Ο Χρήστος Τομαράς, πρώην πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, και πρόεδρος του Hellenic Scholarship Foundation παρεμβαίνει στα δημόσια κοινά της Ομογένειας μετά από δυο χρόνια απουσίας και μιλά ειδικά στο Greek American News Agency για τα μεγάλα ζητήματα του Eλληνισμού της Αμερικής.  

 

Ακούστε τι λέει:

-για το πρόβλημα της παιδείας και πώς αναλύει το ζήτημα

-για την νοοτροπία των νέων Ελληνοαμερικανών και της επιβίωσής του  Ελληνισμού στις ΗΠΑ

– για το ΣΑΕ και τις προοπτικές του.

-για την  εσωτερική αναδιοργάνωση του Ελληνισμού της Αμερικής

-για την ριζική και εκσυχρονιστική πρόταση για αναδιάρθρωση της Ομογένειας, πρόταση που κατ' επανάληψη έχει καταθέσει ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ κ. Βασίλειος Σταθάκος

-για το ρόλο της Εκκλησίας.

-για το ρόλο του στα κοινά

Μια ξεχωριστή -ίσως και η μοναδική θετική- στιγμή στην θυελλώδη ιστορική συνεδριάση του ΣΑΕ Αμερικής στο Σικάγο(20 με 22 Νοεμβρίου 2008) ήταν η στιγμή της βράβευσης ανθρώπων που έχουν προσφέρει στην ομογένεια και την παιδεία, όπως ο Ηλίας Τομάζος (σε επόμενο ρεπορτάζ θα έχουμε εκτενές αφιέρωμα), και γενικότερα στον θεσμό ΣΑΕ, όπως ο πρώην Γ.Γ.Α.Ε. κ. Δόλης (του ΠΑΣΟΚ). Οι διοργανωτές τίμησαν -και εδώ είναι το θέμα στο οποίο θα σταθούμε -και ένα άνθρωπο που αν και δεν έχει ανάγκη τέτοιων τιμών  γιατί η πολιτεία και η δράση του, η συνεχείς και αδιάλειπτη προσφορά του μιλούν και αφυπνίζουν. Τίμησαν λοιπόν έναν άνθρωπο που  αληθινά επί των ημερών του το ΣΑΕ Αμερικής γνώρισε πολλές στιγμές ουσιαστικού και αποτελεσματικού έργου. Έργου που σήμερα καρποφορεί με στελέχη που δίπλα του ανδρώθηκαν, μαθήτευσαν και μπήκαν στο ΣΑΕ με την δική του παραίνεση και παρότρυνση. Και σήμερα, αν θέλετε, είναι όλοι εκείνοι που αποτελούν -το έδειξαν άλλωστε με τις παρεμβάσεις τους για την νομιμότητα και την διαφάνεια-και την εγγύηση για το μέλλον του θεσμού, με την σαφή προϋπόθεση ότι θα τεθούν επιτέλους οι βάσεις για χρηστή διοίκηση και εφαρμογή του νόμου 3480/2006.

xristos_tomara_2.jpgΤίμησαν -και η απόφαση ήταν κοινή μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών-  λοιπόν έναν άνθρωπο που επί 11 και πλέον χρόνια στο  τιμόνι του ΣΑΕ Αμερικής ο θεσμός μεγάλωσε. Αυξήθηκε. Προχώρησε. Βοήθησε και στήριξε ανθρώπους. Έναν άνθρωπο που μέσα από το χαμόγελο και την διακριτικότητα ξεπέρασε δυσκολίες και εμπόδια που υπήρξαν επί των ημερών της θητείας του. Ξεπέρασε τρυκιμίες και δυσκολίες που σκοπίμως δημιουργούσαν άλλοι που με σκοπιμότητα και δολιότητα τον αντιστρατεύονταν και τον μάχονταν αδίκως λόγω της γνωστής ιδιοτέλειας που τους διακατέχει… Έναν  άνθρωπο που είτε το θέλουμε, είτε όχι καθιέρωσε με όλες του τις δυνάμεις τον θεσμό, περνώντας μέσα από συμπλιγάδες πέτρες που δημιουργούσαν  τότε -γιατί αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και εδώ εμείς είτε ως προακτορείο, είτε μεμονωμένα ως δημοσιογράφοι, είμαστε για να καταγράφουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις με ήθος! και αλήθεια σημαίνει και μνήμη- εκείνοι που χυδαιολογούσαν και καθύβριζαν με τον πλέον χυδαίο τρόπο τον θεσμό που σήμερα ετσιθελικά επιχειρούν να διοικήσουν. Η ειρωνεία – και αυτό είναι που ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει γιατί αυτό θα μείνει- είναι ότι εκείνος, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος ως «ισόβιος» και δια βοής εκλογής πρόεδρος στο Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, που τότε καθύβριζε τον θεσμό και απαξίωνε τον ηγέτη του επί 11 χρόνια σήμερα τον τιμά…  Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Από εμάς δεν χρειάζεται καμία απολύτως παρουσίαση. Ο Ελληνισμος της Αμερικής και τον ξέρει, και τον αναγνωρίζει και τον τιμά.  Πρόσφατα(τον Οκτώβριο του 2008) μια προσωπική  δωρέα  ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων έδειξε και την κοινωνική ευασθησία που τον διακατέχει και τον διακρίνει. Τα χρήματα διατίθενται για το Κέντρο Κατασκηνώσεων και Περισυλλογής «Άγιος Ιάκωβος». Το Κέντρο, που θα ανεγερθεί σε μία έκταση 137 εκταρίων, η οποία ήδη έχει εξασφαλιστεί, θα διαθέτει σύγχρονες κτιριακές μονάδες, που θα χρησιμοποιούνται για τις θερινές κατασκηνώσεις παιδιών από 59 ενορίες σε έξι πολιτείες της Μητρόπολης, αλλά και για την ανάπαυση ενηλίκων. Θα κατασκευαστούν επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα μπέϊζμπολ, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και πισίνες), αίθουσες συγκεντρώσεων, συνεστιάσεων κ.ά.

 

 «Αν προσβλέπουμε στη συνέχιση της ύπαρξης μας στην αμερικανική κοινωνία, θα πρέπει να διατηρήσουμε τις αρχές και τις αξίες μας μέσα από την Ορθοδοξία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, αλλά και τη γλώσσα μας», είχε πει τότε -μεταξύ άλλων-ο κ. Τομαράς σε ειδική εκδήλωση της Μητρόπολης Σικάγου, που τον τίμησε απονέμοντάς του έναν τιμητικό σταυρό.

Ήταν καθολική η απαίτηση να τιμηθεί ο Χρήστος Τομαράς για τις υπηρεσίες και την προσφορά του στον θεσμό του ΣΑΕ (Αμερικής) αντίπαλοι-γιατί εχθρούς ουδέποτε δημιούργησε- και φίλοι του αναγνωρίζουν αυτή την ουσιαστική και αληθινή εποικοδομητική προσφορά.  Επί χρόνια βασικός του αντίπαλος ήταν δυστυχώς για εκείνον αυτός που σήμερα τον τιμά.  Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος!  Επί χρόνια τον απαξιώνε και εκείνος ουδέποτε απαντούσε. Πάντα προσπερνούσε τα πικρά σχόλια και τις ύβρεις (πολλές φορές με προσωπική εμπάθεια). Είναι η πικρή η αλήθεια αυτή και  πληγώνει αλλά αυτή είναι. Ξέρουμε ότι ίσως δεν θα ήθελε ούτε ο ίδιος ο Χ. Τομαράς να γίνουν αυτές οι αναφορές αλλά εμείς εδώ είμαστε για να λέμε την αλήθεια και να μεταφέρουμε τις προσλαμβάνουσες από το κοινό αίσθημα της Ομογένειας και του Ελληνισμού της Αμερικής χωρίς εξαιρέσεις. Ο Χ. Τομαράς είναι ο άνθρωπος εκείνος που προσέφερε αληθινά στην Ομογένεια και τον Ελληνισμό. Αθόρυβα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες. Χωρίς αυτοπροβολή. Είναι  εκείνος που εργάστηκε και στήριξε τον θεσμό όταν άλλοι τον απαξίωναν… Αυτός είναι που πρόσφερε αθόρυβα με έργο και αποτέλεσμα. Από αρεκτούς στις ΗΠΑ θεωρείται ο πατέρας του θεσμού και αυτός που πάλαιψε για την καθιέρωση και θεσμοθέτηση -εσωτερικά στην δομή της ομογένειας- ιδιαίτερα σε χρόνια δύσκολα για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ.  Είναι ο άνθρωπος που  με του στενούς συνεργάτες τότε έκανε το πρόγραμμα Ελληνομάθεια, δημιούγησε τα δύκτια, τα οποία εν συνεχεία θεσμοθετήθηκαν και στον σχετικό νόμο(3480/2006) περι ΣΑΕ. Και φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε πόσα έχει προσφέρει από το προσωπικό του βάλαντιο όταν η Γ.Γ.Α.Ε ελληνισμού -εκ συστήματος- «ξεχνά» να στείλει όλο το ποσό των καταβληθέντων για την περιφεριακή δράση του ΣΑΕ.

 

Όσα και αν γράψουμε είναι πολύ λίγα για να απαριθμήσουν ή έστω να αποδώσουν μια πορεία 30 και πλέων συνεχούς προσφοράς στην Ομογένεια και τον Ελληνισμό των ΗΠΑ και ειδικά για το έργο του στο ΣΑΕ. Έργο που σήμερα συγκριτικά με το τι έχει παραχθεί από τον «διάδοχο» Θεόδωρο Σπυρόπουλο, όχι μόνο στο ΣΑΕ αλλά και στο Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, είναι αναλογικά μη συγκρίσιμο. Υπάρχει πλήρης  αναντιστοιχεία.

xristos_tomaras_3.jpgΟ Χρήστος Τομαράς έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει αθόρυβα. Είναι από εκείνους που με το έργο, την πολιτεία και την συνολική τους δράση τιμούν τον Ελληνισμό των ΗΠΑ.  Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που σε κάνουν να θέλεις να γράψεις θετικά για αυτή την μεγάλη δύναμη των Ελλήνων της γης. Των ελλήνων της Αμερικής. Τους νέους ακρίτες του οικουμενικού  Ελληνισμού. Τους ανθρώπους που με κόπο, μόχθο και βάσανα πολλές φορές μεταλαμπαδεύουν και μπολιάζουν με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία τους λαούς της γης. Ο Χ. Τομαράς είναι από τους ανθρώπους που ο- ανεξάρτητος, αδέσμευτος και εγνωσμένου κύτους επαγγελματικός – Τύπος οφείλει θεσμικά διερμηνεύοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καταγράφοντας τα έργα και την δράση τους.  Είναι δε κοινό χαρακτηριστικό των αληθινών ηγετών και εκείνων που ξέρουν να ηγούνται και γράφουν ιστορία η σεμνότητα -όχι η σεμνοτυφία- που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Ο Χρήστος Τομαράς ακόμα και τα λάθη που είναι δυνατόν να έχει διαπράξει ως άνθρωπος με δημιουργηκότητα και αποτελσματικότητα η ιστορία του Ελληνισμού της Αμερικής θα του τα σβήσει και θα τα απαλείψει από την προσωπική σελίδα που θα αφιερώσει, γιατί θα υπερτερούν τα μεγάλα έργα ουσίας και εμφανής και κυρίως η αφανής μεγάλη κοινωνική  προσφορά του.

 

Ο Χρήστος Τομαράς, με καταγωγή από τη Μεσσηνία, γεννήθηκε στον Πειραιά, απ΄ όπου μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1958. Είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλος του οργανισμού Leadership 100 και έχει τιμηθεί-μεταξύ άλλων- με το βραβείο Ellis Island. Από την ίδρυση του ΣΑΕ και για έντεκα συνεχή χρόνια διατέλεσε Συντονιστής της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αμερικής.  

 

 Μετά τις εκλογές του ΣΑΕ το 2006 επέλεξε να αποχωρήσει διακριτικά  αφοσιωθεί σε ένα άλλο έργο υπηρετώντας έναν άλλο θεσμό που προάγει και στηρίζει την παιδεία δίδοντας την ευκαιρία σε νέους να σπουδάσουν με υποτροφίες σε σπουδαστές και φοιτητές που χρειάζονται την οικονομική στήριξη.  Σήμερα παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα του Ελληνισμού και μιλά για όλους και για όλα.  

 

Ακούστε εδώ  κι εδώ ολόκληρη την συνέντευξη – παρέμβαση του προς την ομογένεια μέσα από το Greek  American News Agency, ένα 24ωρο πριν την θυελλώδη  έναρξη των εργασιών του ΣΑΕ στο Σικάγο.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΟΜΑΡΑ 

Ο Χρήστος Τομαράς εντάσσεται στο Πάνθεο των Ελλήνων της Αμερικής

 Ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Χρήστος Τομαράς μιλά στη GreekNews

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Π. ΤΟΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ