Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής- Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Ελληνισμού (ΚΕΜΙΠΟ) .«Τρεις Χιλιετίες Μικρασιατικού Πολιτισμού. Επιστήμες- Γράμματα-Τέχνες». Πρακτικά 3ου Συμποσίου  Νέα Ιωνία,  2008

 

Ένα πολύ σημαντικό και άρτια οργανωμένο συμπόσιο το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Νέας Ιωνίας και το ΚΕΜΙΠΟ το Νοέμβριο του 2007, δε θα μπορούσε να μην έχει και εξίσου σημαντικά και άρτια πρακτικά, τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Το συνέδριο το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στο πολύ όμορφο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, όπου υπάρχει ένα  καταπληκτικό μουσείο Υφαντουργίας-Ταπητουργίας που διασώζει κομμάτια του Μικρασιατικού πολιτισμού, είχαν τιμήσει με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κομμάτων και πολλοί πολίτες της Νέας Ιωνίας, γειτονικών δήμων καθώς και  από άλλα μέρη της Ελλάδας, οι περισσότεροι μέλη προσφυγικών σωματείων.

Τα πρακτικά του  Συμποσίου, το οποίο στηρίζει ο Δήμος Νέας Ιωνίας εδώ και χρόνια όπως άλλωστε και το ΚΕΜΙΠΟ,  δίνουν και τους βασικούς στόχους της μεγάλης αυτής συνεύρεσης των προσφύγων, που σχετίζονται με  τη διατήρηση της μνήμης.

Ο καλαίσθητος τόμος των πρακτικών ξεκινά με τον  πίνακα των μελών της τιμητικής Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής, ακολουθεί το πρόγραμμα και ο κατάλογος των εισηγητών,  ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α' , οι χαιρετισμοί των επισήμων, ενώ ξεχωριστή θέση κρατά η απονομή της τιμής στην  Νάνσυ Χόρτον κόρη του αμερικανού διπλωμάτη Τζορτζ Χόρτον.  Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι εργασίες  για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό από τους  εξής εισηγητές: Ν. Ουζούνογλου «Μικρά Ασία: Γενέτειρα των Επιστημών-Τεχνολογίας και Ιατρικής» (σσ. 35-47), Χ. Μπαλόγλου «Η πολιτιστική πολιτική των Ατταλιδών βασιλέων της Περγάμου» (σσ. 49-76), Γ. Ματσόπουλος «Η Ιατρική παράδοση στη Μικρά Ασία» (σσ. 77-90), Α. Παυλίδης «Η δυναμική της μικρασιατικής παράδοσης» (σσ. 91- 95), Β. Καραγεώργος «Η σημασία της Μικράς Ασίας για το Βυζάντιο Χρ. Παπασωτηρίου «Το Βυζάντιο στη Μικρά Ασία» (σσ.107-111), Μ. Μελετόπουλος «Οικονομικές προϋποθέσεις του Μικρασιατικού Πολιτισμού» (σσ. 121-139), Γ. Ντέλλας «Οι εκκλησίες της Παναγίας της Πυργιώτισσας και του Αρχάγγελου Μιχαήλ-Ταξιάρχη στο Λιβίσι της Μ. Ασίας» (σσ. 141-155), Μ. Γ. Βαρβούνης «Μικρασιατικός και Σαμιακός λαϊκός Πολιτισμός: ταυτότητες, ετερότητες και πολιτισμικές διαδρομές» (σσ. 156-166), Θ. Μαλκίδης «Μορφές πολιτισμού στον Πόντο τον 19ο και 20ο αιώνα» (σσ. 169-185), Φ. Μαρινέσκου «Πολιτικές προσωπικότητες του Ελληνισμού που έδρασαν στον ευρύτερο Μικρασιατικό χώρο: οι οικογένειες Μουρούζη-Υψηλάντη. Οι σχέσεις αυτών με τη Μολδαβία και Βλαχία» (σσ. 187-195), Ε. Ζεγκίνης «Θρησκευτικές και πολιτιστικές σχέσεις των ετεροδόξων δερβίσηδων της Μικρασίας με τους Ελληνορθοδόξους πληθυσμούς» (σσ. 197-209), Ν. Βικέτος «Ιερός Πολύκαρπος. Το εβδομαδιαίο θρησκευτικό περιοδικό της Σμύρνης κατά την πρώτη περίοδο της εκδοτικής του πορείας (1911-1914) (σσ215-233) Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου «Το ελληνικό θέατρο στη Σμύρνη. Μία σφαιρική προσέγγιση (σσ. 225-237).

Η άρτια και ταχεία έκδοση του  τόμου των πρακτικών του Συμποσίου οφείλεται στην φροντίδα του  Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ  Χάρη Σαπουντζάκη ενός  σημαντικού μελετητή του πολιτισμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο οποίος έχει συνεισφέρει, μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες τους τα μέγιστα στις εκδόσεις και στις δραστηριότητες του ΚΕΜΙΠΟ.

Με τα πρακτικά του Συμποσίου δίνεται  η δυνατότητα στο μελετητή  να βρει εργασίες για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, αλλά και να κατανοήσει τη σημαντική εργασία που γίνεται στο ΚΕΜΙΠΟ και στο Δήμο της Νέας Ιωνίας Αττικής.  Τα πρακτικά του συνεδρίου του ΚΕΜΙΠΟ, αποτελούν μία ιδιαίτερη συμβολή στη μελέτη και την έρευνα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και αποδεικνύει ότι οι Δήμοι έχοντας, άρχοντες και πολίτες, με σαφή γνώση της ταυτότητάς τους, μπορούν να ξεπεράσουν την καθημερινότητα  και να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Σ΄ αυτό της καταγραφής της ιστορικής διαδρομής και αλήθειας και στην έννοια του τοπικού άρχοντα και του πολίτη.