Μύδρους  με σκληρούς  και μάλλον εμπαθείς χαρακτηρισμούς  – προσωπικά εναντίον του  πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή  και  της κυβέρνησης του, την οποία χαρακτήρισε   χειρότερη  και από αυτές του ΠΑΣΟΚ-  εξαπέλυσε χθές Σάββατο (29 11 08) από την Νέα Υόρκη   μέσα από την στην εβδομαδιαία εκπομπή του «λές και ήταν χθές» ο γνωστός  ιδιοκτήτης του τοπικού   ομογενειακού  Εθνικού Ελληνικού  Τηλεοπτικού καναλιού (NGTV)Αμερικής,  κ.  Δημήτρης Καστανάς.  Στην   εκπομπή του  που είναι μια αναδρομή στο παρελθόν μέσα από το  αρχείο  του σταθμού  ο κ. Καστανάς κάθε Σάββατο  σχολιάζει μαζί με  ένα της προσωπικής του επιλογής προσκεκλημένο  ομογενή {προσφιλείς του προσκεκλημένοι  και τακτικοί θαμώνες οι  κ. Νικόλαος Διαμαντίδης, Νικόλαος Ανδριώτης  και ο κ.  Γ.Γεωργόπουλος  } τα δρώμενα  στην Ελλάδα μέσα από την επικαιρότητα.  

Τα όσα μειωτικά  και με πλήρη απαξίωση για το πρόσωπο του κ.  Καραμανλή-για πολλοστή φορά  –  ανέφερε  ο Δημήτρης Καστανάς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια  ναι μεν  έχει χάσει την δυναμική και την επιρροή που διέθετε προ 30αετιας  προς  την Ομογένεια   ο σταθμός  του, ωστόσο  έχουν μεγάλη σημασία για την Ριγήλης και τον κομματικό μηχανισμό στις ΗΠΑ. Ο σταθμός αν  και  λόγω της εισόδου στην αμερικανική αγορά  των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών {ALTER, MEGA , ANT1, ERT World, ALPHA}  δεν έχει την τηλεθέαση που είχε προ 15ετιας, εν τούτοις τα όσα ανέφερε ο κ. Καστανάς    αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο ίδιος όπως δημοσίως  έχει αναφέρει πολλές φορές, είναι και θα παραμείνει κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.  Την σκληρότητα των όσων αρκετές φορές -κατά την διάρκεια της δίωρης εκπομπής- ανέφερε επιβάρυνε η επισήμανση του ότι   « δεν τον νοιάζει ακόμα  και αν του αφαιρέσουν την κομματική ταυτότητα» για όσα είπε. Στην Ελλάδα ο Δημήτρης Καστανάς είναι αρκετά γνωστός για τις σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα-αλλά και για το φλέρτ με το ΠΑΣΟΚ- τις οποίες διατυμπανίζει. Μέχρι σήμερα, έχει προσκληθεί σε αρκετές εκπομπές της   ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης(ALPHA στην εκπομπή της Σεμίνας Διεγενή) ενώ   δυο φορές-η πρώτη φορά ήταν στο Ε της  Ελευθεροτυπίας το 2006-  δυο μεγάλα και έγκυρα έντυπα περιοδικά έχουν αναφερθεί εκτενώς  στο πρόσωπο του. Η τελευταία ήταν  στο περιοδικό BIG FISH στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά  σε κυκλοφορία (τότε)του έκανε ένα  μεγάλο  αφιέρωμα-συνέντευξη μετά την εκτενή αυτοβιογραφική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Greek American News Agency  

 

Τα όσα ανέφερε, χωρίς απαραίτητα να αποτυπώνουν και την άποψη της πλειοψηφίας των ομογενών, αφού το NGTV πλέον  εδώ και μια δεκαετία είναι περιορισμένης εμβέλειας με ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή,  τηλεθέαση διότι πλέον όλοι οι Ομογενείς   έχουν πρόσβαση στα  ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα,  αξίζει  ωστόσο να  ακούστουν  -κυρίως στην Ελλάδα –  τα όσα είπε ο κ. Καστανάς ακριβώς διότι  είναι από τους λίγους- αν όχι ο μοναδικός- που εδώ και χρόνια λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο από την κρατική διαφήμιση (κυρίως του ΕΟΤ).

Επί πλέον αξίζει κανείς να κρατήσει στο αρχείο του αυτή την εκπομπή  ακριβώς γιατί τα όσα  επικριτικά αναφέρει ο κ. Καστανάς για την κυβερνητική παράταξη  της Νέας Δημοκρατίας  δείχνουν  πολλά…

 

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι  την διαφήμιση του ΕΟΤ  είχε πάρει ο σταθμός του  επί των ημερών υπουργείας  του Δημήτρη Αβραμόπουλου  -ο οποίος όπως πάντα κατά τα λεγόμενα του ιδίου του κ. Καστανά -είναι και κουμπάρος του!   

 

g_georgopoulos_29_11_08_-.jpgΗ συγκεκριμένη εκπομπή, που αποτελεί  ένα ποτ πουρί  με video από την ιστορία  του σταθμού,   αποκτά  όμως έντονο  πολιτικό  ενδιαφέρον για τα εσωκομαμτικά δρώμενα  στο κυβερνών κόμμα, και ίσως προοιωνίζει πολύ περισσότερα,  ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που τροφοδοτούνται -από το περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη τα σενάρια διαδοχής Καραμανλή, γιατί στο studio προσκεκλημένος, συμπαρουσιαστής και συνσχολιαστής  ήταν ένα ακόμα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος. Ο κ. Γεωργόπουλος συγκαταλέγεται στα στελέχη εκείνα που πρόσκεινται στο στενό -όπως ο ίδιος έχει αναφέρει δεκάδες φορές – περιβάλλον  της οικογένειας Μητσοτάκη με ιδιαίτερα  στενές σχέσεις με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά το παρελθόν ο κ. Γεωργόπουλος είχε χρηματίσει και πρόεδρος τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας η οποία όμως,  με εντολή από την Ριγήλης και πριν τις εκλογές για την ανάδειξη Νομαρχιακής οργάνωσης του κυβερνώνοντος κόμματος, έκλεισε χωρίς να δοθούν περαιτέρω  λεπτομέριες. 

 

Το περιέργο  -όπως θα ακούσετε -είναι  ότι  ο κ. Γεωργόπουλος- που έχιε χρηματίσει μάλιστα και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ, είναι και ο πιο γνωστός υποστηρικτής της  οικογένειας Μητσοτάκη  μαζί με τον ιδιοκτήτη του Εθνικού Κήρυκα Αντώνη Διαματάρη  οι οποίοι συναποτελούν τον  πλέον σκληρό και  στενό  πυρήνα  της οικογένειας Μητσοτάκη στις ΗΠΑ- αν και φαινομενικά, κατά την διάρκεια της εκπομπής  προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα και να υπερασπίσει το κόμμα του, εν  τούτοις  σε πολλούς από τους σκληρούς και ανοίκειους χαρακτηρισμούς για  πρόσωπα  πολιτικά της Ελλάδος  και ειδικά  εναντίον  του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εκ μέρους του κ. Καστανά ,  δείχνει να συνηγορεί και σε αρκετά σημεία να  επικροτεί τις θέσεις και τις απόψεις του κ. Καστανά.  

 

Κατά τ' άλλα αξίζει να  ακούστε ολόκληρη την εκπομπή όπως μεταδόθηκε μαζί με τα επίμαχα σχόλια   και με τις διαφημίσεις  -τις οποίες εδώ και χρόνια σπηκάρει  με μοναδικά χαρακτησριστικό τρόπο ο ίδιος ο Δημήτρης Καστανάς- ακριβώς διότι συν τοις άλλοις δείχνει και την νοοτροπία αλλά και τον τρόπο σκέψης  που διακατέχει ένα μεγάλο μέρος της Ομογένειας, κυρίως των ανθρώπων της πρώτης γενιάς .  

Ομογένεια την οποία ναι μεν σε καμία περίπτωση   δεν αντιπροσωπεύει ο κ. Καστανάς, αποτυπώνει όμως  ένα μέρος  σκέψης  και πρόσληψης για το πως βλέπουν την ελλάδα, κάποιοι ομογενείς,   και αν μη τι άλλο εκθέτει  και εκτός Αστόριας ένα άλλον διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων.

Έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από αυτόν που έχει προβληθεί αμφίροπα από και προς την Ελλάδα εκ μέρους κάποιων για την Ελληνική Κοινότητα στις ΗΠΑ.

Τα όσα λένε και αποτυπώνουν  τα σχόλια των κ. Καστανά και  Γεωργόπουλου-και οι δυο για περισσότερο από 30 χρόνια στις ΗΠΑ  οι οποίοι ο κάθε ένας στον τομέα του  εργάστηκε και πράγματι  πέτυχε επαγγελματικά  -να εξυπηρετήσει  τα δικά του ατομικά και προσωπικά συμφέροντα – κάτω από την σημαία της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν μια τάση και την επικρατούσα αντίληψη…  

Πάντως τα όσα λένε οι κ. Γεωργόπουλος και Καστανάς πράγματι σε κάποιο βαθμό απασχολούν τους Ομογενείς  οι οποίοι αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό  για το κατά πόσο αληθεύουν τα όσα ακούν μέσω των  ελληνικών τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.