του Κώστα Πικραμένου ,

Συμπεράσματα … εντός και εκτός των τειχών!
Τώρα που όλα δείχνουν ότι η τραγική υπόθεση του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης και τα επεισόδια σε Αθήνα και περιφέρεια ανακτούν το παλιό γνώριμο σποραδικό τους χαρακτήρα οφείλουμε να προβούμε σε εκτιμήσεις και να εξαγάγουμε συμπεράσματα:


Εντός των τειχών:
Αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι η ΕΛ.ΑΣ Δε διαθέτει ούτε στρατηγική, ούτε τα αναγκαία μέσα σε εξοπλισμό, ούτε παρέχει τη κατάλληλη εκπαίδευση στα στελέχη της. Σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για μαζικές συλλήψεις είτε
ταραξιών είτε όσων προέβησαν σε πλιάτσικο καταστημάτων ένα είναι σίγουρο: Το κυνηγητό και ο πετροπόλεμος στους δρόμους του Λεκανοπεδίου θα συνεχιστεί και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών αλλά και των τουριστών στην Ελλάδα θα εμπεδωθεί.

Κερδισμένοι & Χαμένοι:
Αυτοί που ευνοούνται από την υπάρχουσα κατάσταση είναι:
1) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σίγουρα η Άκρα Δεξιά.
2) Οι εταιρείες security και οι πολυεθνικές που θα πωλήσουν τεθωρακισμένα οχήματα και νέα όπλα στην ΕΛ.ΑΣ.
3) Τα ΜΜΕ που θα έχουν άφθονο υλικό προκειμένου να σπάσει η μονοτονία του Βατοπεδίου και
4) οι τρομοκρατικές ομάδες που θα στρατολογήσουν νέα μέλη στο όνομα του Αλέξη.
Αυτοί που χάνουν από την υπάρχουσα κατάσταση είναι:
1) Η κυβέρνηση
2) Οι καμένοι και κατεστραμμένοι καταστηματάρχες
3) Η νέα γενιά που ελλείψει ανεξάρτητων συλλογικών οργάνων και σοβαρής κοινωνίας πολιτών κατευθύνεται στη «τυφλή βία» ως μέσο πολιτικής παρέμβασης
4) Η εικόνα της Ελλάδος στη διεθνή κοινότητα ως τριτοκοσμική χώρα μετά και το φιάσκο των πυρκαγιών του 2007
5) Το ηθικό των ΕΔ που βλέπουν την ανικανότητα διαχείρισης κρίσεως 12 χρόνια μετά τα Ίμια και 10 χρόνια μετά την υπόθεση Ocalan.

Εκτός των τειχών:
Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της διεθνής κοινότητας είναι πεπεισμένες ότι η εγχώρια άρχουσα τάξη έχει χάσει «το παιχνίδι και τον έλεγχο». Συγκεκριμένα στα διεθνή ΜΜΕ αναπαράγεται ως επίσημη εξήγηση των τελευταίων επεισοδίων τα αλλεπάλληλα πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα, το ρευστό πολιτικό τοπίο και η αδυναμία διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Στο CNN μάλιστα δόθηκε η «συμβουλή» ξένοι επιχειρηματίες να αποφεύγουν την Αθήνα για συναντήσεις και εμπορικές συμφωνίες.

Κερδισμένοι & Χαμένοι:
Αυτοί που ευνοούνται από την υπάρχουσα κατάσταση είναι: 1) Οι ελίτ των κρατών με τα οποία η Ελλάς έχει ανοιχτά διπλωματικά και γεω-στρατηγικά μέτωπα 2) Πολιτικοί σχηματισμοί και ΜΚΟ (στη χώρα μας) που καταγγέλλουν την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων 3) Γειτονικά κράτη που θα «πουλήσουν» σταθερότητα και αξιοπιστία σε δυτικούς επενδυτές για προσέλκυση κεφαλαίων στις δικές τους χώρες εν αντιθέσει με την Ελλάδα.
Αυτοί που χάνουν από την υπάρχουσα κατάσταση είναι: 1) Η Κύπρος που στηρίζεται σε μία σοβαρή και σύγχρονη Ελλάδα στα διεθνή φόρα 2) Οι Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου και της Διασποράς που θα κλιθούν από τη κοινή γνώμη των χωρών τους να «εξηγήσουν» τη κατάσταση και να «διασκεδάσουν εντυπώσεις»

Εκτίμηση:
Η πιθανότητα στρατιωτικού πραξικοπήματος θα πρέπει να βγει από το μυαλό ακόμα και των ελάχιστων νοσταλγών άλλων εποχών. Διότι ούτε οι εσωτερικές συνθήκες αλλά ούτε και οι διεθνείς συνθήκες απαιτούν παρόμοιες λύσεις. Η περίπτωση στρατιωτικών περιπολιών στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Ο Σαρκοζί (της Γαλλίας του Διαφωτισμού) κινητοποίησε μονάδες στρατού το 2005 και κήρυξε συγκεκριμένες περιοχές του Παρισιού σε «κατάσταση έκτατης ανάγκης» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τη συναίνεση της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας. Στην Ελλάδα βέβαια δε ξέρουμε καν τι είναι «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Νέα πολιτικά κόμματα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία λόγω πολιτικο-οικονομικών δομών. Με δεδομένη τη στρατηγική της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (έρευνες ΤΡΑΟ) η μόνη λύση που προβάλλεται είναι 1)η άμεση προκήρυξη εκλογών (προς εκτόνωση της κοινής γνώμης) 2) η προσαγωγή στη δικαιοσύνη των πολιτικών που εμπλέκονται στα μεγάλα σκάνδαλα και 3) η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων με βάση το γερμανικό μοντέλο. Όλα τα άλλα σενάρια θα οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα απώλειας εθνικού χώρου (υφαλοκρηπίδας) που θα θυμίζουν '22 και '74.
Ο χρόνος θα δείξει…