Νέα Υόρκη: Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ και η δεύτερη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, προς το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, αναφορικά με νέες τουρκικές προκλήσεις εναντίον πλοίων που εκτελούσαν έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η επιστολή συνοδεύεται από επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου, Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ. Στην επιστολή του με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει τρία σοβαρά επεισόδια όπου πλοία απειλήθηκαν από τουρκικά πολεμικά σκάφη ενώ τονίζει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προστατεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να έχει μία θετική κατάληξη.

«Η συνέχιση παρόμοιων περιστατικών, γράφει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας, παρατηρώ με λύπη ότι αναπόφευκτα επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειές μας για επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στο κυπριακό. Από μέρους θα πράξω οτιδήποτε στο μέτρο των δυνάμεών μου για να προστατέψω τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να τις φέρω σε θετική ολοκλήρωση. Είναι σημαντικό, την ίδια στιγμή, όπως τα Ηνωμένα Εθνη και η διεθνής κοινότητα υποστηρίξουν τις προσπάθειες αυτές μέσω αποτελεσματικής αλληλεγγύης».

Επιστολή Ταλάτ 

Την ίδια στιγμή η Τουρκία κυκλοφόρησε παράνομα στην έδρα του ΟΗΕ επιστολή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς το Γενικό Γραμματέα, με την οποία ο Τ/κ ηγέτης επιχειρεί να απαντήσει στην πρώτη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις τουρκικές προκλήσεις που έγιναν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του, με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου, ο κ. Ταλάτ αναφέρει ότι «οι μονομερείς δραστηριότητες αναφορικά με την οριοθέτηση της δικαιοδοσίας θαλάσσιων περιοχών πριν την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι ήταν ισότιμοι εταίροι το 1960 στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχοντας ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού και των θαλάσσιων περιοχών της Κύπρου».

Ο κ. Ταλάτ προσθέτει στην επιστολή του, ότι η Τουρκία ως γειτονική χώρα «έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις θαλάσσιες περιοχές που η ούτω καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία τις αποκαλεί ως αποκλειστική οικονομική ζώνη της».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει ως «πλήρεις συκοφαντιών τις καταγγελίες του Προέδρου Χριστόφια ότι τουρκικό πολεμικό σκάφος απείλησε σκάφη που πραγματοποιούσαν νόμιμα έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου». Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ενώ η διαπραγματευτική διαδικασία είναι σε εξέλιξη σε σχέση με τα θεμελιώδη ζητήματα που περιλαμβάνουν και το ζήτημα της δικαιοδοσίας των θαλάσσιων περιοχών, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλεί τη νόμιμη κυπριακή Κυβέρνηση, «υποκινεί αυτό το θέμα σε μια προσπάθεια να τεθεί υπόψη του Γενικού Γραμματέα ώστε να διευθετηθεί εκτός των διαπραγματεύσεων και να δυσφημιστεί η Τουρκία».

Πηγή: ΚΥΠΕ