Του Χάρη Μπότσαρη

Το Ιράν και η Ρωσία επιβεβαίωσαν την είδηση που είχε γράψει αναλυτικά το protothema online στις 18 Δεκεμβρίου σχετικά με την παραλαβή των ρωσικών ισχυρών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Ο υποδιευθυντής Εθνικής Ασφάλειας και Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, Ισμαίλ Κοουσαρί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τη Μόσχα για τους εξελιγμένους πυραύλους S-300 μετά από διαπραγματεύσεις ετών.

«Τα αντιπυραυλικά συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για τις αμυντικές ανάγκες και για την προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας», είπε ο Κοουσαρί στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

 

Παρά την αντίδραση του Ισραήλ με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προς το Κρεμλίνο, η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι υλοποιεί τη συμφωνία και παραδίδει τους πυραύλους στο Ιράν.

Δυτικές χώρες ασκούν κριτική στη Ρωσία με τον ισχυρισμό ότι η συμφωνία με το Ιράν σαμποτάρει τις προσπάθειες για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Οι εξελιγμένοι πύραυλοι S-300 PMU1 (SA20 Gargoyle) μπορούν να εντοπίσουν συγχρόνως 100 βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη σε μικρό ή σε μεγάλο ύψος και σε ακτίνα πάνω από 150 χιλιόμετρα και επομένως μπορούν να αποτρέψουν πιθανό χτύπημα από το Ισραήλ.

 

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν αντιταχθεί με κάθε τρόπο σε ενδεχόμενο ιρανικό ατομικό οπλοστάσιο και έχουν απειλήσει με αεροπορική επιδρομή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ήδη απο τον Ιούνιο το Ισραήλ είχε ξεκινήσει αεροπορικές ασκήσεις  και σύμφωνα με τους New York Times περισσότερα από 100 Ισραηλινά μαχητικά F-16 και F-15 πήραν μέρος σε ελιγμούς πάνω από την Αν. Μεσόγειο και την Ελλάδα (το protothema online είχε και πάλι σχετικό δημοσίευμα στις 20 Ιουνίου 2008).

Το γνωστό Military.com δημοσίευσε στις 22 Δεκεμβρίου ότι η Ελλάδα που διαθέτει τους ίδιους πυραύλους S-300 βοήθησε την Ισραηλινή αεροπορία στη μελέτη του συστήματος. 

 

Σχετικά θέματα:
Πύραυλοι S-300 στο Ιράν
Ισραηλινά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑonline.gr