Στο θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αφιερώνουν δημοσιεύματά τους οι βρετανικές εφημερίδες.

Σε ολοσέλιδη νεκρολογία για τον τέως Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, όπου δημοσιεύει και φωτογραφία του εκλιπόντος ηγέτη, η εφημερίδα Times επικεντρώνεται στη στάση του τέως Προέδρου έναντι του δημοψηφίσματος του 2004 "μια από τις πλέον καθοριστικές στιγμές της συχνά ταραχώδους σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου".


Ο Τάσσος Παπαδόπουλος συσπείρωσε την ελληνική κοινότητα για την απόρριψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου του ΟΗΕ, γράφει η εφημερίδα στο σημείωμά της, το οποίο σε συνέχεια αναφέρεται στο γνωστό διάγγελμα του Κυπρίου ηγέτη δίδοντας σ' αυτό ένα προσωπικό τόνο: «Σε ένα συναισθηματικό τηλεοπτικό διάγγελμα», γράφει, «ο συνήθως χαλύβδινος συντηρητικός πολιτικός απαρίθμησε τα μειονεκτήματα του σχεδίου που απέβλεπε στην επανένωση των δυο κοινοτήτων σε μια χαλαρή ομοσπονδία δυο σε μεγάλο βαθμό αυτονόμων περιοχών. Είπε ότι το ογκώδες σχέδιο ήταν κομμένο και ραμμένο στα τουρκικά συμφέροντα σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και θα νομιμοποιούσε τη ντε φάκτο διχοτόμηση αντί να ενοποιεί τη νήσο. Το σκληρό ύφος που συνήθως παρουσίαζε δημόσια ο Τάσσος Παπαδόπουλος υποχώρησε προς το τέλος του διαγγέλματος και τα μάτια του φάνηκαν βουρκωμένα».

Η νεκρολογία αναφέρεται στα όσα ακολούθησαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την αναταραχή ανάμεσα στις δυτικές χώρες που, ανάμεσα στ' άλλα, ανησυχούσαν μήπως οι Ελληνοκύπριοι ασκήσουν το δικαίωμα του βέτο εναντίον των ενταξιακών φιλοδοξιών της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όμως, συνεχίζει το σημείωμα, έμεινε ανεπηρέαστος από τις αντιδράσεις ξέροντας ότι είχε την εσωτερική υποστήριξη. "Συγκέντρωνε αισθήματα θαυμασμού σαν ένας ανένδοτος αγωνιστής για τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που είχε το θάρρος να αντισταθεί στις πιέσεις των Αγγλοαμερικανών, να δεχθεί ένα ανεφάρμοστο και άδικο σχέδιο". Παράλληλα, όμως, δεν ανεχόταν την κατηγορία του απορριπτικού και δυσανασχετούσε για τα όσα λεγόντουσαν ότι δεν ήταν αρεστός στους Τουρκοκυπρίους.

Το σημείωμα κρίνει την καλή κατάσταση της οικονομίας όπως και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη σαν δυο επιτυχίες του Παπαδόπουλου . Επίσης, δίδει λεπτομέρειες για τη ζωή του εκλιπόντος ηγέτη με αναφορά στις μαθητικές και φοιτητικές επιτυχίες του χαρακτηρίζοντας τον σαν «ένα λαμπρό νομικό μυαλό» και αναφέροντας ότι δημιούργησε ένα από τους πιο επιτυχείς νομικούς οίκους της Κύπρου.

Η Daily Telegraph στο δικό της αφιέρωμα γράφει ότι το σχέδιο Ανάν ήταν η καλύτερη ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου αλλά "όταν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διεκήρυξε την άρνησή του να υποκύψει στις ξένες πιέσεις, έπεισε τους Ελληνοκυπρίους να απορρίψουν εκείνη την ευκαιρία με ποσοστό 76%".

Το σημείωμα αναφέρεται στις υπηρεσίες του Τάσου Παπαδόπουλου στο πολιτικό σκέλος της ΕΟΚΑ, στη διαφωνία του για τη Συμφωνία Ζυρίχης -Λονδίνου, στη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις Μακαρίου ως Υπουργός στα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Οικονομικών, Γεωργίας και Υγείας όπως και στη θητεία του σαν διαπραγματευτής.
Η εφημερίδα παρατηρεί, ανάμεσα στ' άλλα ότι ο τέως Πρόεδρος είχε εξοργισθεί όταν η σύζυγος του τότε Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλέαρ, Cherie, ανέλαβε την υπεράσπιση του ζεύγους Οραμς.