Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Jerusalem Post  το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας εξετάζει εδώ και μήνες  όλα τα ενδεχόμενα για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, χωρίς την συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και οι ισραηλινοί επιθυμούν την αμερικανική συνεργασία, εντούτοις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μιας επέμβασης θα είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, από την στιγμή που θα δεν έχουν τους κωδικούς από τις ΗΠΑ, οι οποίοι ελέγχουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρνηθεί να δώσουν τους συγκεκριμένους κωδικούς στο Ισραήλ και το 1991 κατά την διάρκεια του πρώτου πολέμου στον περισικό Κόλπο.

Κατά το παρελθούν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που έκαναν αναφορές στην άρνηση του αμερικανού προέδρου George Bush αρνήθηκε να δώσει στο Ισραήλ το πράσινο φως στο Ισραήλ για επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Από την πλευρά του το Ιράν απέρριψε την πιθανότητα μιας επίθεσης από το Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών Hassan Qashqavi να επισημαίνει ότι το Ισραήλ απειλεί σ' ένα πλαίσιο ψυχολογικού και μιντιακού πολέμου.

Όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet   στην έκδοσή της 27ης Νοεμβρίου ο πολιτικός αναλυτής Charles Krauthammer είχε υποστηρίζει την άποψη ότι το  Ισραήλ πιθανόν να προτιμήσει να επιτεθεί στο Ιράν, χρησιμοποιώντας των εναέριο χώρο της Τουρκίας, και να χτυπήσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις με τον ίδιο τρόπο που το είχε κάνει αναντίον της Συρίας τον Σεπτέμβριο του 1997.

 Οι Sunday Times ανέφεραν σε δημοσίευμά τους την περασμένη Κυριακή  ανέφεραν ότι οι ισραηλινοί κάνουν τις τελικές πρόβες στην έρημο της Negev, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εναέριες επιθέσεις εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με ισραηλινού αξιωματούχους το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει για την επίθεση εναντίον του ιράν, πριν ο νεοεκλεγείες Μπάρακ Ομπάμα αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ όπως αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα  του ήδη από τις 24.11.08  ο συνάδελφος ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Ισραήλ Πάνος Χαρίτος  στην ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αναφέρεται μεταξύ άλλων  πως  "ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει την πυρινική απειλή του Ιράν φαινομενικά απομονωμένο, ως αποτέλεσμα μιας επαναπροσέγγισης της Αμερικής με το Ιράν και τον αραβικό κόσμο γενικότερα. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ στην περιοχή.  Η απειλή του Ιράν για την ύπαρξη του Ισραήλ είναι πραγματική, εντάσεται στις στρατηγικές απειλές και καθίσταται σοβαρότερη λόγω των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς  και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπισή της" αναφέρει το έγγραφο.
Συνεχίζοντας  η έκθεση επισημαίνει ότι
"το Ισραήλ έχει περιορισμένο χρόνο για να αντιδράσει ενάντια στην απειλή αυτή και θα πρέπει από μόνο του να κινηθεί στρατιωτικά. Μέχρι του σημείου αυτού όμως δεν θα πρέπει να ατονίσουν οι προσπάθειες για άσκηση διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων στην Τεχεράνη".
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΔΩ