ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ κ. HU JINTAO  ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά, την ικανοποίησή μου για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο φίλος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Hu Jintao. Η επίσκεψη αυτή επισφραγίζει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και την ιδιαίτερη δυναμική που έχουν προσλάβει κατά τα τελευταία χρόνια.

 

Η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική παράδοση των χωρών μας αποτελεί το υπόβαθρο για την αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Παράλληλα, γίνεται πλέον συστηματική δουλειά για την καλλιέργεια και την αξιοποίηση εκείνων των στοιχείων, που αναβαθμίζουν τη συνεργασία μας σε στρατηγική εταιρική σχέση. Η Κίνα είναι σήμερα μία από τις δυναμικότερες χώρες παγκοσμίως, τόσο ως προς την πολιτική της παρουσία στις διεθνείς εξελίξεις, όσο και ως οικονομική δύναμη. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με την Κίνα και είναι αποφασισμένη να εμβαθύνει και να ενισχύει τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Η συνεργασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών μας. Και θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να σας συγχαρώ θερμά για την εξαίρετη διοργάνωση των Αγώνων.

 

Η Κοινή Δήλωση Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, πού υπογράψαμε κατά την επίσκεψή μου στο Πεκίνο, τον Ιανουάριο 2006, έχει ήδη δώσει απτά αποτελέσματα. Οι Συμφωνίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που θα υπογραφούν σήμερα, θα συμβάλουν και αυτές στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας. Οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων είναι μεγάλες. Η Ναυτιλία αποτελεί στρατηγικό πεδίο για τη συνεργασία μας. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες διακινούν ένα μεγάλο μέρος του διεθνούς εμπορίου της Κίνας και, από την άλλη, αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων.

 

Ειδικότερα, η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της COSCO, η οποία υπεγράφη πριν από λίγο, σηματοδοτεί ένα νέο, σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία μας. Τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να καταστούν διαμετακομιστικά κέντρα των κινεζικών προϊόντων, τόσο στις χώρες της ΕΕ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Ο τουριστικός τομέας προσφέρεται, επίσης, για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Η λειτουργία της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Πεκίνου, που εγκαινιάστηκε πέρυσι, συμβάλλει στην αύξηση της ροής τουριστών, αλλά και διευκολύνει την επιχειρηματική συνεργασία.

 

Επιπλέον, αναβαθμίζεται και η πολιτιστική μας συνεργασία. Οι ανταλλαγές μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά, τα τελευταία χρόνια.

 

Όπως είναι φυσικό, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο κ. Jintao την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τρόπους για την αντιμετώπισή της. Είναι σαφές ότι η Κίνα διαδραματίζει καίριο ρόλο στις εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας.

 

Ακόμα, συζητήσαμε για τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε όλους τους τομείς.

 

Τέλος, ενημέρωσα, τον κ. Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔ της Μακεδονίας, την πολιτική προσέγγισης της χώρας μας με την Τουρκία και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

Θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να καλωσορίσω τον φίλο Πρόεδρο της Κίνας κ. Hu Jintao στην Ελλάδα και να υπογραμμίσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η επίσκεψή του αυτή δίνει το στίγμα της ισχυρής πολιτικής βούλησης που υπάρχει για την εδραίωση της στρατηγικής μας σχέσης.

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ (Απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας):

 

Κυρίες και κύριοι, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να συναντώμαι μαζί σας, εδώ στην Αθήνα. Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την ευγενική υποδοχή και τη φιλοξενία του.

 

Προ ολίγου, είχα μια εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, επί θεμάτων διμερών σχέσεων και διεθνών περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Καταλήξαμε σε πολλές κοινές αντιλήψεις.

 

Συμφωνούμε ότι, από το 2006, που οι δυο χώρες σύναψαν τη σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση τους, η συνεργασία σε όλους τομείς σημείωσε μεγάλη πρόοδο και επέφερε χειροπιαστά αποτελέσματα για τους δυο λαούς μας. Η κινεζική πλευρά είναι ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα αυτά. Η κινεζική πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα την κατανόηση και την υποστήριξη της Ελλάδας στις μεγάλες ανησυχίες της Κίνας, καθώς επίσης τις προσπάθειες και τη συμβολή της Ελλάδας για την προώθηση των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευγνωμονούμε την Ελλάδα για τη σημαντική συμπαράσταση και τη θετική υποστήριξή της στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου καθώς επίσης και στην επιχείρηση αρωγής των πληγέντων του σεισμού στην επαρχία Σετσουάν.

 

Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις. Πάντα χειριζόμαστε τις διμερείς σχέσεις από στρατηγική και μακροπρόθεσμη σκοπιά. Είμαστε πρόθυμοι, μαζί με την ελληνική πλευρά, ν' αδράξουμε και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες, ούτως ώστε να διευρυνθούν τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών μας και να προάγουμε τις διμερείς μας σχέσεις.

Η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία αποτελούν σημαντικό πυρήνα των διμερών σχέσεων. Κατά τη συνάντησή μας, είχαμε ανταλλάξει απόψεις σε βάθος πάνω σ' αυτό. Πιστεύω ότι, σ' αυτήν τη φάση και στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, προτεραιότητα συνεργασίας πρέπει να δοθεί στα εξής:

 

Πρώτον: Να διευρύνουμε ενεργά την οικονομική μας συνεργασία. Η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τις κινεζικές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και προσκαλεί τις ελληνικές επιχειρήσεις να λάβουν μέρος στον ανταγωνισμό της κινεζικής αγοράς. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε θετικά μέτρα, ώστε, στην πορεία της οικονομικής συνεργασίας μας, να εξισορροποιηθεί το διμερές εμπόριο.

 

Δεύτερον: Να εντείνουμε τη ναυτιλιακή συνεργασία. Να διερευνήσουμε τη διαμόρφωση ενός τρισδιάστατου συστήματος για τη ναυτιλιακή συνεργασία. Με κρίκο τις θαλάσσιες μεταφορές, με μοχλό τα λιμάνια και με υπόβαθρο το διαμετακομιστικό κέντρο, ούτως ώστε η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε υποδομές, σε επενδύσεις, σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε λιμενικές υποθέσεις κ.α. Να ανοιχτούμε προς τις αγορές τρίτων χωρών ,με στόχο τα κοινά οφέλη.

 

Τρίτον: Να ενισχύσουμε τις ανθρωπιστικές ανταλλαγές. Να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στη διδασκαλία της γλώσσας, στην προστασία των αρχαιοτήτων, στα ΜΜΕ, στην έκδοση βιβλίων. Να προωθήσουμε τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές και τις ανταλλαγές επισκέψεων νέων σπουδαστών στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

 

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα είμαστε πρόθυμοι να καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες με την ελληνική πλευρά στη νέα τάξη πραγμάτων, για την αδιάκοπη προώθηση της συνολικής στρατηγικής σχέσης Κίνας – Ελλάδας.

 

Μπακογιάννη: Ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας με Κίνα
Η Καθημερινή –
Ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα ιδιαίτερα στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και των
Νέες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κίνας
Έθνος –
Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Ζιντάο στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει στο
Nτ. Μπακογιάννη: Ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα
Nαυτεμπορικη –
Περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα με προοπτικές στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, του τουρισμού, του πολιτισμού,
Στρατηγική η οικονομική σχέση Ελλάδας -Κίνας
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων –
Η περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ήταν το κυρίαρχο αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον
Ορόσημο η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα, τονίζει ο
Τα Νέα Οnline – 24 Νοεμ. 2008
«Σημαντικό ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου προέδρου Χου
Greece-China Sign Agreements
ΕΡΤ –
During Chinese President Hu Jintao's three-day visit to Greece, China and Greece signed three important economic agreements. They concern a Piraeus port
Ορόσημο στις σχέσεις με Κίνα
Η Καθημερινή –
Ορόσημο για την εξέλιξη των σχέσεων της χώρας μας με την Κίνα αποτελεί η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ.
Κ. Καραμανλής: «Ορόσημο» στις σχέσεις Αθήνας – Πεκίνου
Nαυτεμπορικη –
«Ιδιαίτερη χαρά» για την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο, τονίζοντας πως η χώρα του
Η ατζέντα της ημέρας
Nαυτεμπορικη –
* Στις 8:15 π.μ. η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή στην εκπομπή του Αlpha TV, «Καλημέρα σας».
Θερμή υποδοχή από Καραμανλή
Nαυτεμπορικη –
«Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός.
Καραμανλής: "Ορόσημο" η επίσκεψη Χου στην Ελλάδα
Capital.gr – 24 Νοεμ. 2008
Την πεποίθησή του ότι, η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας
Του Γιωργου Παγουλατου*
Η Καθημερινή –
H επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου προέδρου, Χου Ζιντάο, πραγματοποιείται σε μια διεθνή συγκυρία, στην οποία πολλοί στρέφουν ξανά τη ματιά τους στην Κίνα,
"Στόχος η προσέλκυση κινέζικων επενδύσεων"
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων –
Με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.