« Σάρκα και οστά για ακόμη μια χρονιά παίρνει η μεγαλειώδης προσπάθεια   που φέρει το όνομα «ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ» από τις 8 έως τις 13 Μαϊου στην Πρώτη Σερρών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.  Η εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα» καθώς είναι προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 Ολυμπιακών αθλημάτων (140 τελικοί αγωνισμάτων), με τη συμμετοχή 1200 περίπου μαθητών Γυμνασίων και από τους 52 νομούς της Ελλάδας, καθώς και από σχολεία, τα τμήματα μητρικής γλώσσας και τους συλλόγους της ομογένειας του εξωτερικού από όλες τις ηπείρους. Παράλληλα με τους αγώνες διεξάγονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις των Παραολυμπιακών αγώνων από αθλητές με αναπηρία και δίνεται  η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας των μαθητών και των θεατών σε Ολυμπιακά, Παραολυμπιακά αθλήματα και πολιτιστικά δρώμενα.

Οι αποστολές στο πλαίσιο της ΜΑΘΗΤΙΑΔΑΣ έχουν στη διάθεσή τους ένα τουριστικό περίπτερο για να προβάλουν τη δράση της ομογένειας  στη χώρα τους. Όλοι οι μαθητές μένουν στο «Μαθητικό Χωριό», κάτι αντίστοιχο με το Ολυμπιακό χωριό. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η συνάντηση και η συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου (αθλητών και μη), από όλα τα μέρη της Ελλάδας και γενικότερα όλο τον Ελληνισμό σε αθλητικούς αγώνες χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης.

Με όχημα τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, η Μαθητιάδα ως κατά βάση εκπαιδευτικό γεγονός, επιδιώκει να διευρύνει κάθε πτυχή της προσωπικότητας των αυριανών πολιτών, βασιζόμενη στις αξίες του Ελληνισμού και του Ολυμπισμού.

1.    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σχολεία, τα τμήματα μητρικής γλώσσας, καθώς επίσης και σύλλογοι του εξωτερικού στα οποία φοιτούν Έλληνες μαθητές και καλύπτουν τις ηλικίες των 12 έως 15 ετών.

2.    Οι αιτήσεις συμμετοχής αποστέλλονται από τις από τους φορείς στην Οργανωτική Επιτροπή έως15/01/09.

3.    Η τελική επιλογή θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή με κλήρωση και θα εγκριθεί από το ΥΠΕΠΘ. Θα κοινοποιηθεί στους αντίστοιχους Συντονιστές  Δ'θμιας Εκπ/σης εξωτερικού, στις επιλεχθείσες αποστολές και στην ιστοσελίδα της Μαθητιάδας (http://www.mathitiada.gr/) στις 30/01/09.

4.    Η κάθε επιλεχθείσα αποστολή καλύπτει τη δαπάνη μετακίνησής της προς και από την Πρώτη, ενώ τη φιλοξενία (διαμονή, πλήρης διατροφή, εσωτερικές μετακινήσεις) έως 16 άτομα (μαθητές και συνοδοί), αναλαμβάνει η Μαθητιάδα.

5.    Οι μαθητές υποχρεούνται να λάβουν μέρος τουλάχιστον σε ένα αγώνισμα, στο πλαίσιο του σκοπού της Μαθητιάδας, που είναι η προώθηση της συμμετοχής. Ο μέγιστος αριθμός αγωνισμάτων που μπορεί να συμμετέχει ένας μαθητής είναι τέσσερα (4).

6.    Οι μαθητές που ταυτόχρονα είναι και αθλητές υψηλού επιπέδου (συμμετοχή σε τελική φάση πανελληνίου πρωταθλήματος) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να συμμετέχουν στο αγώνισμά τους συμμετέχουν στο αγώνισμά τους.

Για φέτος στόχος της Μαθητιάδας είναι να έρθουν 40 αποστολές του Εξωτερικού (πέρυσι ήρθαν 28), γι αυτό καλούμε όλους τους φορείς (Σχολεία, Συντονιστές Εκπαίδευσης, Συλλόγους, Συντονιστές ΣΑΕ, Εκκλησία,  κ.λπ.) να συνδράμουν σ' αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης των απανταχού Ελλήνων Μαθητών του Εξωτερικού, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να λάβουν μέρος στην Μεγαλύτερη γιορτή Αθλητισμού και Πολιτισμού που γίνεται στην μητέρα – πατρίδα Ελλάδα!

   Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Οργανωτική Επιτροπή της Μαθητιάδας (τηλ. 2324061604, 2324061055) »