ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  

Νέα Υόρκη 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ


 

usa_flag_-_copy.jpgΜια  έκθεση που συντάχθηκε για το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της αμερικανικής σχολής πολέμου, και κυκλοφορεί εδώ και κάποιες μέρες σε  ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια των Αμερικανών αλλά και ανώτατων αξιωματούχων μυστικών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό επίπεδο,  αποκαλύπτει τις βαθύτερες ανησυχίες των Αμερικανών για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η οικονομική η μεγαλύτερη  κρίση  που περνάει η χώρα. Η έκθεση που συντάχθηκε με άκρα μυστικότητα ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου(ίσως και νωρίτερα)  και παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 08 μελετά επιχειρησιακά ακόμα και το ακραίο μέτρο  χρήσης του (αμερικανικού) στρατού, προκειμένου να καταστείλει μια «ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή». Με τίτλο «Γνωστοί άγνωστοι: Μη-συμβατά "στρατηγικά Σοκ" στην ανάπτυξη της αμυντικής στρατηγικής», η έκθεση του ινστιτούτου προειδοποιεί ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να προετοιμαστεί για την προστασία του κράτους (των ΗΠΑ) σε ομοσπονδιακό επίπεδο προκειμένου να καταστείλει  τυχόν «βίαιη, στρατηγική αποδιοργάνωση εντός των Ηνωμένων Πολιτειών», η οποία είναι δυνατόν  να προκληθεί από «μια απρόοπτη οικονομική κατάρρευση» ή από την «απώλεια της εν λειτουργία πολιτικής και νομικής τάξης».

Συγγραφέας της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Nathan Freier, ο οποίος είναι καθηγητής πλέον στην σχολή πολέμου. 

Στην 52σέλιδη ο Nathan Freier διατυπώνει την άποψη ότι «από την στιγμή που τέτοια γεγονότα έχουν να κάνουν με την οργανωμένη βία εναντίον των τοπικών, πολιτειακών και εθνικών αρχών, και οι τοπικές αρχές  δεν έχουν την δυνατότητα να επαναφέρουν την τάξη και να προστατεύσουν τους ευπαθείς πληθυσμούς, το Υπουργείο Άμυνας θα κληθεί να καλύψει αυτό το κενό». Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ουσιαστικά θα αλλάξει και θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης «η κοινωνική βία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναγκάσει τον (στρατιωτικό) αμυντικό μηχανισμό να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του για να επαναφέρει την εσωτερική τάξη και την ασφάλεια στους πολίτες. Μια αμερικανική κυβέρνηση και ένα αμυντικό σύστημα που έχει επαναπαυθεί στον εφησυχασμό μιας μακροχρόνιας εσωτερικής τάξης θα αναγκαστεί γρήγορα να αφήσει κατά μέρος κάποιες ή τις περισσότερες εξωτερικές δεσμεύσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα στην αυξανόμενη ανθρώπινη ανασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας».

Ολόκληρη η έκθεση ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ.

tactical_response_unit.jpgΗ χρήση του στρατού για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναταραχών και αστάθειας στο εσωτερικό των ΗΠΑ δεν είναι αντικείμενο μόνο έρευνας σε θεωρητικό επίπεδο. Όπως γράφτηκε σε διάφορες ιστοσελίδες (κυρίως εναλλακτικής ενημέρωσης), ο γερουσιαστής James Inhofe από την πολιτεία της Οκλαχόμα και ο βουλευτής Brad Sherman από την Καλιφόρνια απεκάλυψαν ότι ο νυν υπουργός των Οικονομικών Henry Paulson, όταν προωθούσε το σχέδιο για των 700 δις δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο, συζήτησε και το χειρότερο σενάριο (ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης), ένα σενάριο που οι αμερικανοί πλέον μελετούν  πιθανότατα και να απαιτεί την εφαρμογή λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης(  στρατιωτικού νόμου).

Το περιοδικό Army Times στις 2 Οκτωβρίου σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι από την 1η Οκτωβρίου το 3ο τμήμα πεζικού της 1ης Ταξιαρχίας, έχοντας επιστρέψει από το Ιράκ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για 12 μήνες ως «η ομοσπονδιακή δύναμη απάντησης σε φυσικές ή τεχνιτές επείγουσες καταστάσεις και καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων και τρομοκρατικές επιθέσεις». Οι δυνάμεις αυτές θα βρίσκονται υπό τις εντολές της US Northern Command (USNORTHCOM) (της ειδικής στρατιωτικής Διοίκησης που δημιούρηγηθηκε μετά τα χτυπήματα της 11η Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας, τρομοκρατίας και φυσικών καταστροφών)    

Σύμφωνα με το άρθρο του αμερικανικού περιδικού, ο σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παροχή βοήθειας σε «κοινωνική αστάθεια και έλεγχος του πλήθους ή την αντιμετώπιση τρομακτικών σεναρίων, όπως την μαζική δηλητηρίαση και το χάος που δύναται να προκληθεί από μια χημική, βιολογική, πυρηνική επίθεση».

Οι αξιωματούχοι ωστόσο της US Northern Command δημοσίως έχουν αρνηθεί ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή του νόμου, διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αστυνόμευση των Αμερικανών.

Ο συνταγματάρχης της USNORTHCOM στο τμήμα των μελλοντικών επιχειρήσεων Michael Boatner στο Homeland Security Today, διαψεύδει τα όσα έχουν ειπωθεί για το ρόλο που θα έχει η ειδική  στρατιωτική αυτή δύναμη και απαντά ότι «η συγκεκριμένη ομάδα δεν καλείται να επιβάλει τον νόμο, ή να θέσει υπό έλεγχο το πλήθος ή καταστάσεις αστάθειας, αλλά θα μπορεί να  χρησιμοποιηθεί υποστηρικτικά στις αρμόδιες υπηρεσίες για την διάσωση της ανθρώπινης ζωής, ανακούφισης όσων υποφέρουν, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των κοινοτήτων που έχουν χτυπηθεί από επιθέσεις όπλων μαζικής καταστροφής, ατυχήματα ή φυσικές καταστροφές».

 

Ενδεικτικό επίσης της κινητικότητας -με άκρα μυστικότητα του αμερικανικού στρατού- που παρατηρείται για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εσωτερικής αναταραχής, η οποία δεν δείχνει να είναι πολύ μακριά, είναι τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της Phoenix Business Journal στις 17 Δεκεμβρίου, με τίτλο "η αστυνομία της Αριζόνα υποστηρίζει ότι είναι προετοιμασμένη, καθώς η Ακαδημία Πολέμου προειδοποιεί πως ο στρατός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αστάθεια: το IMF προειδοποιεί για οικονομικές αναταραχές".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τοπικές και οι πολιτειακές αστυνομικές αρχές έχουν εκτενές σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων από την οικονομική δυστοκία που επικρατεί. Αρνούμενη να δώσει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, ανέφεραν ωστόσο -πάντως  σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Phoenix Business Journal- ότι θα «απαντήσουν» άμεσα σε κάθε μοφή κοινωνικής αναταραχής που θα προκληθεί από τον οποιονδήποτε λόγο.

Ο  Andy Hill, εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Αριζόνα σε δήλωσή του στην Phoenix Business Journal ανέφερε ότι «το αστυνομικό τμήμα του Φίνιξ δεν περιμένει κάποια κοινωνική αναταραχή στην παρούσα φάση, αλλά πάντα εκπαιδευόμαστε για να είμαστε προετοιμασμένοι για όποιο θέμα σχετικό με κοινωνική αναταραχή. Υπάρχει η «ομάδα τακτικής απάντησης» (Tactical Response Unit) που συνεχώς εκπαιδεύεται…». Από την άλλη πλευρά, το IMF μέσω του Dominique Strauss-Kahn προειδοποιεί για τις αναταραχές που σχετίζονται με την κατάσταση της οικονομίας και την αστάθεια στην παγκόσμια αγορά, στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί η κρίση και εξακολουθούν να πλήττονται τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα από την χρηματοπιστωτική κρίση και την ανεργία.

Τα παραπάνω ενισχύονται και από την εδώ και μήνες αυξημένη-σε σύγκριση ακόμα και με την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ το 2003 ή παλαιότερα του πολέμου στο περισκό κόλοπο το 1992-  αμερικανική διαφημιστική εκστρατεία πρόσκλησης στις τάξεις του αμερικανικού στρατού εθελοντών.

Ενδεικτικά της κατάστασης που τρομάζει τους αμερικανούς πολιτικούς και τους  στρατιωτικούς είναι τα παρακάτω αποκαλυπτικά στοιχεία που καταγράφουν μόνο ένα μικρό μέρος της ζοφερής πραγματικότητας που διαμορφώνεται για την επόμενη μέρα της πάλαι ποτέ ισχυρής και κραταιάς με  αλλαζονική συμπεριφορά θνησιγενούς αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.  

homeless--new-york-city.jpgΤα σενάρια των φόβων των Αμερικανών για ενδεχόμενη εξέγερση των εξαλθιωμένων(Homeless) αλλά και όσων τελευταία έχουν χάσει τις δουλειές τους οδηγώντας πολλούς από αυτούς στους δρόμους πολαπλασιάζοντας τους αστέγους σε όλες τις πολιτείες ενισχύονται ακόμα πιο πολύ και από την εδώ και πολλές μέρες -προ των εορτών- ειδική διαφημιστική  εκστρατεία που κάνει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, M. Bloomberg για βοήθεια των Homeless.

 

Σύμφωνα τώρα  με απογραφή  του Ιουνίου 2008 που έγινε από τον  εθνικό οργανισμό αστέγων (national coalition for the homeless)  οι άστεγοι  σε παναμερικανικό επίπεδο  3.500.000 μεταξύ των οποίων 1.350.000 παιδιά!

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ   ΕΚΘΕΣΗ


Από τον Σεπτέμβριο όμως του 2008 τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει δραματικά  ειδικά για την  πολιτεία της Νέας Υόρκης αναφέρει  9.720 οικογένειες έχουν ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα επανένταξης και  φιλοξενούνται στα ειδικά καταλύματα της πολιτείας ενώ στους δρόμους βρίσκονται καθημερινά περισσότεροι από 36.000 και από αυτά τα 16.000 είναι παιδιά! Τα άτομα αυτά υποτίθεται ότι διανυκτερεύουν σε κέντρα υποδοχής ενώ στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι αυτοί είναι είναι οι καταγεγραμμένοι χωρίς να υπολογίζονται οι δεκάδες χιλιάδες που  υπάρχουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


Εδώ και πολλούς μήνες οικονομικοί αναλυτές, επιχειρηματίες, επενδυτές, ειδικοί στα θέματα οικονομίας κάνουν λόγο για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σκιαγραφόντας με τα μελανότερα  χρώματα την μελλοντική της πορεία. Η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, παρά τις ενέργειες τις αμερικανικής κυβέρνησης, δεν φαίνεται να επούλωσε τα τραύματα της ύφεσης, η οποία εξακολουθεί να βαθαίνει. Τα αποτελέσματά της είναι πλέον ορατά στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών. Μαζικές απολύσεις, αύξηση της ανεργίας, αλλαγή στο στάτους εργασίας -από το status πλήρους απασχόλησης σε status ημιαπασχόλησης, συνεπώς μικρότερο εισόδημα- και τόσα άλλα, που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν να επιδεινώνουν μια κατάσταση, η οποία δεν φαίνεται στο ελάχιστο να πλησιάζει την ανάκαμψη. Πολλοί εκφράζουν τους φόβους τους, κάνοντας λόγο για κατάρρευση της μεσαίας τάξης, ένα γεγονός που θα φέρει τεράστια κοινωνική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες αν συνυπολογιστεί ότι μόνο οι ισπανόφωνοι είναι πάνω από 48.000.000(15% του Αμερικανικού πληθυσμού) και ήδη το θέμα της νομιμοποίησης τους προκαλεί έντονες εσωτερικές προστριβές.

usa-homelandsecuritybyjadraxq1_-_copy.jpgΤο ενδεχόμενο λαϊκής εξέγερσης και ανεξέλεγκτων καταστάσεων (χειρότερων του 1992), με ευρείας κλίμακας κοινωνικές αναταραχές τρομάζει και φοβίζει όσο περνάει ο καιρός φαίνεται όλο και περισσότερο πιο ορατό για αυτούς που αναλύουν τα γεγονότα σε κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικό επίπεδο για λογαρισμό κυβερνητικών υπηρεσιών, οι οποίοι καθημερινά με εκθέσεις τους προειδοποιούν για τα χειρότερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι εισηγήσεις αυτές και οι εκθέσεις -πολλές εκ των οποίων διαβαθμισμένες ως απόρρητες- παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό για την πλειοψηφία των αμερικανών που ακόμα βομβαρδίζονται από τα αμερικανικά ΜΜΕ που εξακολουθούν να προβάλλουν εσωτερικά  την εικόνα της ισχυρής  χώρας, μιας χώρας που εξακολουθεί μάλιστα να εποπτεύει και ελέγχει τον υπόλοιπο κόσμο στον πλανήτη.   

Η οικονομική δυστοκία, η οποία αποδεικνύεται πια μέσω αριθμών και στατιστικών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αναλύσεων που προβλέπουν μόνο δυσοίωνες εξελίξεις, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρυμένο κλίμα. Όσο η ανάκαμψη αργεί να έρθει και η οικονομική κρίση αποτελεί ένα χρονίζον πρόβλημα που μαστίζει τον μέσο αμερικανό πολίτη -την πλειοψηφία δηλαδή-, δεν μπορεί παρά να επιφέρει μια κοινωνική αναταραχή με δυσάρεστες εξελίξεις για το εσωτερικό της χώρας. Φαίνεται ότι τα σενάρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλο και  πληθαίνουν για αυτό και εκθέσεις σαν του Nathan Freier σε λίγο θα είναι καθημερινό φαινόμενο στις ΗΠΑ και τα ειδικά εναλλακτικά περιοδικά,  blog και sites. Πληθαίνουν αντίστοιχα και τα σενάρια για την καταστολή τέτοιων φαινομένων.

Οι εκθέσεις που έρχονται κάθε τόσο στο φως κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Το αντίθετο. Και η συγκεκριμένη έκθεση του αντισυνταγματάρχη Freier, ενός ανθρώπου που  στο βιογραφικό του έχει καταχωρήσει την θητεία του σε μεγάλα αμερικανικά Think Tanks, που χαράσσουν την πολιτική των ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Όπως μπορεί να εικάσει κάποιος, έστω και αν οι εκτιμήσεις του μπορεί να βρίσκουν έδαφος προς το παρόν  στο χώρο της συνωμοσιολογίας και των πιθανών-απίθανων σεναρίων- η κατάσταση στην οικονομία με την κατακόρυφη πορεία ύφεσης, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε τέτοιο βαθμό κοινωνικά ανεξέλεγκτης  αναταραχής και εσωτερικής αστάθειας, όπου η εφαρμογή και η επιβολή του στρατιωτικού νόμου να αποτελεί τον  μοναδικό τρόπο άμεσης αντιμετώπισης. Όσο και αν διακριτικά ή προσεκτικά τίθεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο,  άλλο τόσο δεν μπορεί να μην δοθεί η δέουσα σημασία στα πραγματικά γεγονότα. Και την δεδομένη χρονική στιγμή το γεγονός είναι ένα. Με πολλές συνέπειες. Το γεγονός είναι η οικονομική κρίση, που επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την αμερικανική καθημερινότητα, επιφέροντας μια άλλη διαφορετική από εκείνη που είχε συνηθίσει ο μέσος αμερικανός πολίτης, πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που του δημιουργεί ανασφάλεια, δυσπραγία, και φόβο για το μέλλον του. Η συσσώρευση τέτοιων συναισθημάτων, καθώς η δυσαρέσκεια για την αναποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους της ομοσπονδιακής  κυβέρνησης με κάποιο τρόπο κάποια στιγμή θα εκφραστεί μαζικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αρχές έχουν ήδη την λύση στα χέρια τους…

Τα σχέδια πλέον επί χάρτου περιλαμβάνουν αυτό που πολλοί φοβούνται αφορούν και το εσωτερικό των ΗΠΑ. Δεν είναι ο εξωτερικός κίνδυνος, η ασύμμετρη απειλή ενός κάποιου αόρατου εχθρού-τρομοκράτη που επιτίθεται. Δεν είναι ο μουσουλμάνος καμικάζι-αυτοκτονίας που θέλει να πάρει μαζί του εκατοντάδες ζωές. Δεν είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ή κάποιος σαν τον Μπιν Λαντεν που θέλει να καταστρέψει τις ΗΠΑ. Αντίθετα, είναι το ίδιο το αμερικανικό σύστημα, που φαίνεται να μην αντέχει άλλο τους κραδασμούς από την ζώσα οικονομική πραγματικότητα.

Μπορεί η Pax Americana να αποτέλεσε την ουτοπία του 20ου αιώνα  για την δημιουργία μιας παγκόσμιας πανίσχυρης οικονομικοπολιτικά και στρατιωτικά  αυτοκρατορίας, το κλείσιμο όμως της πρώτης 10ετιας στο κατώφλι του 21ου αιώνα μόνο δυσοίωνες προβλέψεις επιτρέπει για την χώρα του Ονείρου  και την  Νέα γη της Επαγγελίας εκατομμυρίων ανθρώπων…

Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι  η παγκόσμια ιστορία του ανθρώπινου γένους  δείχνει ότι στο τέλος οι αυτοκρατορίες-όσο μεγάλες και αν είναι- πέφτουν εκ των έσω…

Οι  Έλληνες απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρoυ  (και Ορθόδοξοι) απόγονοι της  πάλαι ποτέ ισχυρής και κραταιάς 1000χρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας  το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό…     

Δ.Σ. / Α.Σ.