Σ Α Β Β Α Τ Ο 21.12.1963, ένα «τυχαίο» αιματηρό γεγονός αστυνομικού δελτίου οδήγησε στην έκρηξη τής καλά προετοιμασμένης, ένοπλης Τουρκανταρσίας του 1963-64, κατά της Κύπρου. Εάν κάποιος δεν μελετήσει τις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ του 1956 και το επιτελικό σχέδιο «ΚΙΡ» (Kibris Istirdat Plani), «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου», που εκπόνησε το 1957 και εφήρμοσε από το 1958 με την ΤΜΤ, το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, είναι μοιραίο ότι δεν πρόκειται να αντιληφθεί πώς και γιατί εκτοξεύθηκε η ένοπλη τουρκική επίθεση του 1963-64.

Σ Τ Α ΕΓΓΡΑΦΑ του «χρηματοκιβωτίου Μπλουμέρ» της τ/κ ηγεσίας, Οκτ. 1960 και Σεπ. 1963, τεκμηριώνεται ο επιτελικός σχεδιασμός για την εκτόξευση της Τουρκανταρσίας. Ως προϊόντος της τουρκικής πολιτικής, τη λεπτομερή κλιμάκωση της οποίας περιέγραψε ο, από το 1957, ιθύνων επιτελικός νους του ΓΕΠ και της ΤΜΤ, συνταγματάρχης Ismail Tansu, σε συνεντεύξεις του το 1996 στη "Halkin Sesi", όπως και στο βιβλίο του, "Aslinda Hic Kimse Uyumuyordu" 2001. Τα έγγραφα προετοιμασίας του «ένοπλου αγώνα», με τις υπογραφές Κιουτσούκ και Ντενκτάς, περιέχουν και τα εξής: «Όταν ξεκινήσει ο αγώνας, η τουρκική κοινότητα που είναι διασπαρμένη σε όλο το νησί, θα συγκεντρωθεί με το ζόρι σε μια περιοχή, την οποία θα αναγκαστεί να υπερασπισθεί. Η επιλογή της περιοχής θα γίνει βάσει στρατηγικού σχεδίου. Πριν την έναρξη του αγώνα είναι αναγκαίο να εκπονηθούν λεπτομερή σχέδια προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα επιστράτευσης της τουρκικής κοινότητας, αλλά και σχετικά με τον εξοπλισμό, τα αποθέματα, καθώς και την αποστολή προμηθειών και ενισχύσεων από την ηπειρωτική χώρα» (σ.σ. την Τουρκία).
Τ Η Ν ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ υλοποίηση, «με το ζόρι», αυτών των σχεδίων, μπορεί κανείς να διαβάσει στα δημοσιεύματα (και) της «Χαραυγής» του ΑΚΕΛ το 1963-64, με την υπογραφή και αειμνήστων δημοσιογράφων όπως του Παναγιώτη Πασχάλη, απ' όπου, μικρό μόνο δείγμα οι τίτλοι, όλοι της «Χ»: «Η στασιαστική βία εξετόπισε Τούρκους και από άλλα χωριά». «Οι βίαιες μετακινήσεις τουρκικών πληθυσμών». «Με δάκρυα και κραυγές απόγνωσης μετοίκησαν οι Τούρκοι Βασίλειας και Πραστειού Αυδήμου κάτω από την βία των εξτρεμιστών». «Τι να κάνουμε αφού μας απειλούν;». «Συνεχίζεται η βίαιη μετακίνηση Τούρκων χωρικών από φανατικούς». «Τουρκάλα εξαναγκάσθηκε να εγκαταλείψει Ελληνίδα με την οποία συζούσε επί χρόνια, κατόπιν 'υπόδειξης' Τούρκων εξτρεμιστών». «Διά της βίας των όπλων εξακολουθούν να ξεσπιτώνουν πληθυσμούς οι στασιαστές -Μονιάτη, Κοιλάνι, Διόριος, Αγ. Ειρήνη- για να πλήξουν την ειρηνική συμβίωση». Και, βέβαια, οι μαστιγωτικές καταγγελίες κατά της φασιστικής τ/κ ηγεσίας, από τον ηρωικό Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και τον ιατρό Ιχσάν Αλή, 1964-1966…


ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ