Η παιδεία μας δεν μπόρεσε να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο τους δασκάλους και μαθητές, γι'αυτό και δεν έχει προκοπή. Από απαίδευτους πολίτες δεν μπορεί κανείς παρά να περιμενει αναρχία. Ακόμη και αν πέσει ο Καραμανλής τα οικονομικά προβλήματα που κληρονομήσαμε τις τελευτείες δεκαετίες δεν μας αφίνουν ανέγκιχτους. Η παιδεία άρχισε να χαλάει από την εποχή που δόθηκε με τον Νόμο πλαίσιο 1981 η εξουσία να εκβιάζουν οι φοιτητές τα Πανεπιστήμια ους διδάσκοντες. Σήμερα αυτή η εξουσία δίνεται στα νηπιαγωγία. Αφού κυβερνώμαστε από μωρά(ούς) δεν μπορούμε παρά να έχουμε αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Από την εποχή τη πτώσης της χούντας πέρασαν πάνω από 30 χρόνια κι εμείς ακόμη βαράμε το ίδιο βιολί. Ποτέ στην τάξη, πάντα στους δρόμους.

Οι επαναστάτες φοιτητές διαβάζουν αρκετά για να επιτύχουν στα Πανεπιστήμια με στόχο να έχουν δώρο το αυτοκίνητο που τους έταξε η οικογενεια, αφού ξεπουλήθηκε δεόντος,απαιτούν το πτυχίο στο σπίτι για να μπορούν να διασκεδάζουν και λίγο.

Η τηλεόραση διαμορφώνει πρότυπα που απέχουν μακρυά από κάθε ισορροπημένη κοινωνία. Αναδεικνύει ατάλαντους μουσικούς που δεν γνωρίζουν την νότα ντο, εκτός από το ντε όταν σπρόχνωνται.
Το γυμνό, που απέχει από κάθε εικαστική ομορφιά είναι μέσον επιτυχίας.

Ας ανοίξουν τα μάτια επιτέλους οι γονείς και ας αναρωτηθούν για τον ρόλο τους απέναντι στα παιδιά τους. Αν δεν μπορούν να τους διδάξουν τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό προς τον διπλανό, ας μη ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους.

Ίσως είναι ευκαιρία να μάθουν γονείς, παιδιά, δημοσιογράφοι ότι το πτυχίο ποτέ δεν οδηγούσε σε επάγγελμα. Ο "μορφωμένος" άνθρωπος μέσα από την γνώση έχει την δυνατότητα να δει τι ακριβώς μπορεί και του ταιριάζει να κάνει και να επιτύχει. Αν θέλουν επάγγελμα ας πάνε στα ΙΕΚ. Και ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ, κος Σπαθής, κατά ομολογία του, στέλνει την κόρη του σε ιδιωτικό ΙΕΚ. Αυτό το γράφω ως παράδειγμα για μίμηση.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ιωάννα Αναστασοπούλου
Καθηγήτρια ΕΜΠ