Ξεκίνησαν το πρωί της 03.01.2009, οι αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσικής Μοίρας στο Ν/Α Αιγαίο και θα συνεχιστούν μέχρι και σήμερα το απόγευμα. Πραγματοποιούνται πτήσεις αεροσκαφών τα οποία ασκούνται Νοτιοανατολικά της Ρόδου. Οι πολλαπλές πτήσεις των Ρωσικών αεροσκαφών Su 27 και Su 33 θα σταματήσουν σήμερα το βράδυ. Θα ακολουθήσουν άλλου είδους ασκήσεις επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 08.01.2009, έως και την 10.01.2009.Eνώ στις 11.01.2209, η ασκήσεις θα συνεχιστούν Νοτίως της Κρήτης.
Τρεις μονάδες επιφανείας της Ρωσικής Μοίρας, θα επισκεφθούν τον Πειραιά στις 09.01.2009 και θα παραμείνουν μέχρι της 12.01.2009.
Συγκεκριμένα, ένα αντιτορπιλικό συνοδείας, ένα σκάφος διοικητικής υποστήριξης και ένα σκάφος ανεφοδιασμού, θα καταπλεύσουν και θα «δέσουν» στον Πειραιά, στα πλαίσια που επιβάλει η εθιμοτυπία σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα Ρωσικά πολεμικά πλοία, αναμένεται να επισκεφθεί η Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, τους οποίους θα δεξιωθούν οι Ρώσοι. Ρωσικό ναυτικό άγημα θα αποδώσει τιμές στην Ελλάδα στον Πειραιά.
 
Σημειώνεται πως πρόσφατα, Ελληνικό πολεμικό πλοίο στα πλαίσια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα και μετά το πέρας αυτών, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά Ρωσικό λιμάνι. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως της Ελληνικής φρεγάτας, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, έδωσε άδεια, σε άγημα ξένης χώρας, να παρατάξει ένοπλο άγημα για απόδοση τιμών και να παρελάσει!!!
 
Οι αεροναυτικές ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, εντάσσονται στα πλαίσια των στρατιωτικών συμφωνιών, μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Μέσα στο παρελθόν έτος 2008, υπήρξαν επισκέψεις στρατιωτικών αποστολών των δύο χωρών εκατέρωθεν υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Μεταξύ αυτών και η επίσκεψη του΄Ελληνα Αρχηγού ΓΕΝ στην Μόσχα πριν λίγους μήνες.
Οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας βρίσκονται σε υψηλό και άριστο επίπεδο, και περιλαμβάνουν πλήθος αντικείμενα.
Η Μόσχα υπέβαλε στην Αθήνα το αίτημά της για χρήση του FIR Αθηνών στις 10.12.2008 και ακολούθησε και άλλο αίτημα στις 17.12.2008. Τα δύο αιτήματα εντάσσονται στο πνεύμα των συμφωνιών των δύο χωρών και έγιναν αποδεκτά από την Αθήνα.
Το Ρωσικό αεροπλανοφόρο έχει ασκηθεί στο παρελθόν και στο Ιόνιο πέλαγος.
Σημειώνουμε πως το 1996, Ρωσική Ναυτική Μοίρα με επικεφαλή το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοβ», είχε βρεθεί πλησίον των χωρικών υδάτων του Ισραήλ και πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας αεροναυτικές ασκήσεις.
Ρωσικά Su 27, είχαν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις εντός του εναερίου χώρου του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, 2 ζεύγη αεροσκαφών Su 27 είχαν πραγματοποιήσει πτήση πάνω από την Χάιφα, γεγονός που προκάλεσε την τάχιστη αντίδραση της Ισραηλινής Αεροπορίας, η οποία αναγνώρισε και αναχαίτισε τα Ρωσικά αεροσκάφη, χωρίς να σημειωθεί εμπλοκή.
΄Ομηρος Φωτιάδης  STRATEGY-GEOPOLITICS
 

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΡΑΣΗ