Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2008

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν απ΄όλα, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατο του Προέδρου Παπαδόπουλου. Μιας ιστορικής μορφής του Κυπριακού Ελληνισμού, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος, με αφοσίωση, όλη του τη ζωή.

 

Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο για τον Κυπριακό Ελληνισμό και την πορεία του εθνικού θέματος. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε με συνέπεια, με αγωνιστικότητα, με πατριωτισμό τη δύσκολη μάχη για το μέλλον της μαρτυρικής του πατρίδας. Επί προεδρίας του η Κύπρος βρήκε τη θέση που της αξίζει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η μεταξύ μας συνεργασία χαρακτηρίστηκε από απόλυτη σύμπνοια, φιλία, αλλά και εξαιρετική προσωπική συνεννόηση, σε δύσκολες στιγμές για την Κύπρο. Ο Ελληνισμός του οφείλει πολλά. Σε όλη αυτή την περίοδο, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω τον αγώνα του για τα εθνικά συμφέροντα, την αγωνία για το μέλλον της πατρίδας του, αλλά και την ειλικρινή του βούληση για την εξεύρεση λύσης στο εθνικό πρόβλημα. Στον Ελληνισμό της Κύπρου εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια. Στη σύζυγό του, στα παιδιά του, τη λοιπή οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου θα ήθελα να εκφράσω τα πιο ειλικρινή συναισθήματα συμπαράστασης για το βαθύτατο πένθος τους.

 

Θέλω να συγχαρώ τη Γαλλική Προεδρία, για τον άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις, ομολογουμένως πολύ απαιτητικές, προκλήσεις που αντιμετώπισε όλο αυτό το εξάμηνο. Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται για τη συλλογική αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μια κρίση που, όπως όλοι ξέρουμε, πλήττει όλες τις χώρες της Ένωσης. Και βέβαια, ένα τέτοιο πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά παρά μόνο με τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενιαίων πολιτικών. Αυτό έγινε αμέσως μετά την επέκταση της κρίσης στην Ευρώπη, αυτό γίνεται και τώρα, που η κρίση έχει περάσει σε αυτό που ονομάζουμε πραγματική οικονομία. Η Ευρώπη πλήττεται στο σύνολό της. Η Ευρώπη διαμορφώνει ενιαία στάση.

 

Βεβαίως, κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις δικές της δυνατότητες και αδυναμίες, αν θέλετε τους δικούς της ευπαθείς τομείς. Είναι προφανές ότι πλήττονται περισσότερο οι πιο εξωστρεφείς τομείς: Η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, οι εξαγωγές. Επηρεάζεται όμως και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επηρεάζεται ολόκληρη η κοινωνία, πριν απ' όλα τα μεσαία και τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Αλλά, βεβαίως, ο πιο μεγάλος κοινωνικός κίνδυνος αφορά την απασχόληση.

 

Γενική αρχή είναι να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη και να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική, ώστε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα πραγματικά εισοδήματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική και έχει βελτιώσει τη ρευστότητα. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και έχουν εγγυηθεί τις καταθέσεις. Στις περισσότερες όμως χώρες χρειάζονται και δημοσιονομικά μέτρα, στοχευμένα σε εκείνους τους τομείς που πλήττονται περισσότερο και στις ομάδες πληθυσμού με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

 

Αποφασίσαμε ότι η οποιαδήποτε δημοσιονομική τόνωση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ευελιξία που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Βεβαίως, πρέπει να αποφύγουμε τις σπασμωδικές αντιδράσεις, που στοχεύουν αποκλειστικά στο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, γιατί τέτοιες αντιδράσεις είναι που προκάλεσαν τη σημερινή κρίση. Η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να προχωρά παράλληλα με τις διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Καταλήξαμε ότι τα μέτρα σταθεροποίησης πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση και να είναι συντονισμένα. Επιπλέον, τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της ανάπτυξης, ούτε και να καθυστερήσουν τις προσπάθειες μας για μεταρρυθμίσεις. Εδώ, βεβαίως, η ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων είναι ζωτικής σημασίας.

 

Από την πλευρά μας, έχουμε καταρτίσει ολοκληρωμένο Σχέδιο, το οποίο εμπλουτίζουμε διαρκώς ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες για τη χώρα μας, να αποτραπούν δυσμενέστερες επιπτώσεις και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, που θα φέρουν, αμέσως μετά, μια καλύτερη επόμενη ημέρα, για όλους τους πολίτες. Η μεγάλη δύναμή μας είναι η αναπτυξιακή δυναμική που έχουμε πετύχει. Αυτή είναι η οικονομική, κοινωνική ασπίδα που θέλουμε – και οφείλουμε – να διαφυλάξουμε.

 

Περνώ σε ένα άλλο θέμα. Ενημερωθήκαμε χθες από τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Brian Cowen, για τους τρόπους που εξετάζονται στη χώρα του, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του ιρλανδικού λαού και, από την άλλη, βεβαίως να καταστεί δυνατή η κυρωτική διαδικασία, χωρίς να αλλοιωθεί το πνεύμα ή το γράμμα των ρυθμίσεών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι απαραίτητη, προκειμένου η διευρυμένη Ένωση να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και περισσότερο δημοκρατικά.

 

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, αποφασίσαμε ότι, εφόσον η Συνθήκη τεθεί σε ισχύ, θα ληφθεί μέριμνα ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνει έναν Επίτροπο από κάθε κράτος- μέλος. Ως προς τις λοιπές ανησυχίες του ιρλανδικού λαού, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, με τρόπο αμοιβαία ικανοποιητικό, τόσο για την Ιρλανδία όσο και για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη, μέσω των απαραίτητων νομικών εγγυήσεων. Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επικύρωση της Συνθήκης, μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής.  

 

Καταλήξαμε, επίσης, σε συμφωνία ως προς το «νομοθετικό πακέτο κλίμα-ενέργεια». Το πακέτο περιλαμβάνει τέσσερις προτάσεις -οδηγίες. Αυτές σχετίζονται:

–       με το κοινοτικό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου,

–       με τον επιμερισμό των προσπαθειών των κρατών-μελών για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου,

–       με τη δέσμευση και γεωλογική αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα και

–       με τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 

Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη σωτηρία του Πλανήτη. Από την πλευρά μας, έγινε ενδελεχής συζήτηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ και επεξεργαστήκαμε τις θέσεις μας, τις οποίες προωθήσαμε εγκαίρως. Υπογράμμισα την ανάγκη εκπλήρωσης των σχετικών δεσμεύσεων εκ μέρους της ΕΕ και διατήρησης του ηγετικού της ρόλου στην επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας, για την μετά το 2012 εποχή.

 

Επιπλέον, εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι, ακριβώς λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αποδοχή του «νομοθετικού πακέτου», που θα συμβάλει τόσο στην προώθηση της ευρωπαϊκής οικολογικής καινοτομίας, όσο και στη στήριξη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

 

Υποστήριξα ακόμη τη Γαλλική Προεδρία στην πρόθεσή της να γίνει αναφορά στην ολοκλήρωση του Διαγνωστικού Ελέγχου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επισήμανα τον πολυλειτουργικό ρόλο της σύγχρονης γεωργίας. Τη σημαντική συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη και στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό της υπαίθρου, την στρατηγική σημασία της για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και βεβαίως τη γενικότερη ανάπτυξη των κρατών -μελών. Και τόνισα ότι όλα αυτά καθιστούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική αναγκαία και απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα – και θέλω σ' αυτό να είμαι απόλυτα σαφής – τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας συνέχισης της ΚΑΠ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και διατήρησης του δημοσιονομικού της φακέλου και μετά το 2013.

 

Τέλος, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι επισημαίνεται η αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κάτι στο οποίο εμείς επιμείναμε ιδιαίτερα- και η διαφύλαξη του υπάρχοντος πλαισίου για τη συνεργασία των εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαίων Συμμάχων με την ΕΠΑΑ. Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντοτε τις προσπάθειες που στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ισχυρής και στον αμυντικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Συμμαχία, πάντα όμως με σεβασμό στην αρχή της αυτονομίας των δύο Οργανισμών. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι μοιραζόμαστε με τη Γαλλική Προεδρία τη φιλοδοξία της

να δώσει νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Κατά συνέπεια, ανταποκρινόμαστε στις επιδιώξεις μας αυτές και στο επιχειρησιακό επίπεδο, συμμετέχοντας στις δύο νέες, πολύ σημαντικές, αποστολές που αναλαμβάνει η ΕΠΑΑ, στη Γεωργία και ανοικτά των ακτών της Σομαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας.

 

 

ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά το σημερινό Συμβούλιο Κορυφής, πιστεύετε ότι τα μέτρα που έχετε πάρει μέχρι σήμερα μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα;

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς βιώνουμε μία πρωτόγνωρη, σοβαρή, μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση – αυτό το ξέρουμε όλοι – και πάντως τη σοβαρότερη στην μεταπολεμική  περίοδο. Πρέπει να πούμε, ότι σε γενικές γραμμές η Ευρώπη ανταποκρίθηκε έγκαιρα, στις ανάγκες που προέκυψαν. Και σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στην δημιουργία του πλαισίου, γιατί περί πλαισίου πρόκειται, για την στήριξη, την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς – πρέπει να το τονίσω αυτό – υπήρξαμε πρωταγωνιστές, όχι μόνο στην διαμόρφωση των αποφάσεων, αλλά να σας θυμίσω, ότι το ελληνικό σχέδιο για την ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εγκρίθηκε τρίτο κατά σειρά. Και πρέπει να σας πω ότι, και χθες ακόμα, στο δείπνο όπου έγινε η συζήτηση για την οικονομική κρίση, υπήρξαν πολλά και από πολλές πλευρές, από  πολλές χώρες, παράπονα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση έγκρισης των σχεδίων τους.

 

Από ‘κει και πέρα, το μέλημά μας είναι η πραγματική οικονομία. Έχουμε πάρει μέτρα για την στήριξή της και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε. Ανακοινώσαμε ήδη πριν από λίγες μέρες μία σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις που αποσκοπούν σε στοχευμένες δράσεις για ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σας θυμίζω την στήριξη ανέργων και δικαιούχων του ΕΚΑΣ που έχουν στεγαστικό δάνειο. Το επίδομα στήριξης στη διαβάθμιση των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας, τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει σε σχέση με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, δηλαδή, μια ενεργητική πολιτική απασχόλησης, και ούτω καθ' εξής. Και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, δεν έχουμε τελειώσει. Θα πάρουμε μέτρα και κλαδικά, αλλά και μέτρα που κατευθύνονται στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

 

Πρέπει να πω και να κλείσω με αυτό, ότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, η Ελληνική οικονομία, χωρίς αυτό να δημιουργεί επανάπαυση, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες για την αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικών συνθηκών. Και ο προβλεπόμενος, από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ρυθμός ανάπτυξης είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι για τις άλλες χώρες και η αποκλιμάκωση της ανεργίας ήταν αρκετά έντονη τα τελευταία χρόνια. Έχουμε λοιπόν τις δυνατότητες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς εν εγρηγόρσει. Θα χρειαστεί ιδιαίτερη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και να προχωρήσουμε από ‘κει και πέρα στην επόμενη μέρα. Εγώ είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το κάνουμε και σας το λέω ειλικρινά και απερίφραστα, αλλά θα χρειαστεί σοβαρή, υπεύθυνη, αποτελεσματική πολιτική. Την κάνουμε και είμαστε διατεθειμένοι να την κάνουμε.

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μόλις τώρα είπατε ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη φάση, έχουμε ανάπτυξη, έχουμε δυνατότητες. Την περασμένη Κυριακή στο διάγγελμά σας με πρόφαση τα επεισόδια που έχουν γίνει, είχατε πει ότι θα ζητήσετε από τον κύριο Αλογοσκούφη την άμεση – και, το τονίσατε – την πλήρη αποζημίωση όλων όσων είχαν πάθει ζημιές. Ανακοινώθηκαν τα μέτρα από τον κύριο Αλογοσκούφη και η κάλυψη δεν είναι πλήρης. Είναι μέχρι 100.000 ευρώ και το υπόλοιπο θα κληθεί να το πάρει σε δάνειο ο κάθε επιχειρηματίας και ήθελα να σας ρωτήσω. Ποια είναι η πραγματική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας; Αντέχουμε τελικά ή δεν αντέχουμε; Και το δεύτερο, με βάση πάλι αυτό. Βλέπουμε μία σειρά από δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό στον διεθνή τύπο για τις πραγματικές αντοχές δανεισμού της Ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει ένα άνοιγμα της ψαλίδας του κόστους δανεισμού κατά 2%. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε απερίφραστα ότι υπάρχει μία συντονισμένη επίθεση κατά της χώρας μας σε αυτό τον τομέα και ήθελα να σας ρωτήσω, εάν συμμερίζεστε αυτήν την άποψη ή εάν θεωρείτε ότι αυτά τα δημοσιεύματα και η αύξηση του κόστους δανεισμού, απλά αντανακλούν στο υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας.

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τρεις ή τέσσερις ερωτήσεις είναι αυτό. Σε ό,τι αφορά το πρώτο: Εγώ πιστεύω ότι το πακέτο που ανακοινώσαμε για την στήριξη των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν με τα τελευταία απαράδεκτα επεισόδια, είναι επαρκές. Και πρέπει να σας πω, ότι υπερκαλύπτει κατά βάση εκείνα που ζητήθηκαν από τους αρμόδιους εκπροσώπους των φορέων, σε συγκεκριμένη συνάντηση και σύσκεψη που έγινε με τους αρμόδιους Υπουργούς. Άλλωστε πρέπει να σας πω, ότι όταν μιλούμε για δανεισμό στον οποίο αναφερθήκατε, μιλούμε για πολύ μακροπρόθεσμο, χαμηλότοκο- άτοκο στην ουσία- με επιδοτούμενο επιτόκιο δανεισμού και βεβαίως με μεγάλη περίοδο χάριτος, πέρα από τα άμεσα μέτρα των, ας το πω έτσι, άμεσων επιδοτήσεων.

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά το σοβαρότερο θέμα που θίξατε, να ξεκινήσω με το εξής: η Ελλάδα καλύπτει και θα καλύπτει κανονικά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ξέρουμε όλοι όμως, ότι μία από τις αδυναμίες που έχει η οικονομία μας, είναι ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο διαμορφώθηκε με αλόγιστες, με ανεύθυνες πολιτικές για περισσότερα από 30 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το δημόσιο χρέος τα τελευταία 4 χρόνια, μειώθηκε κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, δεν παύει όμως να εξακολουθεί να είναι υψηλό και ως εκ τούτου να δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Σε συνθήκες λοιπόν πίεσης της ρευστότητας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι φυσικό να ανεβαίνουν τα επιτόκια. Για αυτό επισημαίνω και επισημαίνουμε πάντα, ότι το χρέος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που φορτώθηκε στους Έλληνες πολίτες και στις νεότερες γενιές και θα χρειαστεί συνεπή και υπεύθυνη πολιτική για να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα στην ρίζα του.

 

Και δεύτερον, για αυτό το λόγο η Ελλάδα, βεβαίως θα κάνει πολιτικές και κάνει ήδη πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας, στήριξης της πραγματικής οικονομίας, στήριξης των εργαζομένων, στήριξης των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά χωρίς να θέσει σε ρίσκο, χωρίς να διακινδυνεύσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες. Γι' αυτό με βλέπετε να λέω πάντα πόσο σημαντικό είναι, με υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς, εύκολες υποσχέσεις, μεγαλοστομίες και κουβέντες που όμως είναι ανεύθυνες, να οδηγήσουμε την Ελληνική οικονομία στην κατεύθυνση που πρέπει.

 

Επαναλαμβάνω: Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλούς, από τους περισσότερους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες και μία από αυτές είναι πράγματι, το υψηλό δημόσιο χρέος, που επιβάλει ακόμα μεγαλύτερη υπευθυνότητα στον χειρισμό των θεμάτων.

 

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα για έκτη μέρα η κατάσταση στην Αθήνα είναι έκρυθμη. Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση επιμένει να ερμηνεύει τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως καταστροφική μανία συντονισμένων ομάδων και μάλιστα πολιτικά υποκινούμενων. Την ίδια στιγμή, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και σήμερα μιλούν για πιθανό ντόμινο κοινωνικών εκρήξεων σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αλλού, μετά τα Ελληνικά επεισόδια. Κορυφαίοι Υπουργοί σας, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς, μιλούν για ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τον πολιτικό κόσμο. Σήμερα στην Αθήνα διαδηλώνουν στους δρόμους χιλιάδες έφηβοι. Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως: Είναι επαγγελματίες ταραξίες, κύριε Πρωθυπουργέ, όλοι αυτοί που δεν μπορούν να δουν το δικό τους αύριο; Αισθάνεστε την ανάγκη να απαντήσετε κάτι στις αγωνίες, τους φόβους, αλλά και την οργή τους, για τα σκάνδαλα και τον αδικαιολόγητο πλουτισμό κάποιων πολιτικών;

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα, γιατί δεν σας καταλογίζω πρόθεση, αλλά εύκολα γίνεται παρανόηση εδώ. Τι εννοώ: Τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις αναζητήσεις, τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων να τις καπηλεύονται ή να επιχειρηθεί να δημιουργηθεί η εικόνα ότι υπάρχει διασύνδεση με τη δράση ανεξέλεγκτων ανθρώπων, ακραίων στοιχείων που προσανατολίζονται και δρουν σε συνθήκες τυφλής βίας και καταστροφής. Είναι σαφής η διάκριση. Πολύ ξεκάθαρη. Και από την άλλη ιδιαίτερα επικίνδυνη η σύγχυση. Είναι επικίνδυνη και θέλω να σας το επισημάνω αυτό, όχι για την Κυβέρνηση, για το ένα ή το άλλο κόμμα.  Είναι επικίνδυνη για την κοινωνία και την δημοκρατία. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν και αγωνίες, έχουν και προβληματισμούς. Και ζουν σε ένα πιεστικό περιβάλλον. Όλοι μας, ή οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παιδιά, ακόμα και αν δεν είναι στην ηλικία της μεγάλης πίεσης. Όλοι ξέρουμε τι είναι να αντιμετωπίζεις τις συνθήκες, λέω ένα παράδειγμα, προετοιμασίας για τις εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Κάποια αντιμετωπίζονται. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Αλλά αυτό, και αν θέλετε όχι απλώς η ανοχή, αλλά η συμπάθεια με την οποία βλέπουμε, και πρέπει να βλέπουμε όλοι, την αγωνία ή την αναζήτηση των νέων ανθρώπων, δεν μπορεί να συγχέεται με την τυφλή βία, με τη δράση ακραίων στοιχείων που στοχεύουν στους πολίτες, στις περιουσίες τους, σε τελική ανάλυση στην ίδια την δημοκρατία. Κανένα πρόβλημα λοιπόν δεν υπάρχει με τη συναισθηματική, πολιτική ή άλλη έκφραση των νέων ανθρώπων που θέλουν να πουν την γνώμη τους, που θέλουν να διαμαρτυρηθούν, που θέλουν να διεκδικήσουν. Αυτό είναι όχι απλώς ανεκτό και θεμιτό, αλλά θα σας έλεγα ότι σε μία ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, όπως είναι η Ελλάδα, είναι και επιθυμητό. Αλλά επιτρέψτε μου να το τονίσω για τρίτη φορά: Με τίποτα δε συνδέεται και δεν μπορεί να συνδεθεί αυτό με την καταστροφική μανία, με την προσφυγή στην τυφλή βία από ακραία στοιχεία.

 

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, μια και εμφανίζεστε διατεθειμένος να απαντήσετε και σε ερωτήσεις που αφορούν τα επεισόδια, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Τις τελευταίες μέρες μέσα σε αυτή την θλιβερή πραγματικά υπόθεση των επεισοδίων, διαπιστώσαμε όλοι μία πρωτοφανή αδυναμία της Ελληνικής Αστυνομίας να εγγυηθεί την ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών της Αθήνας αλλά και των πολιτών άλλων πόλεων. Θέλω να σας ρωτήσω αν διακρίνετε ότι υπάρχουν ευθύνες και σε ποια κατεύθυνση για αυτή την αδυναμία. Και αν για αυτές τις, κατά κοινή ομολογία, πολύ κακές επιδόσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, θεωρείτε πως υπάρχει πολιτική ευθύνη που καλώς ή κακώς εντοπίζεται στον πρόσωπο του αρμοδίου Υπουργού Εσωτερικών.

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αντιμετωπίσαμε ως κοινωνία ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο. Ένα σύνθετο φαινόμενο σε πρωτοφανείς συνθήκες έντασης, έκτασης και βιαιότητας. Και μάλιστα βιώσαμε και ένα τραγικό γεγονός, του θανάτου ενός ανθρώπου, ενός νέου παιδιού, κάτι που τραυμάτισε όλη την ελληνική κοινωνία και την Αστυνομία. Ασφαλώς δεν μπορεί να αισθάνεται κανείς ευχαριστημένος με τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν, με τις σκηνές της βίας ή της λεηλασίας. Είναι, λοιπόν, αντικείμενο νηφάλιας, ψύχραιμης αποτίμησης και αξιολόγησης στην ώρα του το επιχειρησιακό σκέλος. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν συνδέεται, κατά την άποψή μου, το πιστεύω αυτό, με ζητήματα αλλαγής πολιτικής ή αλλαγής προσώπων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

 

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν από δύο μήνες μας είχατε πει ότι οι εκλογές δεν είναι στον προγραμματισμό σας. Από τότε όμως άλλαξαν αρκετά δεδομένα. Βλέπουμε κοινωνικούς φορείς να εξεγείρονται απέναντι στην Κυβέρνηση, να τη θεωρούν αδύναμη και να διεκδικούν περισσότερα πράγματα. Βλέπουμε δημοσκοπήσεις που πλήττουν ευθέως και την δική σας δημοτικότητα. Το πρώτο που θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, είναι αν εξακολουθείτε να επιμένετε ότι δεν είναι οι εκλογές στον προγραμματισμό σας, ή αν θεωρείτε ότι θα αποτελούσε λύση μία εκλογική αναμέτρηση. Και το δεύτερο: Τον Σεπτέμβριο μας είπατε ότι δεν σκοπεύετε να συνταξιοδοτηθείτε πρόωρα. Τον Οκτώβριο μας είπατε ότι η πρωθυπουργία για εσάς δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλω, λοιπόν, ευθέως να σας ρωτήσω αν θα ηγηθείτε της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές και αν πραγματοποιηθούν.

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, να ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Ό,τι σας έχω πει ισχύει και είναι πάρα πολύ καλά αρθρωμένα και τα δύο. Δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Και τα δύο είναι σωστά που σας έχω πει κατά την άποψή μου. Όμως, εκείνο το οποίο θέλω να σας τονίσω, γιατί το θέμα είναι πολύ βαρύτερο, είναι ότι η χώρα αυτή την στιγμή έχει Κυβέρνηση και ισχυρή Κυβέρνηση. Η ισχύς δεν μετριέται με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που είναι πράγματι ισχνή αλλά σταθερή. Μετριέται με τη βούληση και την πίστη στο έργο και τον προγραμματισμό που κάνει. Η Κυβέρνηση αυτή έχει προωθήσει ήδη μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτή την ώρα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή, μεγάλη,  όπως λέγαμε πριν από λίγα λεπτά, διεθνή οικονομική κρίση, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί συνεπή, υπεύθυνη πολιτική και ξεκάθαρη πολιτική βούληση, πηδάλιο και στιβαρό χέρι για να την αντιμετωπίσουμε. Κατά συνέπεια, αυτό είναι το δικό μου μέλημα. Αυτό είναι το μέλημα και η προτεραιότητα της Κυβέρνησης και όχι τα όποια σενάρια για εκλογές και διαδοχές.

 

ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι η έκρηξη που παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες είναι αποτέλεσμα και των σκανδάλων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η Κυβέρνηση, όπως κάποιοι Υπουργοί σας το προτείνουν ήδη, αναλάβει πολιτικές ευθύνες για το Βατοπαίδιο και τι θα κάνει στην περίπτωση της προανακριτικής επιτροπής, που όπως είναι γνωστό έχει αποφασίσει να καταθέσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η Κυβέρνηση αυτή έχει πει πάντα και το κάνει πράξη ότι θέλει να διερευνάται κάθε υπόθεση σε βάθος.  Στην συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία αναφερθήκατε, πέραν της δικαστικής έρευνας, με δική μας πρωτοβουλία έγινε εξεταστική επιτροπή. Η εξεταστική επιτροπή έκανε πολλή και επίπονη δουλειά, όπως παρακολουθήσαμε και περιμένουμε τώρα όλοι το πόρισμά της, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα σας έλεγα, για να τοποθετηθούμε ανάλογα.

 

Εκείνο που μπορώ να σας πω αυτή την ώρα είναι ότι, προφανώς, σε ένα τόσο μεγάλο θέμα που εξελίσσεται σχεδόν επί μία δεκαετία, η Πολιτεία δεν λειτούργησε όπως έπρεπε. Και βεβαίως, αντικειμενικά, για ό,τι συμβαίνει στην χώρα, η Πολιτεία έχει την ευθύνη.  Όμως, θα περιμένω και εγώ το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για να κάνω μία ολοκληρωμένη τοποθέτηση στο θέμα.

 

ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ: Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Πρώτον, παρατήρησα ότι χρησιμοποιήσατε χρόνο αόριστο, ενώ γεγονότα υπάρχουν ακόμα εν εξελίξει και δεν ξέρουμε αν η βία είναι μειούμενη ή αυξανόμενη αυτή την στιγμή. Το δεύτερο που παρατηρώ είναι ότι και εσείς και στελέχη της Κυβέρνησής σας αρνείστε πεισματικά να αποδώσετε σε αυτό το φαινόμενο κοινωνική υφή και περιεχόμενο. Το περιορίζετε στην ακραία έκφρασή του σε κάποιες τυφλές ομάδες. Και το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο πλέον η Κυβέρνηση, αν πρόκειται περί μεμονωμένων ομάδων, σκοπεύει, στοχεύει, σκέπτεται ή είναι αποφασισμένη να τις αντιμετωπίσει οριστικώς, όπως σας το ζήτησαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες και σήμερα κατά την διάρκεια του Συμβουλίου.

 

Και το δεύτερο είναι, θεωρείτε ότι αυτές οι ομάδες, τέλος πάντων, με όλες αυτές τις βίαιες πράξεις υποκινούνται από κάποιους διότι ενοχλούνται από συγκεκριμένες κινήσεις της Κυβέρνησης, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, παραδείγματος χάριν, το θέμα της συμπεριφοράς σας στο Κυπριακό, στο θέμα της συμπεριφοράς σας στην σχέση με την Ρωσία και τους αγωγούς;

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιμένω σε μία πολύ σοβαρή διάκριση και επισήμανση. Σε μία ανοικτή κοινωνία, οι πολίτες δικαιούνται να έχουν όχι απλώς άποψη, αλλά να έχουν και φωνή διαμαρτυρίας, να έχουν φωνή πίεσης, να διαδηλώνουν, να λένε το παράπονό τους.  Και είναι φυσικό στις σύνθετες κοινωνίες που ζούμε, και μάλιστα σε μία δύσκολη συγκυρία, να υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις, τέτοιες απόψεις. Αυτό το καταλαβαίνω, το θεωρώ θεμιτό, το θεωρώ υγιές. Αλίμονο, όμως, αν αρχίσουμε να δίνουμε ιδεολογική ή κοινωνική κάλυψη στην τυφλή βία. Επιμένω σε αυτό με την έννοια ότι κάτι τέτοιο θα στρεφόταν κατά της ίδιας της δημοκρατίας. Με άλλα λόγια είναι πολιτική, ηθική και εθνική υποχρέωση όλων μας, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών φορέων, να καταδικάσουμε απερίφραστα και ομόφωνα την προσφυγή στη βία και να την απομονώσουμε πολιτικά και κοινωνικά. Αυτό είναι υποχρέωσή μας, δημοκρατικό μας καθήκον, εθνικό μας χρέος.

 

Τώρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, εγώ δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους θεωρίες και σενάρια. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι κάνουμε τις επιλογές μας – και μια και αναφερθήκατε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής- στην εξωτερική πολιτική της χώρας με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα.

 

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΝΕ (Απομαγνητοφώνηση διερμηνείας): Θα ήθελα να γνωρίζω ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και τι έχετε να πείτε για την βία στην χώρα σας.

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως έχω πει και νωρίτερα στους Έλληνες συναδέλφους σας, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του Προέδρου Παπαδόπουλου, με τον οποίο είχαμε μία πάρα πολύ δυνατή σχέση και συνεργασία για πολλά χρόνια και συγκεκριμένα, σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την εξέλιξη του Κυπριακού και έχω να θυμάμαι αυτή τη σχέση  με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος αφιέρωσε πολλή ενέργεια για να υποστηρίξει τα δικαιώματα της Κύπρου.

 

Στο δεύτερο ερώτημά σας, πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε μία πολύ ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ του ειρηνικού πλήθους της Ελλάδας, που έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την λύπη του για τον θάνατο του νεαρού που σκοτώθηκε και της μειονότητας των εξτρεμιστών, οι οποίοι κρύβονται πίσω από βίαιες επιθέσεις. Καταδικάζω ανοιχτά, χωρίς διάκριση και το καταδικάζω απερίφραστα. Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα. Έχουμε εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο. Ναι, αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση που αντιμετώπισαν και άλλες χώρες προηγουμένως και έχει τα μέσα, στα δημοκρατικά πλαίσια της χώρας, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα είναι μία ασφαλής χώρα για οποιονδήποτε την επισκεφτεί.

 

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το Σάββατο το βράδυ, όταν δολοφονήθηκε ο μαθητής, ο Υπουργός Παιδείας λίγες ώρες αργότερα βρισκόταν στα μπουζούκια. Την επόμενη μέρα και ενώ καιγόταν η Αθήνα, ο Υπουργός Παιδείας βρισκόταν στο γήπεδο. Το ερώτημά μου είναι το εξής: σας βρίσκει σύμφωνο μία τέτοια συμπεριφορά;

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει ήδη τοποθετηθεί ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και ξεκαθάρισε αυτά τα θέματα. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι αυτή την ώρα, με τη σοβαρότητα και κρισιμότητα των περιστάσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στις προτεραιότητες που υπάρχουν και ο προτεραιότητες δεν είναι τέτοιου είδους σχολιασμοί, οι οποίοι μάλιστα έχουν πολύ ξεκάθαρα απαντηθεί.

 

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με το χέρι στην καρδιά θα ήθελα να μου πείτε αν η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα τους τελευταίους μήνες με τις εξεταστικές Επιτροπές, το Βατοπαίδι, την κοινωνική ανέχεια και πλέον την κοινωνική αναταραχή που υπάρχει στους δρόμους, είναι η εικόνα που είχατε οραματιστεί εσείς για την χώρα 4,5 χρόνια πριν, όταν αναλαμβάνατε τα ηνία της Κυβέρνησης.

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με το χέρι στην καρδιά λοιπόν, σας λέω ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε  με υπευθυνότητα. Πρώτον, αναφερθήκατε σε θέματα που θέλουν διερεύνηση. Γι' αυτό υπάρχει η δημοκρατία, γι' αυτό υπάρχουν θεσμοί, μέσα από τους οποίους όλα αυτά πρέπει να διαλευκανθούν και θα διαλευκανθούν πλήρως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πρόθεση, την ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης.

 

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά που είπατε: Ναι, το ξέρουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μία κρίση. Και αυτό επιβάλλει από όλους μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αρθούμε στο επίπεδο υπευθυνότητας που χρειάζεται. Πάντα επιβάλλεται αυτό. Αλλά σε συνθήκες κρίσης, ακόμα περισσότερο. Η μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί να γίνεται τώρα στον τόπο, είναι οι ανεύθυνες φωνές, οι υπερβολές, οι ακρότητες, η σεναριολογία, οι λαϊκίστικες υποσχέσεις και μεγαλοστομίες. Η χώρα, όπως σας είπα και πριν, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οφείλουμε τα κεκτημένα αυτά που πετύχαμε, να τα διασφαλίσουμε και να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και επιπτώσεις, μέσα από αυτή την κρίση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα χρόνια αυτά η Ελλάδα πέτυχε να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσει την ανεργία, να ανεβάσει το εισόδημα του Έλληνα. Φτάσαμε σχεδόν πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είμαστε κοντά στο 100%. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ούτε βεβαίως ότι δεν χρειάζεται πολύ προσοχή και εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη διεθνή συγκυρία της εποχής.

 

Λ. ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα δημοσιεύματα του Τύπου με τα οποία καλύπτονται οι ταραχές στη χώρα μας, ακόμα και τα δημοσιεύματα του φιλικού προς την Κυβέρνηση Τύπου επιτρέψτε μου να πω, κάνουν λόγο για αδυναμία διαχείρισης κατάστασης, για ακυβερνησία, για κενό εξουσίας. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι σχεδόν από το σύνολο του Τύπου, η Κυβέρνηση περιγράφεται ως αδύναμη ή ανύπαρκτη;

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να ακούγονται και να γράφονται και υπερβολές, καμία φορά και ακρότητες. Η χώρα βίωσε μία δύσκολη στιγμή. Πράγματι. Άλλοι ζήταγαν έκτακτα μέτρα, άλλοι έγραφαν για ακραίες μεθόδους καταστολής. Σας λέω, λοιπόν, ευθέως: Δεν τα πιστεύω αυτά. Πιστεύω ότι οι δημοκρατίες έχουν την δυνατότητα να ξεπερνούν και τις δύσκολες στιγμές με σύνεση, με ψυχραιμία, με υπευθυνότητα, με αποφασιστικότητα. Το πρώτο που προέχει είναι να έχουμε την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε αυτού του είδους τα φαινόμενα- εννοώ την προσφυγή στη βία και στην καταστροφική μανία- να τα απομονώνουμε. Γι' αυτό πήρα την πρωτοβουλία και είδα μέσα σε λίγες ώρες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για να διαμορφωθεί αυτό. Οφείλω να σας πω δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, αλλά εν πάση περιπτώσει, όφειλα να το κάνω. Και είχε την αξία του. Αλλά σε αυτό θα επιμείνω. Είναι εύκολο να γράφει κανείς ή να συζητά σενάρια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά είναι ανάγκη αυτή την ώρα με σοβαρότητα να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Και το ξεπερνάμε με σοβαρότητα, με μετριοπάθεια και με σύνεση.

 

Π. ΓΑΛΑΤΣΙΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρατήρησα ακριβώς στην προηγούμενη απάντηση να λέτε ότι δεν μείνατε ικανοποιημένος από αυτές συναντήσεις. Και επίσης μας έχετε πει ότι είναι εθνική υπόθεση να καταδικάσουμε την βία. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν το κάνουν αυτό;

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, ο δικός μου ρόλος δεν είναι να σχολιάζω. Είναι να κάνω μία ξεκάθαρη τοποθέτηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι και δημοκρατική και θα μου επιτρέψετε να πω και εθνική υποχρέωση όλων μας να το κάνουμε ομόφωνα και με απερίφραστο τρόπο. Ούτε με μισόλογα ούτε με ‘'ναι μεν αλλά''. Αυτή είναι η άποψή μου και σε αυτή επιμένω.

 

Δ. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάνατε μία αναφορά νωρίτερα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Το προηγούμενο μπαράζ δημοσιότητας που είχε η χώρα μας εκτός συνόρων ήταν το 2004. Θεωρείτε ότι αυτή η εικόνα απαξίωσης που βγαίνει αυτές τις μέρες μέσα από τον διεθνή Τύπο θα έχει αντανάκλαση στο μέλλον της χώρας. 

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως αυτό δεν είναι ευχάριστο. Αλλά βεβαίως δεν θεωρώ ότι θα έχει αντανάκλαση στο μέλλον της χώρας. Και να σας πω και κάτι ακόμα, μια και το θίγετε το θέμα: Βεβαίως σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα, την ανάγκη της ενημέρωσης. Αλλά πρέπει να πω και να το τονίσω αυτό ότι, επειδή παρακολούθησα πάρα, πάρα πολλή τηλεόραση αυτές τις ημέρες, είδα και πολλές σκηνές υπερβολής, είδα και πολλές ακρότητες που δεν απηχούσαν κατ' ανάγκη την πραγματικότητα. Προς Θεού, είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι πρέπει να περιορίζεται η ενημέρωση ή η εικόνα. Αλλά από την άλλη, και μία συγκράτηση στην προσπάθεια ώστε να μεταδίδονται οι πραγματικότητες και όχι οι υπερβολές που μπορεί να είναι, αν θέλετε, εργαλεία για δημιουργία εντυπώσεων ή αύξησης ποσοστού τηλεθέασης ή ακροαματικότητας, έχει και αυτή την αξία της.