούτε και είναι το σημαντικότερο για την πατρίδα και τον λαό, ποιος θα πάρει άριστα στις σχολικές εξετάσεις, ή πόσα «ντοκτορά» Ιστορίας διαθέτει ο οιοσδήποτε. Αλλά το πολύ σπουδαιότερο:

Π Ο Ι Α ΙΣΤΟΡΙΑ ήξερε ο Κυριάκος Μάτσης; Και πώς η Ιστορία που ήξερε, συνέβαλε στη δική του στάση έναντι της Ιστορίας; Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 50 χρόνια, 19.11.1958, ο Μάτσης θυσιαζόταν στο κρησφύγετο της ΕΟΚΑ στο Δίκωμο. Προδομένο κι εγκλωβισμένο, χωρίς δίοδο διαφυγής μέσα στο στενόχωρο υπόγειο, οι Εγγλέζοι τον κάλεσαν να παραδοθεί. Εκείνος, μ' ένα αυτόματο «Μι-τρία» 0.45΄΄ κι ένα «Στέρλιγκ» 9 χιλιοστών, τους φώναξε δυνατά την απάντηση: «Αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας»! Τον ανατίναξαν. Στη φωτογραφία φαίνεται καθαρά: Ο νεκρός Μάτσης με οπλισμένο το «Μι-τρία» στην αγκαλιά του.
Π Ο Ι Α ΙΣΤΟΡΙΑ τον δίδαξε με τέτοια πράξη να ΣΤΑΘΕΙ ενώπιόν της, εκείνη τη 19η Νοεμβρίου 1958 και εις το διηνεκές; Το γνωρίζουμε: Δυο χρόνια νωρίτερα, που δεν τα κατάφεραν με τα βασανιστήρια να τον σπάσουν και να τους τα «ξεράσει» στα μπουντρούμια της Ομορφίτας, τον «επισκέφθηκε» ο Στρατάρχης Χάρτινγκ. Του πρότεινε 500 χιλιάδες λίρες. Και πλουσιοπάροχες εκτάσεις κι άλλο όνομα και πλήρη προστασία σε απόκρυφους παράδεισους της αυτοκρατορίας για τη γεωπονία του. Με ένα ταπεινό χαμόγελο αήττητης αιωνίως ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ στα ματωμένα απ' τις γροθιές των βασανιστών του χείλη, ο Μάτσης απάντησε με την Ιστορία. Ή καλύτερα, από τα χίλια μύρια της Ιστορίας επέλεξε ένα: Το VIII-26 του Ηροδότου: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής». Από το 480 π.Χ., όταν ο Ξέρξης εισέβαλλε στην Ελλάδα και οι πολλοί μήδισαν, ο Μάτσης διάλεξε εκείνους που ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ. Οι μεν μετρούσαν ότι «κερδαλεώτερόν εστι ομολογέειν τω Πέρση μάλλον ή περ πολεμέειν» – πιο κερδοφόρος ο συμβιβασμός με τον Πέρση παρά αν τον πολεμούμε. Οι δε πείσμωσαν ότι, «το ημέτερον φρόνημα σαφέως, ότι ουδαμά προδώσομεν την Ελλάδαν». Και ο λόγος; Πάντα, διά μέσου των αιώνων, ΕΝΑΣ, ίδιος και απαράλλακτος, στο VIII-143: «Ελευθερίης γλιχόμενοι, αμυνεύμεθα ούτως όκως αν και δυνώμεθα» – η λαχτάρα της ελευθερίας μας παρακινεί να τον αντιμετωπίσουμε, να αμυνθούμε, με όση δύναμη έχουμε: Θερμοπύλες 480 π.Χ. – Δίκωμο 1958 μ.Χ.
 

ΕΡΩΤΗΣΗ 19.11.08

Αφού εναντίον της τσαρικής Ρωσίας και υπέρ της οθωμανικής Τουρκίας μάς σκλάβωσαν οι Εγγλέζοι το 1858 και, για να μας «αξιοποιούν» εναντίον της σοβιετικής Ρωσίας και υπέρ της νατοϊκής κεμαλικής Τουρκίας, μας απαγχόνιζαν το 1956-57 και μας εξαπέλυαν τουρκανταρσίες το 1963-64 και Αττίλες το 1974-2008 -για να παραμένουν έκτοτε και εσαεί εδώ, πάντα εναντίον της όποιας Ρωσίας- ποιο θα μπορούσε να είναι, άραγε, το… ισάξιο που δικαιούται να ΖΗΤΗΣΕΙ σήμερα από την φίλτατη Μόσχα ο επισκεπτόμενος τη Ρωσία Πρόεδρος Χριστόφιας;
Λάζ. Α. Μαύρος