Του Μάκη Γιομπαζόλια(*)

Μια ακόμα λαϊκή απόπειρα …απεξάρτησης(*) «καπελώνεται» από τα «συμφέροντα».

Η μεγάλη εξαπάτηση που γκρέμισε το όνειρο..

 

Εδώ είμαστε πάλι, για να συνεχίσουμε την κατάθεση ψυχής. Για την ονειρική απόπειρα δημιουργίας μιας εφημερίδας των συντακτών της στην Ελλάδα. Και για την μεγάλη εξαπάτηση, που γκρέμισε το όνειρο. Που εκμεταλλεύθηκε την δυναμική του εγχειρήματος, τις αλλότριες ικανότητες και τον τίτλο της "Ελευθεροτυπίας". Που εγκλώβισε τους συντάκτες της, κoλοβομένους. Και πρόσθεσε στους τίτλους των ελληνικών παραδοσιακών εφημερίδων μίαν ακόμη. Την προοδευτικότερη ίσως. Την σοβαρή και εμφανιζόμενη ως ανεξάρτητη. Αλλά εφημερίδα – και αυτή – του "αφεντικού" της. . Είπαμε για τις συνθήκες, τις συγκυρίες, τις επαφές, τις διαδικασίες και τα πρόσωπα, που έπαιξαν ρόλο, για να φτάσει η "Ελευθεροτυπία" στην παραμονή έκδοσής της. Αφού συμφωνήθηκαν και διακηρύχθηκαν οι αρχές, που κατοχύρωναν την δημοκρατική λειτουργία και την ανεξάρτητη και πολυφωνική έκφραση της εφημερίδας. Τον δημοσιογραφικό της έλεγχο, από την Συντακτική Επιτροπή της. Τον αποφασιστικό ρόλο της συνέλευσης των συντακτών για την πορεία της. Και την γαλαντομία των – άγνωστων μέχρι τότε στο ευρύ κοινό – χρηματοδοτών της, να παραχωρήσουν στους συντάκτες το 80% των κερδών της νέας έκδοσης. . Όλα ξεκίνησαν καλά και ανθηρά. Είμαστε τυχεροί όσοι ζήσαμε τις εργώδεις εκείνες ημέρες και ιδιαίτερα την τελευταία κρίσιμη νύχτα πριν από την έκδοση του πρώτου φύλου της νέας εφημερίδας. Κανένας από τους 80 περίπου πρώτους συντάκτες του ξεκινήματος για το μεγάλο όνειρο δεν σταμάτησε να τρέχει, να βρίσκει θέματα και να γράφει, με όρεξη μεγάλη και ενθουσιασμό πρωτόγνωρο [*]. Δημιουργούσαμε την "εφημερίδα μας", την πρώτη στην Ελλάδα "εφημερίδα των συντακτών". . Πολύς ιδρώτας στο παλαιό κτίριο του "Έθνους", στην οδό Κολοκοτρώνη 15 της Αθήνας. Με χαρές και αγκαλιές και τραγούδια όμως. Ναι, όπως σας το λέω. Και κανένας μας δεν έφυγε από εκεί το τελευταίο βράδυ, πριν τυπωθεί το πρώτο φύλλο της "εφημερίδας των συντακτών" από το παμπάλαιο πιεστήριο του "Έθνους". Μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας τα πρώτα ανάτυπα της "Ελευθεροτυπίας", που μόλις γεννιόταν. …η συνέχεια στο αρχείο. *** .
[*]Κάτι σαν την κίνηση των μπλόκερ σήμερα, που ελπίζω να μη «καπελωθεί» επίσης, από τους «Δούρειους Ίππους» του συστήματος. Η δύναμη αυτής της κίνησης των πολιτών έγκειται, στο ότι κινούνται εκτός συστήματος και δίχως τις οικονομικές και άλλες εξαρτήσεις που έχουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να αποθαρρυνθούν οι όποιες υγιείς, ανεξάρτητες και ανιδιοτελείς φωνές, από την επέλαση κάποιων κατευθυνόμενων επαγγελματιών που υπάρχει το ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν (αν δεν έχουν ήδη εγκατασταθεί) στον χώρο της μπλοκόσφαιρας, καταφέρνοντας να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα μεταφερθεί το παιχνίδι του άκρατου ανταγωνισμού και εδώ, και θα αρχίσουν να πληθαίνουν τα «αλληλομαχαιρώματα», οι συκοφαντίες και ο εκφυλισμός, με αποτέλεσμα να ξεφτίσει το ενδιαφέρον όποιων έχουν κάτι σοβαρό και υγιές να πουν, και να καταντήσει και αυτός ο χώρος, από μια δροσερή πηγή αυθεντικής πληροφόρησης σε παραπόταμο της τηλεοπτικής «χαβούζας».

Το ότι αυτό θα επιχειρηθεί, είναι περισσότερο από βέβαιο…

Το ερώτημα όμως είναι, πόσο μεγάλη είναι η δύναμη αντίστασης στην προσπάθεια κατάληψης του νέου αυτού χώρου της ελεύθερης έκφρασης; Πόσο ικανοί είναι οι επισκέπτες να ξεχωρίσουν ανάμεσα στο αυθεντικό και στο κατευθυνόμενο ή επίπλαστο;

Ο χρόνος θα δείξει…